Αρχική » Διάφορα » Φύκια (φύκη), ως λειτουργικά τρόφιμα. Αξίζουν

Φύκια (φύκη), ως λειτουργικά τρόφιμα. Αξίζουν

brown algae

Το ενδιαφέρον για τα λειτουργικά τρόφιμα σήμερα, αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν και των ωφελειών που προσφέρουν στην υγεία.

 Ένα είδος εξαιρετικού λειτουργικού τροφίμου είναι τα φύκια (*). Τόσο αυτά από τα γλυκά ύδατα όσο και τα θαλάσσια όμοια τους που κάποτε θεωρούνταν μάλλον εξωτικά τρόφιμα.

(*) ως γνωστόν η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην παθογένεση διαφόρων ασθενειών. Για τη θεραπεία φλεγμονωδών διαταραχών, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι φαρμάκων. Δυστυχώς έχουν  πολλές  παρενέργειες. Φυσικά προϊόντα είναι εναλλακτικές λύσεις που παρέχουν  ελπίδα για την ανακάλυψη βιοενεργών ενώσεων χωρίς ή με μικρές και άνευ ιδιαιτέρας σημασίας ανεπιθύμητες δράσεις για τη θεραπεία φλεγμονωδών διαταραχών. Η βιολογική και χημική ποικιλομορφία των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων αποτελεί μια σημαντική δεξαμενή αναζήτησης νέων ενώσεων. Ορισμένες από αυτές, όπως τα σεσκιτερπενοειδή, τα διτερπένια, τα στεροειδή, οι πολυσακχαρίτες, τα αλκαλοειδή, τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και άλλες χημικές ενώσεις που απομονώνονται από θαλάσσιους οργανισμούς, έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. 

Οι μελέτες γύρω από αυτά έδειξαν ότι είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών και διαιτητικών ινών. Εντούτοις το όφελος δεν περιορίζεται στην διατροφή αλλά με τις επιστημονικές εργασίες τα φύκια προσεγγίζονται ως ενδεχόμενα φάρμακα.

Πράγματι, η παρουσία πολλών βιοδραστικών ενώσεων και κυρίως πολυσακχαριτών που εξάγονται από φύκια  υποδηλώνει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Για παράδειγμα η χημική σύνθεση των διαιτητικών ινών που περιέχουν προσφέρει μέσω της ζύμωσης τους στο παχύ έντερο οφέλη για την υγεία.

Σήμερα διάφοροι θεμελιώδεις πολυσακχαρίτες των φυκιών όπως αλγινικά, άγαρ, καραγενάνες, ulvanes και fucoidans,  χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας.

Όμως όπως ήδη είπαμε,  πολυσακχαρίτες από φύκια θαλασσινά ή του γλυκού νερού χρησιμοποιούνται ως πηγή πρόσληψης βιοδραστικών φυσικών ενώσεων που αποδείχτηκε ότι ευθύνονται για διάφορες φυσιολογικές επιδράσεις τους.  Ειδικότερα οι θειικοί πολυσακχαρίτες εμφανίζουν

ανοσορρυθμιστικές,

αντικαρκινικές,

αντιθρομβωτικές,

αντιπηκτικές,

αντι-μεταλλαξιογόνες,

αντιφλεγμονώδεις,

αντιμικροβιακές

και αντι-ιικές δράσεις

αξίζει να σημειωθεί εδώ πως μεταξύ των διαφόρων ιών εναντίων των οποίων δρουν οι προερχόμενοι από φύκια πολυσακχαρίτες συμπεριλαμβάνονται ο ιός HIV, ο ιός του έρπητα και οι ιοί της ηπατίτιδας.

Γενικά, η βιολογική δραστικότητα ή αλλιώς η επίδραση στον οργανισμό των θειικών πολυσακχαριτών των φυκιών, σχετίζεται με τη διαφορετική τους σύνθεση και κυρίως με την έκταση της θείωσης των μορίων τους.

Επί των ημερών μας, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την χρήση τόσο των θαλασσινών φυκιών όσο και αυτών του γλυκού νερού στην ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών που διαθέτουν και είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης