Αρχική » Παθολογικα » Καρκίνος στην χοληδόχο κύστη

Καρκίνος στην χοληδόχο κύστη

gallblader 1

Το συκώτι μας ως γνωστόν, παράγει την χολή, το πράσινο εκείνο υγρό που είναι χρήσιμο στην πέψη. Επειδή οι άνθρωποι δεν τρώνε συνεχώς και χωρίς σταματημό, ανάμεσα σε ένα γεύμα και ένα άλλο το παραγόμενο υγρό αποθηκεύεται σε ένα σακουλάκι σχήματος αχλαδιού που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια από το συκώτι μας και το λέμε χοληδόχο κύστη.

Ο καρκίνος δεν είναι συνηθισμένο πρόβλημα της χοληδόχου κύστης. Είναι ασυνήθης. Μάλιστα αν τον διαγνώσουμε έγκαιρα οι πιθανότητες ίασης για τον ασθενή είναι πολύ καλές.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εύκολο και η διάγνωση συνήθως μπαίνει καθυστερημένα, όταν τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα και η προοπτική είναι κακή.

Γιατί καθυστερούμε;

Κύριος λόγος πως στα πρώιμα στάδια δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα για να υποψιαστούμε. Το φούσκωμα για παράδειγμα είναι σύνηθες σύμπτωμα αλλά το προκαλούν και πολλές άλλες καταστάσεις που ασφαλώς δεν προκαλούν συναγερμό.
Επιπλέον, ένας ήπιος πόνος με εντόπιση στο πάνω δεξιό μέρος της κοιλιάς μας, μπορεί να ερμηνευτεί και με άλλους τρόπους.
Πάντως, αν τα παραπάνω συνδυάζονται με φαγούρα, πυρετό, ναυτία, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους που δεν την επιδιώξατε, φροντίστε να δείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση. Όπως ήδη είπαμε η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία.

Ένα δυστύχημα

Μια συνηθισμένη ερμηνεία που δίνουν όσοι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο καθυστερώντας έτσι την διάγνωση, είναι το άγχος. Συνηθίζω να λέω ότι για την εσωτερική παθολογία το άγχος είναι το μεγάλο καλάθι μέσα στο οποίο πετάμε ότι δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά.

Το λάθος αυτό στην συντριπτική πλειοψηφία γίνεται από τους πάσχοντες. Ενίοτε όμως και από γιατρούς.

Μια γενικόλογη επίσης ‘’διάγνωση’’ είναι το ‘’είναι ερεθισμένο το έντερο σου’’. Αν σας πουν κάτι τέτοιο μην το δεχτείτε. Ζητήστε μια αναλυτική εξήγηση. \

Τι μας κάνει να υποψιαστούμε

Διάφοροι συνδυασμοί συμπτωμάτων, μπορούν να θέσουν την υποψία του καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Ο πλέον συνήθης συνδυασμός είναι τα συμπτώματα της χρόνιας χολοκυστίτιδας όπου έχουμε υποτροπιάζοντα επεισόδια κολικού των χοληφόρων.
Συμπτωματολογία που θέτει την υποψία κακοήθειας στα χοληφόρα επίσης είναι, απώλεια βάρους, αδυναμία, ανορεξία, πόνος.
Σπάνια, μπορεί το πρώτο σύμπτωμα να είναι αιμορραγία πεπτικού, εντερική απόφραξη ή κάτι άλλο.

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται κατανοητό γιατί σε πολλές περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση διαφεύγει ενώ συχνά την αλήθεια την μαθαίνουμε στην διάρκεια χειρουργικής επέμβασης που αποφασίστηκε λόγω λαθεμένης εκτίμησης περί οξείας ή χρόνιας χολοκυστίτιδας, ύδρωπα της χοληδόχου, λιθίασης του χοληδόχου πόρου ή διάγνωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Ίκτερος

Πρόκειται για το κίτρινο χρώμα στο δέρμα και το ασπράδι του ματιού (σκληρός χιτώνας). Προκύπτει όταν χρωστικές (χολερυθρίνη) που θα έπρεπε να αποβληθούν κατακρατούνται λόγω απόφραξης στον χοληδόχο πόρο. Η εμφάνιση ικτέρου σε περίπτωση καρκίνου της χοληδόχου κύστεως, υποδηλώνει συνήθως προχωρημένο στάδιο και διήθηση των ιστών της περιοχής.

Τα αίτια ανάπτυξης αυτού του καρκίνου;

Δεν τα γνωρίζουμε. Προφανώς σχετίζονται με την δημιουργία μεταλλάξεων στο DNA των υγιών αδενικών κυττάρων της εσωτερικής επένδυσης της κύστεως (αδενοκαρκίνωμα).
Οι μεταλλάξεις αυτές που αθροίστηκαν με τον καιρό, επηρέασαν αυξητικά την ταχύτητα ανάπτυξης τους και την παρατεταμένη επιβίωση τους. Έτσι τα καρκινικά κύτταρα οδηγούν στην ανάπτυξη όγκου ενώ μπορούν και να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του οργανισμού (μεταστάσεις).

Τι αυξάνει το ρίσκο;

Η μεγαλύτερες ηλικίες έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να το πάθουν. Είναι συχνότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες ενώ ευνοείται από την παχυσαρκία και την ύπαρξη χολολίθων.

Πλην της χολολιθίασης, ίσως παίζουν προδιαθεσικό ρόλο:

η ανώμαλη συμβολή του παγκρεατικού με το χοληδόχο πόρο,
η πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη,
η κύστη του χοληδόχου πόρου και
η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα.
Έχει διαπιστωθεί ότι στο 1% των περιστατικών όπου χολοκυστεκτομές έγιναν για άλλο λόγο, βρέθηκε τυχαία καρκίνος της χοληδόχου κύστης.

Πως θα βάλω διάγνωση;

Υπάρχουν εξετάσεις αίματος και εξετάσεις που σχετίζονται με εικόνες της χοληδόχου.

Στην πρώτη περίπτωση επιδιώκουμε να εκτιμήσουμε την ηπατική λειτουργία με έλεγχο τρανσαμινασών, χολερυθρίνης, αλκαλικής φωσφατάσης κλπ.

Στην απεικόνιση να συμπεράνουμε για την ακεραιότητα της χρησιμοποιώντας υπέρηχους και αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται;

Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε ο προσδιορισμός του σταδίου της νόσου έχει πελώρια σημασία διότι σχετίζεται με τις προσδοκίες μας για μια ευνοϊκή εξέλιξη.

Αυτό για να το καταφέρουμε μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μια ερευνητική χειρουργική επέμβαση, ενώ διάφορες επεμβατικές – απεικονιστικές εξετάσεις είναι διαθέσιμες (*), κυρίως προκειμένου να προσδιορίσουμε την κατάσταση που βρίσκονται τα εξωηπατικά χοληφόρα.

(*) ενδοσκοπική παλινδρομική χολαγγειοπαγκρεατογραφία, μαγνητική χολαγγειογραφία, διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία κλπ.

Γιατί ψάχνω και αλλού;

Στην προσπάθεια μας να εκτιμήσουμε την έκταση της νόσου, θα ερευνήσουμε και σε άλλες περιοχές του οργανισμού προκειμένου να μάθουμε αν υπάρχουν μεταστάσεις. Μας ενδιαφέρει συνήθως η κατάσταση στο συκώτι (ήπαρ), στους πνεύμονες και στην κοιλιακή χώρα.

Μετά από αυτό τον έλεγχο το στάδιο ενός ασθενούς μπορεί να είναι

Στάδιο Ι. Η παρουσία καρκινικών κυττάρων αφορά μόνο την έσω στοιβάδα της χοληδόχου κύστεως
Στάδιο ΙΙ. Τα καρκινικά κύτταρα διήθησαν το τοίχωμα της χοληδόχου και μπορεί να έχουν επεκταθεί και γύρω από την κύστη.
Στάδιο ΙΙΙ. Υπάρχει διήθηση οργάνου ή οργάνων στην περιοχή (ήπαρ, λεπτό έντερο, στομάχι). Διαπιστώνονται διηθημένοι λεμφαδένες.
Στάδιο IV. Ευμεγέθης όγκος, πολλαπλές διηθήσεις οργάνων στην περιοχή, λεμφαδένες. Διαπίστωση μεταστάσεων σε απομακρυσμένα όργανα.

δείτε και

Χοληδόχος κύστη. Άλλο η πέτρα και άλλο η λάσπη https://1400g.org/2014/06/18

Πέτρα ”στη χολή” – Λαπαροσκοπική αφαίρεση

Απάντηση Ακύρωση απάντησης