Αρχική » Παθολογικα » Το Ginkgo biloba και οι εμβοές (βουητά) στα αυτιά

Το Ginkgo biloba και οι εμβοές (βουητά) στα αυτιά

Το Γκίνγκο το δίλοβο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυλλοβόλο δέντρο του οποίου τα φύλλα το φθινόπωρο αλλάζουν χρώμα και από πράσινα γίνονται χρυσαφιά, φτάνει σε ύψος τα 50 μέτρα. Το φρούτο του από το οποίο πιθανώς το φυτό παίρνει σήμερα εκ παραφθοράς και το όνομα του, είναι φαγώσιμο. Στα Ιαπωνικά gin Kyo σημαίνει ασημένιο βερίκοκο.

Πανάρχαιο φυτό (υπήρχε στην Πέρμια περίοδο 270.000.000 πριν), αυτό το ”ζωντανό απολίθωμα” το βρίσκουμε σήμερα στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ πριν εκατομμύρια χρόνια υπήρχε και στην Ευρώπη και την Αμερική.

Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια στην θεραπευτική και του αποδίδονται διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το γονιδίωμα του Ginkgo biloba περιλαμβάνει 10,6 δισεκατομμύρια «γράμματα» στο DNA του, την ώρα που το ανθρώπινο αποτελείται από τρία δισεκατομμύρια.

(γράμματα λέμε τα αρχικά των αμινοξέων που σχηματίζουν τις αλληλουχίες της γενετικής αλυσίδας)

EGb 761

Το EGb 761, είναι ένα τυποποιημένο εκχύλισμα αποξηραμένων φύλλων Ginkgo biloba. Θεωρείται νευροπροστατευτικό και αντι-ισχαιμικό φάρμακο.

Το ευρύ φάσμα των φαρμακολογικών δραστηριοτήτων του βρίσκει εφαρμογή σε πολυάριθμες παθολογικές καταστάσεις κυρίως εκεί όπου χρειάζεται αιμοδυναμική, αιμορροϊκή δράση (εγκέφαλος, αμφιβληστροειδής, κοχλίας, καρδιακή αιμάτωση ή περιφερική ισχαιμία).

Υπάρχουν παλαιότερες μελέτες διαφόρων παρασκευασμάτων Gingko οι οποίες δεν έδειξαν καμία επίδραση, αλλά αυτές ήταν κακής μεθοδολογικής ποιότητας. Η τρέχουσα διαθέσιμη βιβλιογραφία δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία για την επιτυχή θεραπεία της εμβοής με το εκχύλισμα Ginkgo biloba, EGb 761®.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι δοκιμές που χρησιμοποιούν αυτό το συστατικό  του φυτικού εκχυλίσματος αποδεικνύουν σταθερά την ανωτερότητα τους έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Οι επιδράσεις της θεραπείας μπορεί να είναι ικανοποιητικές ή περιορισμένες σε μέγεθος και δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς στο φάρμακο, ωστόσο, δεδομένης της ενοχλητικής και συχνά αναπηρικής φύσης της εμβοής, ακόμη και οι μέτριες βελτιώσεις μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην συχνά κάκιστη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

δείτε και: Βουητό στα αυτιά (ή εμβοές ώτων)

1 σκέψη για το “Το Ginkgo biloba και οι εμβοές (βουητά) στα αυτιά”

  1. Παράθεση: Ginkgo biloba και εμβοές-βούισμα των αυτιών - Προϊόντα της Φύσης

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης