Αρχική » Γυναικολογικα » Έρευνα: γυναίκες και πρωκτικό σεξ. Ευχαρίστηση, καταπίεση, αλκοόλ αλλά και χρήμα

Έρευνα: γυναίκες και πρωκτικό σεξ. Ευχαρίστηση, καταπίεση, αλκοόλ αλλά και χρήμα

Στις προηγούμενες δεκαετίες στην ιατρική βιβλιογραφία υπήρχαν ελάχιστες ερευνητικές εργασίες για την ετεροφυλοφιλική πρωκτική επαφή. Στα τελευταία χρόνια εντούτοις αυτό άλλαξε, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος μας για τα προβλήματα υγείας που συσχετίστηκαν με την συγκεκριμένη σεξουαλική πρακτική, περιλαμβανομένου του κινδύνου μετάδοσης του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) .

Έχει διαπιστωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον, έρευνες γενικού πληθυσμού (Leichliter, 2008) έδειξαν ότι ο επιπολασμός της πρωκτικής επαφής μεταξύ των ετεροφυλόφιλων έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Τα διαθέσιμα αυτή την ώρα στοιχεία , δεν μας παρέχουν πλήρη εικόνα ώστε να γνωρίζουμε αν η συχνότητα της πρωκτικής επαφής υποδηλώνει πραγματική ποσοστιαία αύξηση ή αν δείχνει ότι το σεξουαλικό ρεπερτόριο των Αμερικανών έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει την πρωκτική επαφή μαζί με το στοματικό και κολπικό σεξ (Leichliter, 2008, McBride & Fortenberry, 2010).

Όπως αποδείχτηκε όμως από τους Mosher, Chandra, & Jones,(2005), σε σχέση με το παρελθόν, μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή αυτής της σεξουαλικής συμπεριφοράς .

Είναι σαφές επομένως ότι η μεταβολή αυτή τόσο στην αποδοχή όσο και στην συχνότητα άσκησης πρωκτικού σεξ έχει επίδραση στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν στη δημόσια υγεία για την εκπαίδευση των ατόμων σχετικά με τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα για την ετεροφυλοφιλική πρωκτική επαφή υποδεικνύουν επίσης σχέση πρωκτικού σεξ και φαρμάκων.  Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά, το πρωκτικό σεξ ήταν πλέον σύνηθες. Οι ερευνητές συνέδεσαν το εύρημα με τα ναρκωτικά ή τα χρήματα και όχι με την όποια συναισθηματική επικοινωνία.

Συνοψίζοντας

Αν και τα βιβλιογραφικά δεδομένα αυξάνουν τα τελευταία χρόνια, οι γνώσεις μας για το θέμα παραμένουν ελλιπείς. Επιπλέον, ασάφεια υπάρχει γύρω από το ερώτημα: γιατί οι γυναίκες (χωρίς οικονομικό ή άλλο υλικό κίνητρο),  συμμετέχουν στην πρωκτική επαφή.

Υπάρχουν διάφορες ερμηνευτικές προτάσεις για αυτό, όπως για παράδειγμα ότι πρόκειται για πρότυπα που  υποδεικνύονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο από τα ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα ενημέρωσης και επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες ή για αποφάσεις που σχετίζονται με πλέον σύνθετες συμπεριφορές στην σχέση των δυο φύλων.

Γενικότερα, οι γυναίκες θα αναζητήσουν σπανιότερα την  πρωκτική επαφή διότι αυτό τις ευχαριστεί. Συχνότερα θα το κάνουν διότι θέλουν να ευχαριστήσουν τον ερωτικό τους σύντροφο. Ακόμα συχνότερα όμως θα συμμετάσχουν υπό πίεση, εξαναγκασμό ή πειθώ από άνδρες συνεργάτες.

Μια μερίδα επίσης έχει να κάνει με την ανάγκη αποφυγής της κολπικής επαφής (πχ. περίοδος, παρθενία)  ενώ ρόλο μπορεί να παίζει το γεγονός πως η γυναίκα βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή φαρμάκων.

Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει η απάντηση που δόθηκε από κάποιες γυναίκες στους ερευνητές: έγινε χωρίς την συγκατάθεση μου αλλά δεν ήξερα ότι μπορούσα να αρνηθώ!!!.

δείτε και:

Πρωκτικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

Γυναίκες και πρωκτικό σεξ. Στατιστικά ευρήματα

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ή HPV) και ο κίνδυνος καρκίνου

Στοματικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

Ακράτεια = ”μου φεύγουν ούρα”. Τι μπορούμε να κάνουμε;

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης