Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να έχει αρκετά αίτια αλλά ένα από αυτά είναι σχετικά άγνωστο και ίσως αναπάντεχο. Τουλάχιστον για τον Ελληνικό πληθυσμό για τον οποίο η ποδηλασία δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη είτε σαν σπορ είτε σαν τρόπος μετακίνησης.

Μιλάμε φυσικά για το πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί σε γυναίκες και άνδρες που επιδίδονται συστηματικά στην χρήση ποδηλάτου.

Στην διεθνή βιβλιογραφία βρίσκει κανείς αρκετές αναφορές στο θέμα και πρόσφατα, μια μελέτη αναθεώρησης, ασχολήθηκε συστηματικά προκειμένου να αναδείξει τη συχνότητα, τους εμπλεκόμενους προκλητικούς μηχανισμούς και φυσικά, την αναζήτηση προληπτικών στρατηγικών αποφυγής του προβλήματος.

Δεν είναι αμελητέο

Η τεκμηρίωση της σχέσης μεταξύ ποδηλασίας και σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι ήδη επαρκής και για τα δύο φύλα. Από τα συμπτώματα που περιγράφουν όσοι βιώνουν  το πρόβλημα, το μούδιασμα (22-91%) της περινεϊκής περιοχής* καθώς και η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες (1.8-50%), είναι τα πιο συχνά.

Οι κύριοι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτά τα συμπτώματα και στα δύο φύλα φαίνεται να είναι η συμπίεση του νεύρου που δίνει νεύρωση στην περιοχή και περνάει μέσα από το κανάλι του Alcock.

(*) Περίνεο επί αμφοτέρων των φύλων, είναι η επιφάνεια ανάμεσα στην ηβική σύμφυση και τον κόκκυγα. Έχει μέγεθοςπερί τα 3 τετραγωνικά εκατοστά και εκτείνεται από τα έξω γεννητικά όργανα μέχρι το πρωκτό.

Διαθέτει μυϊκή λειτουργία ώστε να σταματάει τη εκροή των ούρων ή του σπέρματος ενώ σχετίζεται και με την αναπνευστική λειτουργία.

Μία οριζόντια γραμμή διαιρεί το περίνεο σε δύο περιοχές, την πρόσθια και την οπίσθια. Η πρόσθια, η οποία περνάει κάτω από την ουρήθρα του άντρα και κάτω από την ουρήθρα και τον κόλπο της γυναίκας, καλείται ουρογεννητική περιοχή, η δε οπίσθια καλείται πρωκτική χώρα. Το μέσο αυτής της γραμμής αποτελεί το λεγόμενο κέντρο του περίνεου. Αμέσως μπροστά από αυτό το κέντρο βρίσκεται, στο μεν άνδρα ο βολβός της ουρήθρας, στη δε γυναίκα το πίσω άκρο της σχισμής του αιδοίου.

Ένας ακόμα πιθανός μηχανισμός για τα συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ίσως είναι νευρογενής διαταραχή υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδικού άξονα που επιδρά στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Έρευνα πέραν ιατρικής.  

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η θέση του αναβάτη στο ποδήλατο, καθώς και οι διαφορετικοί τύποι καθισμάτων που ένα ποδήλατο μπορεί να διαθέτει, επηρεάζουν τον βαθμό της συμπίεσης του περινέου και του νευρικού του συστήματος. Κατά συνέπεια η σωστή επιλογή για τον αναβάτη θα μπορούσε να επιδράσει στον βαθμό της προκύπτουσας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading