Αρχική » Παθολογικα » Αίμα στη λεκάνη, αιμορραγία από το ορθό. Πότε ανησυχώ, πότε όχι.

Αίμα στη λεκάνη, αιμορραγία από το ορθό. Πότε ανησυχώ, πότε όχι.

rectal bleeding.png

============================================================================

Η έξοδος αίματος από τον πρωκτό μπορεί να έχει πολλά αίτια. Σε όλο το μήκος του πεπτικού σωλήνα διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να αιμορραγήσουν.

Εντούτοις, λέγοντας αιμορραγία από το ορθό συνήθως εννοούμε αίμα που προέρχεται από το κάτω μέρος του παχέος εντέρου, (δηλαδή από επάνω προς τα κάτω:  κατιόν κόλον, σιγμοειδές κόλον, ορθό ή απευθυσμένο).

Που το βλέπω;

Η αιμορραγία του ορθού μπορεί να εμφανιστεί ως αίμα στα κόπρανα, αίμα στο χαρτί της τουαλέτας ή τέλος αίμα μέσα στη λεκάνη. Μερικές φορές αιφνιδιάζει διότι εμφανίζεται ξαφνικά σαν κόκκινος λεκές στο εσώρουχο. Φυσικά είναι δυνατό, ανάλογα με την ποσότητα του,  να το δούμε με όλους τους παραπάνω  τρόπους.

Το χρώμα που βλέπω και η σημασία του.  

Το αίμα συνήθως είναι έντονο κόκκινο, όπως αυτό που βλέπουμε αν κοπούμε. Μπορεί όμως να έχει και πιο σκούρο χρώμα που θυμίζει το ώριμο βύσσινο.

Κόκκινο αίμα σημαίνει ότι η προέλευση του είναι από το χαμηλότερο μέρος του εντέρου, προς την έξοδο.

Βυσσινί αίμα ή ‘’σκοτωμένο’’ όπως το λέει ο λαός, υποδηλώνει προέλευση από μεγαλύτερο βάθος.

Η διαφορά στο χρώμα προκύπτει από την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χρωστική που περιέχει (αίμη), έχει σίδηρο στο μόριο της ο οποίος μετά την έξοδο του αίματος από τα αγγεία  υφίσταται οξείδωση. Όσο περισσότερη διαδρομή έχει να διανύσει μέχρι την έξοδο (αιτία αιμορραγίας που βρίσκεται ψηλότερα) , τόσο περισσότερο ‘’σκουριάζει’’  και σκουραίνει το χρώμα που θα δούμε.

Αντιθέτως  κατακόκκινο αίμα υποδηλώνει ότι η αφορμή βρίσκεται χαμηλά, προς την έξοδο, άρα ο χρόνος διαδρομής μικρός και η δυνατότητα ‘’σκουριάσματος’’ ανύπαρκτη.

Οι αφορμές της αιμορραγίας  

Σχεδόν πάντα, η εμφάνιση αίματος τρομάζει τον ασθενή. Ειδικότερα όταν βλέπει για πρώτη φορά κόκκινη τη λεκάνη. Εντούτοις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δικαιολογημένος ένας υπερβολικός φόβος διότι οι αιτίες, στατιστικά μιλώντας,  είναι απλές και εύκολα αντιμετωπιζόμενες.

Οι Συχνές αιτίες αιμορραγίας από το ορθό περιλαμβάνουν:

  • Την Ραγάδα πρωκτού
  • Και Τις Αιμορροΐδες

Πίσω από τις δυο αυτές αιτίες που από στατιστικής πλευράς είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ενίοτε βρίσκεται μια χρονίζουσα δυσκοιλιότητα. Σκληρά κόπρανα επίσης, ευκαιριακά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και αποβολή αίματος ενώ η διάρροια είναι μια ακόμα αφορμή διότι  μπορεί να ερεθίσει την περιοχή του πρωκτού και η τοπική φλεγμονή να οδηγήσει σε σπάσιμο τριχοειδών αγγείων και αποβολή μικρής ποσότητας αίματος.

Μπορεί να είναι και κάτι σοβαρό;

Ναι, η αποβολή αίματος μπορεί να σημαίνει και καρκίνο. Πρωκτικό καρκίνο ή καρκίνο του παχέος εντέρου. Εντούτοις  πριν πανικοβληθούμε, ας σκεφτούμε ότι συγκριτικά, πρόκειται για λίγες περιπτώσεις.

Υπάρχουν εξάλλου πολλές ακόμα και συχνότερες αιτίες πέραν του καρκίνου,  που ίσως είναι υπεύθυνες . Μια τέτοια αιτία είναι η Αγγειοδυσπλασία (ανωμαλία στα αιμοφόρα αγγεία ) που είναι αρκετά συνήθης ειδικά στην τρίτη ηλικία.

Οι πολύποδες του εντέρου είναι μια ακόμα αφορμή καθώς και η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτις.

Αιμορραγία από το ορθό μπορούμε επίσης να δούμε να προκύπτει μετά από ακτινοθεραπεία (η γνωστή ως ακτινική κολίτις).

Λοιμώδεις διάρροιες όπως για παράδειγμα η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα ή η αμοιβαδική κολίτιδα μπορεί να είναι αιτία .

Τα εκκολπώματα  του εντέρου επίσης καθώς και ισχαιμικές βλάβες του που προκύπτουν από φτωχή αιμάτωση.

Τέλος ένα μονήρες έλκος (που παρά το όνομα του δεν είναι πάντα μονήρες), σπάνιο και χωρίς πλήρη κατανόηση της παθογένειας του, που εμφανίζεται κυρίως σε χρόνια δυσκοιλιότητα.

Πρέπει να σπεύσω στο γιατρό;

Όπως είπαμε ήδη δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψύχραιμη σκέψη.

Θα χρειαστούμε νοσοκομείο εάν υπάρχει σημαντική αιμορραγία και ενδεχομένως σημάδια σοκ.

Τέτοια σημάδια είναι η γρήγορη και ρηχή αναπνοή, η Ζάλη και το θάμπωμα των ματιών, η ναυτία, το παγωμένο δέρμα και η λιποθυμία.

Σοβαρός κοιλιακός πόνος επίσης (διάχυτος ή σε μορφή κράμπας)

Μπορεί ακόμα να υπάρχει σύγχυση (ειδικότερα σε μεγάλους στην ηλικία ασθενείς). Τα ούρα είναι λίγα διότι έχει μειωθεί ο όγκος του αίματος και η δραστική αιμάτωση των νεφρών.

Αν τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει και η ποσότητα αίματος ήταν μικρή, δεν υφίσταται επείγουσα ανάγκη. Προγραμματίστε με ηρεμία μια συνάντηση με το γιατρό σας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης