Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Ομαλός λειχήνας: Τι είναι, πως μοιάζει, που εντοπίζεται, τι φταίει, συμπτώματα κλπ.

Ομαλός λειχήνας: Τι είναι, πως μοιάζει, που εντοπίζεται, τι φταίει, συμπτώματα κλπ.

Ο ομαλός λειχήνας δεν είναι σπάνια νοσολογική οντότητα αφού στατιστικά φαίνεται να αφορά   το 0,5% έως το 2,0% του γενικού πληθυσμού.

Τι είναι;

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τους βλεννογόνους (πχ στόμα, αιδοίο)  καθώς και το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά .

Η στοματική εντόπιση εμφανίζεται συχνότερα από την δερματική μορφή και τείνει να είναι πιο ανθεκτική σε όποια θεραπεία.

Πως μοιάζει;

Στο δέρμα, συνήθως εμφανίζεται ένας πορφυρού-μωβ  χρώματος λειχήνας που συχνά παρουσιάζει φαγούρα. Έχει επίπεδη επιφάνεια και εξελίσσεται για αρκετές εβδομάδες.

Αν εντοπίζεται σε περιοχές που καλύπτονται από βλεννογόνο (στόμα, ούλα, χείλη, ή και τον γυναικείο κόλπο), τότε παράγει λευκά μπαλώματα σαν δαντέλα που μπορεί να έχουν και διαβρώσεις – εξελκώσεις οι οποίες προκαλούν πόνο.

Που αλλού εντοπίζεται;

Μπορεί να προσβάλλει τα νύχια που μπορούν και να πέσουν, ενώ αν η εντόπιση αφορά το τριχωτό της κεφαλής, οδηγεί σε τριχόπτωση και αποχρωματισμό του δέρματος.

Τι ακριβώς φταίει;

Δεν γνωρίζουμε.

Πιθανολογούμε ότι όπως και πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις, προκύπτει από μία μη φυσιολογική απόκριση των Τ κυττάρων του ανοσολογικού μας συστήματος. Σε αυτή, τα επιθηλιακά κύτταρα θεωρούνται ξένα λόγω αλλαγής στην ανοσογονικότητα της κυτταρικής τους επιφάνειας.

Τι ακριβώς μεταβάλλει την ανοσογονικότητα της κυτταρικής μεμβράνης είναι άγνωστο. Έχει διαπιστωθεί εντούτοις ότι η εμφάνιση λειχήνα με στοματική εντόπιση είναι συχνότερη σε περιπτώσεις κακής στοματικής υγιεινής ενώ σε στατιστικές εκτιμήσεις οι πάσχοντες σε σχέση με τον κοινό πληθυσμό, φαίνεται να είναι συχνότερα  αγχωτικά άτομα, με καταθλιπτικά συμπτώματα και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Μια ασθένεια ή πολλές;

Δεν είναι γνωστό εάν ο ομαλός λειχήνας είναι έκφραση μιας ασθένειας ή πολλών στενά συνδεδεμένων ως προς την αιτιοπαθογένεια τους παθολογικών οντοτήτων, με κοινή κλινική εκπροσώπηση.

Τι συμπτώματα υπάρχουν;

Πολύ συχνά η παθολογική αυτή οντότητα είναι ασυμπτωματική, όμως η διαβρωτική μορφή μπορεί να προκαλέσει αίσθημα φαγούρας, καύσου ακόμα και έντονο πόνο.

Υπάρχουν περιπτώσεις στην στοματική εντόπιση όπου ο πάσχων δυσκολεύεται στην ομιλία, ενίοτε δε και την μάσηση και κατάποση ενώ η εντόπιση στον κόλπο δημιουργεί προβλήματα στην σεξουαλική επαφή.

Γενικότερα τα συμπτώματα του λειχήνα ποικίλλουν και είναι ανάλογα με τις περιοχές που επηρεάζονται.

Τυπικά πρόκειται για πορφυρές – μωβ και επίπεδες δερματικές βλάβες, αρκετά συχνά εντοπιζόμενες στο εσωτερικό του αντιβραχίου ή τον καρπό αν πρόκειται για το χέρι και τον αστράγαλο αν πρόκειται για το πόδι. Μπορεί κάποτε να εντοπίζονται και στα έξω γεννητικά όργανα.

Η παρουσία βλαβών με φουσκάλες που περιέχουν υγρό δεν είναι ασυνήθιστη. Αν αυτές σπάσουν σχηματίζεται ένα κάκαδο (κρούστα), που επικαλύπτει την πληγή.

Χρειάζεται γιατρός;

Σε αρκετές περιπτώσεις όχι. Ο πάσχων μπορεί να αντιμετωπίσει ήπιες περιπτώσεις λειχήνων planus χωρίς ιατρική περίθαλψη. Όμως αν υπάρχει πόνος ή έντονη φαγούρα ίσως χρειαστεί η παρέμβαση ενός ειδικού και κάποια φάρμακα.

Τι θεραπεία υπάρχει;

Δεν διαθέτουμε αιτιολογική θεραπεία. Οι προσπάθειες με διάφορα θεραπευτικά σχήματα, αποσκοπούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και την ανακούφιση των πασχόντων.

Δείτε και την συνέχεια:

Ομαλός λειχήνας: Μετάδοση, επιπλοκές, ευνοϊκοί παράγοντες, θεραπείες

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης