Αρχική » Διάφορα » Παγωτά. ”πάγωσε” το μυαλό σας ;

Παγωτά. ”πάγωσε” το μυαλό σας ;

Έχετε ακούσει για τους πονοκεφάλους από παγωτό;

Αν δεν έχετε ακούσει, σίγουρα τους έχετε νοιώσει καταπίνοντας μια μεγάλη κουταλιά ή ακόμα και πίνοντας απότομα ένα παγωμένο  αναψυκτικό, μία πολύ κρύα μπύρα ή ότι άλλο. Τώρα το καλοκαίρι ειδικότερα όπου φροντίζουμε πριν το καταναλώσουμε να το φέρουμε σε θερμοκρασίες … βόρειου πόλου.

Εγκέφαλος … κατεψυγμένος

Όσοι ξέρετε για τι μιλάω καταλαβαίνετε. Οι υπόλοιποι σκεφτείτε ένα πόνο σαν μαχαιριά που σας δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται στα αυτιά, στο πίσω μέρος του φαρυγγολάρυγγα ή … μέσα στο κεφάλι και το μέτωπο, εξ ου και η διατύπωση ‘’πάγωσε το μυαλό μου’’

Πρόκειται για πόνο στιγμιαίο βέβαια που κρατάει μερικά δευτερόλεπτα. Μπορεί να εμφανιστεί και στην πολύ κρύα εισπνοή ή ακόμη και με βουτιά σε κρύο νερό χωρίς φροντίδα προστασίας του κεφαλιού με λαστιχένιο σκούφο.

Η ένταση του πόνου, ιδιαίτερα ενοχλητική, είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι σταματάει γρήγορα *, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, δεν υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα σε αυτόν που τον βιώνει και φυσικά δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

* 20 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό συνήθως. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παραταθεί έως 4-5 λεπτά αν και όχι στην μεγάλη αρχική του ένταση

Γιατί και πως

Οι πονοκέφαλοι αυτού του τύπου προκαλούνται από το κρύο υλικό που στην κατάποση έρχεται σε επαφή με τη θερμή οροφή του στόματος και το πίσω μέρος του λαιμού. Όσο και αν σας ξαφνιάζει πάντως, ξεκάθαρη επιστημονική εξήγηση δεν έχει δοθεί.

 Ίσως το κρύο φαγητό ή ποτό μεταβάλει προσωρινά τη ροή του αίματος προς το νευρικό σύστημα διότι τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να αποτρέψουν την απώλεια θερμότητας του σώματος ενώ στη συνέχεια διαστέλλονται όταν η θερμοκρασία θα προσαρμοστεί και πάλι . Αυτή η μεταβολή στην ροή του αίματος (μείωση – αύξηση) ίσως έχει ως αντίδραση ένα σύντομο πονοκέφαλο.

Τι ζημιά μπορούν να κάνουν;

Καμία φυσικά. Αλλά σε κάποιους που είναι περισσότερο ευαίσθητοι ή κάποιους που πάσχουν από ημικρανίες, οι ένταση των πονοκεφάλων παγωτού, ίσως είναι μεγαλύτερη.

Όπως πιστεύω καταλάβατε δεν χρειάζονται θεραπεία, ούτε καν επίσκεψη σε γιατρό.

Πως το αποφεύγω;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο είναι να μειώσετε τα πολύ κρύα φαγητά ή τα αναψυκτικά και ποτά που τον προκαλούν. Εντούτοις προκειμένου να μην στερηθείτε το αγαπημένο σας παγωτό ή ποτό, φροντίστε στην κατανάλωση τους να πίνετε μικρές γουλιές ή να καταπίνετε μικρές κουταλιές και να τις κρατάτε κάπως περισσότερο στο στόμα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης