Το Gynostemma pentaphyllum που είναι γνωστό και σαν Jiaogulan, έχει ιδιαίτερα χρησιμοποιηθεί στην κινεζική ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επιπλέον, πρόσφατα έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές διαθέσιμες μελέτες, ότι εμφανίζει ισχυρές αντικαρκινικές δραστηριότητες.
Μέχρι τώρα η έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότερες από 230 ενώσεις έχουν απομονωθεί από GpM.
Οι περισσότερες από αυτές (189) είναι σαπωνίνες. Οι υπόλοιπες ταξινομήθηκαν ως στερόλες, φλαβονοειδή ή πολυσακχαρίτες.
Στην έρευνα, διάφορα εκχυλίσματα και κλάσματα GpM, αλλά και πολυάριθμες καθαρές ενώσεις που απομονώθηκαν από αυτό το βότανο, παρουσίασαν ανασταλτική δραστικότητα στον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων τόσο in vitro όσο και in vivo.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα αποτελέσματα πολλών κλινικών μελετών που έδειξαν ότι η gynostemma θα μπορούσε να έχει θεραπευτικές επιδράσεις στον καρκίνο. Μέχρι σήμερα φαίνεται πως αυτό αφορά περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη, συμπαγών και μη όγκων .
Οι επιδράσεις αυτές αποδείχτηκε ότι περιλαμβάνουν διάφορους μηχανισμούς αντικαρκινικής δράσης όπως η διακοπή του κυτταρικού κύκλου, η απόπτωση, η αναστολή της διηθητικής δράσης του όγκου, η παρεμπόδιση της μετάστασης, η αναστολή της γλυκόλυσης με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων και τέλος η ανοσορυθμιστική επίδραση στον οργανισμό.
Εκτός καρκίνου δράσεις
Το φυτό χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συμπλήρωμα υποβοηθητικό της υγείας σαν τσάι, ενώ το βάζουν σε ποτά, μπισκότα, ζυμαρικά και χυλοπίτες, προϊόντα για πλύσεις προσώπου και έλαια μπάνιου.
Πρέπει να προστεθεί ότι στην κινεζική ιατρική, το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για ποικιλία παθήσεων. Μεταξύ αυτών η ηπατίτιδα, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές βλάβες. Επί των ημερών μας η επιστημονική έρευνα αναδεικνύει το βάσιμο αυτής της θεραπευτικής εφαρμογής.
Πράγματι διάφορες επαρκώς τεκμηριωμένες εργασίες (παραθέτω τις πλέον πρόσφατες αμέσως μετά), συνηγορούν για την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του Jiaogulan , την ρυθμιστική του επίδραση στα λιπίδια και την χοληστερίνη, την προστατευτική του δράση στο νευρικό σύστημα καθώς και την αγχολυτική του επίδραση.
Anti-cancer effects of Gynostemma pentaphyllum (Thunb … – NCBI – NIH
Further New Gypenosides from Jiaogulan (Gynostemma … – NCBI
Gynostemma pentaphyllum saponins attenuate … – NCBI – NIH
Gynostemma pentaphyllum Attenuates the Progression of … – NCBI – NIH
Evaluation of Antidiabetic Effects of the Traditional … – NCBI – NIH
Mechanistic study of the anti-cancer effect of Gynostemma … – NCBI