Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Κεφίρ. Τα οφέλη του και οι επιστημονικές αποδείξεις.

Κεφίρ. Τα οφέλη του και οι επιστημονικές αποδείξεις.

1-milk-keifr-tutorial-7

Το Kefir είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που δημιουργείται μέσω της ζύμωσης του γάλακτος από βακτήρια γαλακτικού οξέος και ζυμομύκητες που περιέχονται μέσα σε ένα σύμπλοκο εξωπολυσακχαρίτη και πρωτεΐνη που ονομάζεται κόκκος κεφίρ.

Μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας προμηθευόμενοι τους αναγκαίους κόκκους, αλλά θα το βρείτε πλέον εύκολα και στην αγορά όπου το διαθέτουν αρκετοί παραγωγοί.

Όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, το κεφίρ σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες μελέτες έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ο μεταβολισμός της χοληστερόλης, η αναστολή του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτασίνης 1 σε αγγειοτασίνη 2 (ACE), η αντιμικροβιακή δράση, η καταστολή της ανάπτυξης όγκων, η ταχύτερη επούλωση τραυμάτων και η ρύθμιση τυχόν διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, διαθέσιμες εργασίες , υποδεικνύουν βελτίωση πασχόντων από αλλεργία αλλά και ασθενών που υποφέρουν από άσθμα.

Τα τελευταία χρόνια, παρά το ότι παλαιότερα υπήρξαν και αμφιβολίες, οι τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες – αναφορές, οδήγησαν σε αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον για το κεφίρ το οποίο περιέχει προβιοτικά και όχι μόνο (*).

Σήμερα είναι γνωστό και επιστημονικά παραδεκτό ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν ένα όφελος για την υγεία στον ξενιστή.

Όμως αξίζει να πούμε ότι περισσότερο από ένα αιώνα πριν,  τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν συσχετιστεί με την ικανότητα να προσφέρουν οφέλη για την υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε αυτούς που τα καταναλώνουν σε τακτική βάση. Ο Metchnikoff πρώτος ανέπτυξε την θεωρία πως τα οφέλη σχετίζονταν με την επίδραση τους επί της βακτηριακής μικροχλωρίδας του εντέρου.

Προβιοτικά. Πως τα προσεγγίζω;

Υπάρχουν δυο τρόποι για να προσλαμβάνουμε προβιοτικά. Ο ένας σχετίζεται με συμπληρώματα διατροφής και ο άλλος με φαγητά που περιέχουν τα ‘’καλά’’ μικρόβια.

Που βρίσκονται;

Εκτός από το κεφίρ, προβιοτικά περιέχονται στο γιαούρτι, κατά προτίμηση από αιγοπρόβειο γάλα.

Υπάρχουν γιαούρτια που έχουν εμπλουτιστεί με μικροβιακά στελέχη πχ  thermophillus, bifidus, bulgaricus, lactobacillus, acidophilus κλπ.

(*) για το κεφίρ αξίζει ακόμα να πούμε ότι διαθέτει ιδιαίτερα ωφέλιμη αντιοξειδωτική δράση. Διαβάστε αν σας ενδιαφέρει αναλυτικά στην εργασία του 2015 που σας παραθέτω στο τέλος .

Το ξινό λάχανο επίσης είναι πλούσια πηγή καθώς και διάφορα λαχανικά τουρσί γνωστά και ως Pickles.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι πως η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει μεν βακτήρια, είναι όμως χρήσιμη για να μεταφέρει τα βακτήρια στο παχύ έντερο, προστατεύοντας τα στο πέρασμα τους, από το όξινο περιβάλλον που υπάρχει στο στομάχι. Σήμερα στο εμπόριο, κυκλοφορούν ήδη τέτοιες σοκολάτες.

διαβάστε περισσότερα:

Total phenolic content and antioxidant activities of … – NCBI – NIH

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/

…………….……………..

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29336590.  Modern perspectives on the health benefits of kefir in next generation sequencing era: Improvement of the host gut microbiota.

………………………………….

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31387262. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease.

 

Απάντηση Ακύρωση απάντησης