Αρχική » Διάφορα » Mανιτάρι Chaga. Πραγματικές και υποθετικές δράσεις

Mανιτάρι Chaga. Πραγματικές και υποθετικές δράσεις

Inonotus obliquus Greg Marley

Το μανιτάρι Inonotus obliquus πιθανότατα δεν το έχετε ακούσει. Ίσως όμως ακούσατε για το chaga που το βρίσκουμε να μεγαλώνει σε δέντρα σημύδας σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Όσοι δεν γνωρίζουν, αν το δουν, δεν θα αναγνωρίσουν πως είναι μανιτάρι γιατί επιφανειακά μοιάζει με ένα κομμάτι βρωμιάς.  Αν κοπεί όμως το αναγνωρίζουμε από το χαρακτηριστικό καφέ-πορτοκαλί χρώμα του.

Το μανιτάρι αυτό ενδιαφέρει όλο και περισσότερο την ιατρική, όχι μόνο την εναλλακτική αλλά και την κλασική, λόγω των ιδιοτήτων του, που με την επιστημονική έρευνα έρχονται στην επιφάνεια.Ας δούμε καταρχήν μια λίστα με την υψηλή περιεκτικότητα που έχει σε θρεπτικά και χρήσιμα συστατικά.

περιέχει: σύμπλεγμα βιταμινών Β ,    Βιταμίνη D,     Κάλιο ,    Ρουβίνιο ,    Καίσιο ,  Αμινοξέα, χαλκό, Σελήνιο,

Οι δράσεις του

Το Chaga είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αυτά είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη βλαβών που προκαλούνται στο κύτταρο από ελεύθερες ρίζες ή οξειδωτικά. Ξέρουμε σήμερα πως  όταν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει αρκετά αντιοξειδωτικά, εμφανίζεται οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Καρκίνος

Μερικές μελέτες έδειξαν ότι τα μανιτάρια Chaga μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον των ερευνητών για αυτά, συνεχίζεται.

Το 2009 οι μελέτες διαπίστωσαν ότι τα τριτερπένια,  δηλαδή  ενώσεις που βρίσκονται στο Chaga, είναι δυνατόν να προκαλούν την αυτοκαταστροφή των κυττάρων του όγκου. Βέβαια και κλασικές αντικαρκινικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ήδη, μπορούν να κάνουν το ίδιο, αλλά σε αντίθεση με αυτές το Chaga δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα.

Μια εργαστηριακή μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το μανιτάρι, μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η ίδια μελέτη έδειξε επιβράδυνση της ανάπτυξης  όγκων σε ποντίκια.

Δυο μελέτες από την Ιαπωνία (Showa University, Tokyo 2016) και την Ρωσία (Kazan National Research Technological University ,2015), έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ανωτέρω.

Αν και ανάλογα ευρήματα προέκυψαν και σε άλλες μελέτες στο εργαστήριο και σε ζώα, είναι αναγκαίο να διεξαχθούν στον άνθρωπο πλέον έρευνες , ώστε να αποδείξουν με ακρίβεια τα αντικαρκινικά οφέλη του Chaga.

Μείωση της χοληστερόλης

Τα μανιτάρια Chaga με τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχουν, μπορούν να μειώσουν την λεγόμενη «κακή» ή LDL χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ). Είναι γνωστό ότι η LDL είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Chaga και διαδικασία γήρανσης

Ρυτίδες, πλαδαρό δέρμα και γκρίζα μαλλιά, είναι βέβαια σημάδια ηλικίας αλλά επιτείνονται από το οξειδωτικό στρες. Η διαπιστωμένη αποτελεσματικότητά του Chaga στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες θα μπορούσε επομένως να καταπολεμήσει τη γήρανση. Εντούτοις μέχρις σήμερα δεν υπάρχουν έρευνες ειδικά σε αυτό τον τομέα και η σκέψη αυτή είναι θεωρία που απομένει να επαληθευτεί.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Γνωρίζοντας ότι το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στην άνοδο της αρτηριακής πίεσης, πιθανολογούμε ισχυρά ότι άτομα με υπέρταση θα μπορούσαν να ωφεληθούν και να μειώσουν το ρίσκο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα προβλήματα καρδιαγγειακής υγείας.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι κυτοκίνες (διάφορες πρωτεΐνες) είναι μόρια που μεταφέρουν μηνύματα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οδηγούν έτσι στην διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, απέναντι σε πλήθος ασθενειών.

Δεν υπάρχουν τελεσίδικα συμπεράσματα αλλά κάποιες έρευνες σε ποντίκια, δείχνουν ότι το Chaga μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της παραγωγής κυτοκινών έτσι ώστε τα  κύτταρα του ανοσοποιητικού να επικοινωνούν καλλίτερα μεταξύ τους και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τον ‘’εχθρό’’.

Καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής

Όταν ο οργανισμός μας δέχεται επίθεση αντιδρά με την διαδικασία που είναι γνωστή σαν φλεγμονή. Αυτό είναι αναγκαίο και ωφέλιμο.  Όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η φλεγμονή παρατείνεται, μετατρέπεται σε χρόνια και αποτελεί πλέον πρόβλημα υγείας.

Χρειάζεται να μάθουμε πολλά ακόμα για αυτή την διαδικασία με την οποία φαίνεται να εμπλέκονται ασθένειες  όπως  ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά παραδόξως και  άλλες που εκ πρώτης όψεως δεν σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή (πχ. κατάθλιψη).

Η επίδραση του Chaga στη ρύθμιση της παραγωγής κυτοκινών μπορεί  να είναι χρήσιμη και  στον έλεγχο της φλεγμονής. Έτσι αναδεικνύεται ένας εν δυνάμει ρόλος που σχετίζεται με νοσήματα που είναι γνωστά ως αυτοάνοσα.

Σακχαρώδης διαβήτης

Είναι γνωστό ότι οι αρουραίοι χρησιμοποιούνται συχνά ως πειραματόζωα λόγω της σημαντικής γονιδιακής τους συγγένειας με τον άνθρωπο. Μελέτη το  2006 έδειξε ότι τα μανιτάρια Chaga μπορούσαν να μειώσουν το σάκχαρο σε αρουραίους  οι οποίοι τροποποιήθηκαν γενετικά για να έχουν διαβήτη και επιπλέον υπερτράφησαν ώστε να είναι παχύσαρκοι.

Στην παραδοσιακή ιατρική η επίδραση του δεν τίθεται σε αμφιβολία αλλά ισχύει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί έρευνα στον άνθρωπο.

Καταλήγοντας

Η αντιμετώπιση του καρκίνου και των παθήσεων των αρθρώσεων, γίνεται σήμερα με φάρμακα που έχουν σημαντικές παρενέργειες.  Η αναζήτηση και ανεύρεση ουσιών στον φυτικό κόσμο που θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν με το ίδιο ή καλλίτερο αποτέλεσμα αλλά χωρίς βλαπτική παράπλευρη δράση, είναι μεγάλης σημασίας. Το μανιτάρι Chaga δείχνει να υπόσχεται αρκετά.

Αν σας ενδιαφέρει, θα το βρείτε στην αγορά σαν συμπλήρωμα ή τσάι.  Υπενθυμίζω ότι θα πρέπει να μην ενεργήσετε μόνος αλλά σε συνεργασία με το γιατρό σας και σε καμιά περίπτωση να μην εγκαταλείψετε την θεραπεία που ήδη κάνετε. Διαφορετικά μπορεί  να αντιμετωπίσετε προβλήματα, ενίοτε σοβαρά.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης