Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Σεξ και τραυματικές βλάβες

Σεξ και τραυματικές βλάβες

sexual-trauma

Το ευρύ φάσμα των σεξουαλικών δραστηριοτήτων  και πρακτικών που εφαρμόζουν άνδρες και γυναίκες στις μεταξύ τους σχέσεις,  θέτει συχνά το ερώτημα εάν και κατά πόσον μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματικές βλάβες.

Η απάντηση, εφόσον μιλάμε για εθελοντική σεξουαλική επαφή,  είναι ότι  στις περισσότερες εξ αυτών των δράσεων δεν προκύπτει βλάβη.

Εξαίρεση μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση εμφύσησης αέρος στον κόλπο ή στο παχύ έντερο (με εφαρμογή πιέσεων πάνω από 100 mm Hg) καθώς και στην διείσδυση του χεριού (κολπικό ή πρωκτικό fisting).

Τόσο στην πρώτη περίπτωση όσο και την δεύτερη, μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη και έχουν περιγραφεί περιπτώσεις με διάτρηση κόλπου, περινέου, ορθού, ή και του παχέος εντέρου, ενώ αναφέρθηκαν περιστατικά όπου επήλθε ο θάνατος.

Επιπλέον, πέραν των τραυματικών βλαβών, οι σεξουαλικές δραστηριότητες που προκαλούν την είσοδο αέρα στον κόλπο μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα εμβολή Είναι πιθανό δε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

Ας σημειωθεί επίσης πως ο τραυματισμός που προκαλείται στους βλεννογόνους, μέσω του fisting (αλλά και της εισαγωγής σκληρών αντικειμένων στον κόλπο ή τον πρωκτό), μπορεί να διευκολύνει την μόλυνση από την είσοδο μικροβίων ή ιών, όπως αυτού που προκαλεί ηπατίτιδα Β.

Βέβαια, με την εξαίρεση των παραπάνω μάλλον ασυνήθιστων σεξουαλικών προτιμήσεων, πολλοί μικροί τραυματισμοί των γεννητικών, στοματικών και πρωκτικών περιοχών είναι δυνατόν να συμβούν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης,  αλλά στους περισσότερους απαιτείται μόνο συμπτωματική θεραπεία.

Οι κολπικοί τραυματισμοί επικεντρώνονται κυρίως στο οπίσθιο μέρος αν και  λίγες (σοβαρότερες) στο επάνω.

Μετά το πρωκτικό σεξ, η ελαφρά αιμορραγία του ορθού από μικρές σχισμές του βλεννογόνου δεν είναι ασυνήθιστη αλλά δεν είναι και σοβαρή.

Ξένα σώματα

Αν και τα ξένα σώματα στο ορθό ίσως δημιουργήσουν διαγνωστική δυσχέρεια, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση τίθεται εύκολα και αυτά απομακρύνονται χωρίς να απαιτηθεί λαπαροτομία (χειρουργείο).

Το πόσο εύκολο θα αποδειχτεί να αφαιρεθεί ένα ξένο σώμα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως μεταξύ άλλων είναι η υφή του, το μέγεθος και το σχήμα του.

Βέβαια τα πράγματα είναι δυσκολότερα στις διατρήσεις του ορθού και στους τραυματισμούς του σφιγκτήρα .

Βιασμός και τραύμα

Εδώ δεν υπάρχει εθελοντική συμμετοχή αλλά χρήση του σεξ ως όπλου. Η εγκληματική άσκηση αυτής της μορφής βίας , παράγει ψυχολογικό μετατραυματικό σύνδρομο, με βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίδραση στο θύμα.

Σε πολλές περιπτώσεις  ο βιαστής εξαναγκάζει το θύμα σε στοματικό και πρωκτικό σεξ.

Τραύματα θα υπάρξουν σε ένα ποσοστό 40%  αλλά από αυτά μόνο το 4% είναι σοβαρό. Νοσηλεία θα απαιτηθεί μόνο σε 1% των περιπτώσεων.

Άνδρες VS γυναίκες

Από στατιστικής πλευράς οι άνδρες ενήλικοι είναι μόνο ένα 5% των σεξουαλικών επιθέσεων αλλά εμφανίζουν περισσότερες σωματικές βλάβες.

Παιδιά

Τα διαθέσιμα στοιχεία για τον βιασμό και την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι εξαιρετικά ανεπαρκή.

Η σεξουαλική κακομεταχείριση των παιδιών εστιάζεται ενδοοικογενειακά και είναι συνήθης.

Τραυματισμός θα βρεθεί μόνο στο 8% και είναι πιθανότερο να είναι στην πρωκτογεννητική περιοχή.  Ευρήματα της χρόνιας σεξουαλικής κακοποίησης θα εμφανιστούν στο ένα τρίτο.

Τα αγόρια είναι τα θύματα στο 15% των περιπτώσεων.

Καταλήγοντας  

Οι σεξουαλικοί τραυματισμοί γενικώς, δεν είναι σπάνιοι. Εντούτοις οι άνθρωποι που τους έχουν, καθυστερούν να αναζητήσουν θεραπεία. Επιπλέον, λόγω εντροπής ή αμηχανίας, συχνά δίνουν παραπλανητικά στοιχεία που μπορούν να αποπροσανατολίσουν και να κάνουν δύσκολη τη διάγνωση. Ως εκ τούτου οι γιατροί πρέπει να είναι ενήμεροι και να μην παραλείπουν να σκεφτούν το σεξ ως αιτία ενός τραύματος.

Δείτε και:

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ή HPV) και ο κίνδυνος καρκίνου

Πρωκτικό σεξ. Κίνδυνοι και ρίσκο (NSFW)

Έρευνα: γυναίκες και πρωκτικό σεξ. Ευχαρίστηση, καταπίεση, αλκοόλ αλλά και χρήμα

Γυναίκες και πρωκτικό σεξ. Στατιστικά ευρήματα

Ραγάδα πρωκτού. Όταν πονάει δεν αστειεύεται

Φαγούρα πρωκτού (ή Πρωκτικός κνησμός ή κνησμός δακτυλίου)

Οι αιμορροΐδες (και οι παγίδες που ίσως κρύβουν).

Αιμορροΐδες και επικίνδυνα λάθη

Αιμορροΐδες. Ποιοι τις παθαίνουν; Γιατί; Ποιες επιπλοκές έχουν;

Θρόμβωση αιμορροΐδας, ένας αθώος τρομοκράτης

Απόστημα και συρίγγιο στην περιεδρική περιοχή

Οι αιμοροίδες και οι θεραπείες που διαθέτουμε 

Προκαλούν οι αιμορροΐδες καρκίνο;

Απάντηση Ακύρωση απάντησης