Αρχική » Παθολογικα » Καρκίνος και Gynostemma pentaphyllum (Jiaogulan). Αληθινή δράση.

Καρκίνος και Gynostemma pentaphyllum (Jiaogulan). Αληθινή δράση.

Το Gynostemma pentaphyllum που είναι γνωστό και σαν Jiaogulan,  έχει ιδιαίτερα χρησιμοποιηθεί στην κινεζική ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, πρόσφατα έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές διαθέσιμες μελέτες, ότι εμφανίζει ισχυρές αντικαρκινικές δραστηριότητες.

Μέχρι τώρα η έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότερες από 230 ενώσεις έχουν απομονωθεί από GpM.

Οι περισσότερες από αυτές (189) είναι σαπωνίνες.  Οι υπόλοιπες ταξινομήθηκαν ως στερόλες, φλαβονοειδή ή πολυσακχαρίτες.

Στην έρευνα, διάφορα εκχυλίσματα και κλάσματα GpM, αλλά και πολυάριθμες καθαρές ενώσεις που απομονώθηκαν από αυτό το βότανο,  παρουσίασαν ανασταλτική δραστικότητα στον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων τόσο in vitro όσο και in vivo.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα αποτελέσματα πολλών κλινικών μελετών που έδειξαν ότι η gynostemma θα μπορούσε να έχει θεραπευτικές επιδράσεις στον καρκίνο. Μέχρι σήμερα φαίνεται πως αυτό αφορά περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη, συμπαγών και μη όγκων .

Οι επιδράσεις αυτές αποδείχτηκε ότι περιλαμβάνουν διάφορους μηχανισμούς αντικαρκινικής δράσης όπως η διακοπή του κυτταρικού κύκλου, η απόπτωση, η αναστολή της διηθητικής δράσης του όγκου, η παρεμπόδιση της μετάστασης, η αναστολή της γλυκόλυσης με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων και τέλος η ανοσορυθμιστική επίδραση στον οργανισμό.

Εκτός καρκίνου δράσεις

Το φυτό χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συμπλήρωμα υποβοηθητικό της υγείας σαν τσάι, ενώ το βάζουν σε ποτά, μπισκότα, ζυμαρικά και χυλοπίτες, προϊόντα για πλύσεις προσώπου και έλαια μπάνιου.

Πρέπει να προστεθεί ότι στην κινεζική ιατρική, το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για ποικιλία παθήσεων. Μεταξύ αυτών η ηπατίτιδα, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές βλάβες. Επί των ημερών μας η επιστημονική έρευνα αναδεικνύει  το βάσιμο αυτής της θεραπευτικής εφαρμογής.

Πράγματι διάφορες επαρκώς τεκμηριωμένες εργασίες (παραθέτω τις πλέον πρόσφατες αμέσως μετά), συνηγορούν για  την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του Jiaogulan , την ρυθμιστική του επίδραση στα λιπίδια και την χοληστερίνη, την προστατευτική του δράση στο νευρικό σύστημα καθώς και την αγχολυτική του επίδραση.

Anti-cancer effects of Gynostemma pentaphyllum (Thunb … – NCBI – NIH

………………………

Further New Gypenosides from Jiaogulan (Gynostemma … – NCBI

από J Wang – ‎ ‎11 Ιουλ 2017
……………………………..

Gynostemma pentaphyllum saponins attenuate … – NCBI – NIH


από WY Wong – ‎2017 –
……………………………………………

Gynostemma pentaphyllum Attenuates the Progression of … – NCBI – NIH

από M Hong – ‎ ‎ Μαρ 2018 – Gynostemma pentaphyllum (Thunb.) ….. Gypenosides synergistically enhances the anti-tumor effect of 5-fluorouracil on colorectal cancer in vitro …
‎……………………………………………..

Evaluation of Antidiabetic Effects of the Traditional … – NCBI – NIH


από EF Lokman 7 Ιουν 2015 – To evaluate the antidiabetic effects of Gynostemma pentaphyllum ….. mitochondria-dependent pathways in human tongue cancer SCC-4 cells.

Mechanistic study of the anti-cancer effect of Gynostemma … – NCBI

από WC Tai –28 Απρ 2016 – Mechanistic study of the anti-cancer effect of Gynostemma pentaphyllum saponins in the Apc(Min/+) mouse model. Tai WC(1), Wong WY(1), …

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης