Αρχική » Παθολογικα » Απώλεια βάρους και βότανα. Πράσινος καφές ή πράσινα άλογα;

Απώλεια βάρους και βότανα. Πράσινος καφές ή πράσινα άλογα;

Για πολλούς ανθρώπους, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία,  περιορίζονται στα στενά όρια της αισθητικής. Για την ιατρική επιστήμη όμως είναι ένα πολύ  σοβαρό πρόβλημα υγείας .

Σε κάθε περίπτωση πάντως και όποιο και αν είναι το κίνητρο του παχύσαρκου, σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούνται σήμερα πολλές και διαφορετικές στρατηγικές διαχείρισης βάρους και μια ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής προσφέρεται ως ”βοήθεια” προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να καταφέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Η βοήθεια φυσικά δεν είναι δωρεάν. Κοστίζει ακριβούτσικα. Επομένως είναι αναγκαίο πριν βάλλει κάποιος το χέρι στην τσέπη, να έχει μια αληθή εικόνα για ότι αγοράζει.

Πρέπει εδώ να τονίσω ιδιαίτερα ότι γενικά στον χώρο με τα συμπληρώματα και ειδικότερα τον χώρο με τα συμπληρώματα για αδυνάτισμα, ελλοχεύει η υπερβολή, η παραπληροφόρηση, η απόκρυψη δεδομένων, ενίοτε η επικινδυνότητα και συχνότατα το παραμύθι και η εξαπάτηση. Αρκεί μια ματιά στο internet για να επαληθευτούν αυτά που γράφω.

Βέβαια συχνά αναρωτιέμαι, αν αυτό που ποινικά είναι κολάσιμο, βρίσκει την τιμωρία που του πρέπει ή έστω αν εξασφαλίζεται η απαγόρευση της συνέχειας της εξαπάτησης, αλλά μάλλον σφάλλω. Γιατί η εφευρετικότητα του ανθρώπου δεν έχει όρια και ο αμοραλισμός επίσης. Έτσι, ακόμα και αν βρεθεί ο μηχανισμός και κλείνεις μια πόρτα, ανοίγουν την ίδια ώρα άλλες δυο.  Λερναία Ύδρα λοιπόν που ακόμα δεν έχει βρει τον Ηρακλή της.

Βέβαια για το πρόβλημα, υπάρχουν σοβαρές και ειλικρινείς προτάσεις αλλά για τον μη ειδικό και συναισθηματικά φορτισμένο πάσχοντα, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν.

Πέραν αυτού η αποτελεσματικότητα ορισμένων από αυτά τα συμπληρώματα διατροφής παραμένει αβέβαιη, έστω και αν είναι ενθαρρυντικά τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία.

Ένα συμπλήρωμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα σήμερα, είναι το εκχύλισμα πράσινου καφέ (Green Coffee Extract).

Το GCE προέρχεται από τον πράσινο ή ακατέργαστο καφέ. Υπάρχει επίσης (λιγότερο) στον καβουρδισμένο καφέ, διότι ένα μεγάλο μέρος του καταστρέφεται κατά τη διαδικασία ψησίματος. Ορισμένα συστατικά του εκχυλίσματος όπως είναι το χλωρογενικό οξύ (CGA), μπορούν επίσης να βρεθούν σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών

Η ημερήσια πρόσληψη CGA σε άτομα που καταναλώνουν καφέ κυμαίνεται από 0,5 έως 1 γραμμάριο.

Η παραδοσιακή μέθοδος εκχύλισης GCE από πράσινους κόκκους καφέ, Coffea caneforum robusta, περιλαμβάνει τη χρήση αλκοόλης ως διαλύτη. Το εξαγόμενο εκχύλισμα διατίθεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους κάτω από μια ποικιλία εμπορικών ονομασιών.

Από διάφορες μελέτες σε ζώα, έχουν συλλεχθεί αρκετά στοιχεία σχετικά με τη χρήση του GCE ως συμπληρώματος απώλειας βάρους . Σε ανθρώπους, η πρόσληψη καφέ έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με την μείωση του σωματικού βάρους με δοσοεξαρτώμενο αποτέλεσμα (Περισσότερη κατανάλωση οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση) .

 Lopez-Garcia E, Van Dam RM, Rajpathak S, Willett WC, Manson JE, Hu FB. Changes in caffeine intake and long-term weight change in men and women. American Journal of Clinical Nutrition. 2006;83(3):674–680.

Νεώτερη έρευνα έδειξε επίσης ότι η μακροχρόνια πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε μια μέτρια μείωση βάρους.

 Greenberg JA, Boozer CN, Geliebter A. Coffee, diabetes, and weight control. American Journal of Clinical Nutrition. 2006;84(4):682–693.

Πέρα από αυτό, η κατανάλωση καφέ έχει επίσης δειχθεί ότι προκαλεί αλλαγές σε αρκετούς γλυκαιμικούς δείκτες σε ηλικιωμένους ενήλικες

Hiltunen LA. Are there associations between coffee consumption and glucose tolerance in elderly subjects? European Journal of Clinical Nutrition. 2006;60(10):1222–1225.

Ο ακριβής μηχανισμός αυτών των δράσεων δεν μας είναι γνωστός και είναι πιθανό να οφείλονται στις γνωστές θερμογενείς επιδράσεις της καφεΐνης καθώς και στις επιδράσεις των GCE και άλλων φαρμακολογικώς δραστικών ουσιών που υπάρχουν στον καφέ .

Μια άλλη εργασία που ακούγεται ενδιαφέρουσα, έδειξε ότι το εκχύλισμα του πράσινου καφέ,  τροποποιεί την έκκριση ορμονών και την ανοχή γλυκόζης στους ανθρώπους .

Johnston KL, Clifford MN, Morgan LM. Coffee acutely modifies gastrointestinal hormone secretion and glucose tolerance in humans: glycemic effects of chlorogenic acid and caffeine. American Journal of Clinical Nutrition. 2003;78(4):728–733

Αυτή η επίδραση επιτυγχάνεται διευκολύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το περιφερικό, παρά το εγγύς τμήμα της γαστρεντερικής οδού. Με απλά λόγια, έχει ωα πρακτικό αποτέλεσμα την αποφυγή υψηλών συγκεντρώσεων στο αίμα και έτσι ο οργανισμός ‘’προλαβαίνει’’ να κάψει το σάκχαρο.

Καταλήγοντας

Ο πράσινος καφές όπως και πάμπολλα ακόμα φυτικά προϊόντα, έχει μια μικρή επίδραση και μπορεί μακροχρονίως να οδηγήσει σε απώλεια λίγου βάρους.

Από το σημείο αυτό, μέχρι να προωθείται ως η εύκολη λύση του προβλήματος των παχύσαρκων, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Είναι πλέον (ή θα έπρεπε να είναι) πασίγνωστο, ότι η απώλεια βάρους  δεν επιτυγχάνεται με μαγικές λύσεις αλλά αν διαθέτοντας επιμονή και υπομονή ο παχύσαρκος, αποφασίσει να κάνει δίαιτα για να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων, ταυτόχρονα δε και αυξημένη φυσική άσκηση  ώστε να κάψει περισσότερες.

Τώρα, αν σας αρέσει η γεύση του πράσινου καφέ, αν δεν σας ενοχλεί να τον πίνετε πληρώνοντας τον ακριβά και εάν απλώς το κάνετε για να προσθέσετε στην προσπάθεια σας κάτι λίγο παραπάνω (ειδικότερα αν έχετε και σάκχαρο) τότε θα έλεγα ότι ιατρικώς τουλάχιστον δεν υπάρχει αντίρρηση.

Την επόμενη λοιπόν φορά που μια διαφήμιση θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι ο πράσινος καφές είναι Η ΛΥΣΗ !!!  σκεφτείτε ότι εκτός του πράσινου καφέ, υπάρχουν και…….

Σε πολλούς λαούς του κόσμου, τα ανύπαρκτα ζώα έχουν χρώμα πράσινο. Αυτή είναι μια πιθανή ερμηνεία της φράσης ‘’πράσινα άλογα’’.

Μια άλλη, θέλει την σημερινή αυτή έκφραση να έχει προέλευση από τα αρχαία Ελληνικά και το ρήμα πράττω, του οποίου το ενεργητικό απαρέμφατο πράττειν (ή και πράσσειν) συνδέεται με το στερητικό άλφα και τον λόγο (ά-λογα) για να υποδηλώσουν πράξεις που στερούνται λογικής.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης