============================================================================

Εάν σας συγκινούν τα μυθιστορήματα περιπέτειας, εάν σας αρέσουν οι δύσκολοι γρίφοι και σας συναρπάζει η επιστημονική φαντασία, τότε:

διαβάστε το πρώτο βιβλίο της σειράς Έλληνες

του Γιάννη Καφέζα

με τίτλο Η Επιστροφή των Θρύλων

Αγοράστε και μεταφορτώστε το e-book εδώ

============================================================

Η ακράτεια κοπράνων που άλλοι την αποκαλούν ακράτεια πρωκτού ή και ακράτεια εντέρου, είναι η αδυναμία να ελέγξει κάποιος τις κενώσεις του. Το αποτέλεσμα είναι ότι εντερικό περιεχόμενο, μπορεί ανεξέλεγκτα να διαφύγει και να βγει από τον πρωκτό.

Διαβάθμιση του προβλήματος

Στα άτομα που υπάρχει πρόβλημα, η κατάσταση μπορεί να κυμαίνεται από την απώλεια μιας μικρής ποσότητας κοπράνων πχ. σε περίπτωση αποβολής ενός αερίου, ή σε περίπτωση ανύψωσης ενός βάρους, είναι όμως δυνατόν να φθάσει σε απόλυτη και πλήρη αδυναμία ελέγχου.

Η επί μακρόν διάρροια και η επί μακρόν δυσκοιλιότητα, περιλαμβάνονται στις αιτίες που μπορούν προοδευτικά να οδηγήσουν σε ακράτεια, αλλά μεγαλύτερος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει η βλάβη μυών και νεύρων, κυρίως στο πυελικό έδαφος.

Η μεγάλη ηλικία είναι μια αφορμή για αυτό, ενώ σε γυναίκες, οι γέννες μπορούν να έχουν σημαντική συμμετοχή, ιδιαίτερα αν είναι πολλές.

Όπως είναι αναμενόμενο, μια τέτοια κατάσταση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για αυτόν που την βιώνει. Εντούτοις είναι ενθαρρυντικό να ξέρουμε ότι υπάρχουν τρόποι θεραπείας.

Μορφές και τρόποι εκδήλωσης της ακράτειας

Είναι δυνατό, και αυτό συμβαίνει συνήθως σε ενήλικες, να παρουσιαστεί ακράτεια στην διαδρομή μιας ευκαιριακής εμφάνισης διάρροιας. Εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πρόβλημα ενός ατόμου χρονίζει και επαναλαμβάνεται.

Αυτός που πάσχει, αναφέρει ότι δεν μπορεί να ελέγξει την επείγουσα ανάγκη της κένωσης ώστε να προλάβει να επισκεφτεί την τουαλέτα. Άλλοτε πάλι δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη να ενεργηθεί και τα κόπρανα εξέρχονται αυτόματα (παθητική ακράτεια).

Αρκετά συχνά, αναφέρει ότι έχει διαρροϊκές κενώσεις ή αντίθετα ότι είναι δυσκοίλιος, συνάμα δε πως έχει πολλά αέρια και μετεωρισμό (φούσκωμα).

Αιτίες και αφορμές

Αν λάβουμε κατά νου ότι η ακράτεια μπορεί να είναι ευκαιριακή αλλά και χρονίζουσα κατάσταση, πρέπει να ερευνήσουμε διάφορα ενδεχόμενα που μπορεί να υπάρχουν ή και να συνυπάρχουν, ώστε αυτή να συμβεί.

Για παράδειγμα σε ένα χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο όπου για διάφορες αιτίες υπάρχουν κόπρανα σε υγρή ή χαλαρή και μη σχηματισμένη μορφή, ο έλεγχος είναι δύσκολος και η συγκράτηση ατελής.

Όμως και στην χρόνια δυσκοιλιότητα που μπορεί τελικά να προκαλέσει και βλάβη στα νεύρα, είναι ενδεχόμενο να παρουσιαστεί ανάλογο πρόβλημα διότι η παρουσία σκληρών και ογκωδών κοπράνων στο τελικό άκρο του εντέρου, εμποδίζει την κένωση. Έτσι, εντερικό περιεχόμενο που έρχεται από πιο ψηλά σε υδρική μορφή μαζί με βλέννες, παρακάμπτει το εμπόδιο της μάζας σκληρών κοπράνων και εξέρχεται παθητικά.

Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε αρκετά συχνά σε ηλικιωμένους και/ή επί μακρόν κατακεκλιμένους. Το ονομάζουμε ψευδοδιάρροια και συνήθως, από μη ειδικούς εκλαμβάνεται ως διάρροια την οποία σπεύδουν να αντιμετωπίσουν χορηγώντας αντιδιαρροϊκά φάρμακα.

Ηλικία.

Μεσήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για να εμφανίσουν ακράτεια.

Μεγαλύτερη επίσης είναι η πιθανότητα στην περίπτωση διαφόρων ειδών άνοιας και της νόσου Alzheimer.

Δεν πρέπει τέλος να παραλείψουμε το ενδεχόμενο ακράτειας σε άτομα με κινητικές δυσκολίες όπου για διάφορους λόγους η εγκατάσταση της θα διευκολυνθεί.

Ο ρόλος των φυσιολογικών τοκετών

Είναι δυνατό στην διάρκεια του τοκετού να προκληθεί βλάβη στον πρωκτικό σφιγκτήρα. Η πιθανότητα αυτή αφορά περισσότερο τις περιπτώσεις όπου ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ψαλίδι και θα κόψει στο περίνεο για να διευκολύνει την έξοδο του κεφαλιού του παιδιού. Η χρήση λαβίδων επίσης μπορεί να είναι υπεύθυνη.

Εκτός της μυϊκής βλάβης, ακράτεια μπορεί να προκύψει και από βλάβη των νεύρων της περιοχής. Η βλάβη αυτή, εις τον τοκετό έχει να κάνει με τον έντονο τεινεσμό και την προσπάθεια εξώθησης.

Τραύματα και χρόνιες ασθένειες

Άλλες περιπτώσεις σχετίζονται με τραύματα της Σπονδυλικής στήλης, εγκεφαλικές βλάβες, επιπλοκές σακχαρώδους διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αίτια.

Ανατομικές μεταβολές

Η ακράτεια κοπράνων μπορεί να είναι επακόλουθο και χειρουργικών επεμβάσεων στην περιοχή της ελάσσονος πυέλου που επηρεάζουν την δυνατότητα διάτασης, ή την χωρητικότητα του ορθού (τελικό μέρος του παχέος εντέρου) ενώ είναι πιθανό να προκαλέσουν και βλάβη σε νεύρα. Σπανιότερα κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί σε χειρουργική επέμβαση για αιμορροΐδες.

Μια ακόμα αιτία είναι η πρόπτωση των πυελικών οργάνων (*) στη γυναίκα και κυρίως στην ορθοκήλη ενώ ακράτεια προκύπτει και στην πρόπτωση του ορθού.

(*)Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων είναι κήλη που οφείλεται σε χαλάρωση ή εξασθένηση των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα και τον κόλπο. Συχνά, εμφανίζεται μετά τον τοκετό, λόγω τραύματος στην περιοχή της πυέλου, ή εξαιτίας του γήρατος. Ανάλογα με το όργανο που συμμετέχει μιλάμε για διάφορες μορφές. Ακράτεια έχουμε κυρίως στην ορθοκήλη.

Μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της έχει περίπου 10% πιθανότητες να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Επιπλοκές και συνοδά συμπτώματα στην ακράτεια

Οι δερματικές αλλοιώσεις γύρω από τον πρωκτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα των πασχόντων που μεταφράζεται σε φαγούρα και πόνο. Δεν αποκλείονται οι μικρές εξελκώσεις καθώς και μικρές τριχοειδικές αιμορραγίες.

Όμως μεγαλύτερο ακόμα πρόβλημα όσων έχουν ακράτεια είναι οι συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να είναι πολλές (ντροπή, οργή, κατάθλιψη κλπ), οδηγώντας συχνά σε αποφυγή κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων.

Μπορούμε να προλάβουμε

Έχοντας κατά νου αυτά που αυξάνουν το ρίσκο, μπορούμε να πάρουμε εγκαίρως μέτρα. Για παράδειγμα να αντιμετωπίσουμε μια επίμονη ευκοιλιότητα, μια χρονίζουσα δυσκοιλιότητα, κλπ.
Η ιατρική βοήθεια, η σωστή διατροφή και η άσκηση θα συμβάλλουν σε αυτό.

Η καλή ρύθμιση του σακχάρου επίσης είναι αναγκαία ενώ η αντιμετώπιση παθήσεων της πρωκτικής περιοχής πρέπει να γίνεται έγκαιρα και με τη βοήθεια ειδικού.

Μετά από κάθε τοκετό επίσης, χρειάζονται οι σωστές οδηγίες από τον γυναικολόγο.

Ιατρικά τεστ

Υπάρχει ένας αριθμός ιατρικών εξετάσεων που μπορεί να γίνουν σε ειδικευμένα κέντρα, αλλά συνήθως αυτές στην καθημερινή πρακτική περιορίζονται στην δακτυλική εξέταση που αναζητάει ευαισθησία, πόνο ή άλλες ανωμαλίες στην πρωκτική περιοχή και το ορθό.

Αν χρειαστεί εντούτοις μπορεί να προχωρήσουμε σε μανομετρία του πρωκτού, υπερηχογραφικό έλεγχο της περιοχής, ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, σιγμοειδοσκόπηση κλπ.

Τι θεραπεία κάνουμε;

Εξαρτάται από την τελική μας διάγνωση. Έτσι θα δοθούν υπακτικά, αντιδιαρροϊκά από το στόμα ή άλλα ενέσιμα φάρμακα τοπικά, ενώ θα υπάρξουν ανάλογες οδηγίες για τη σωστή δίαιτα.

Συχνά, όταν έχουμε μυϊκή χαλάρωση και αδυναμία θα βοηθήσουν ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν μπορεί να χρειαστεί εμφύτευση ειδικής συσκευής διέγερσης των ιερών νεύρων (*) με ηλεκτρικά ερεθίσματα  ώστε να ενισχυθούν οι μυς της ορθο-πρωκτικής περιοχής.

(*) Τα ιερά νεύρα εκτείνονται από το νωτιαίο μυελό στους μυς της λεκάνης και ρυθμίζουν την αίσθηση και τη δύναμη των ορθικών και πρωκτικών μυών και του σφιγκτήρα.

Κολπικό μπαλόνι. Πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε γυναίκες με ακράτεια επειδή όταν το φουσκώσουμε ασκεί πίεση στο έντερο. Τα αποτελέσματα έως εδώ είναι ενθαρρυντικά αλλά οι μελέτες συνεχίζονται.

Τέλος μια άλλη αναίμακτη τεχνική είναι η διέγερση του οπισθίου κνημιαίου νεύρου

Χειρουργικές λύσεις

Σε κάποιες περιπτώσεις προκειμένου να λύσουμε ένα πρόβλημα ακράτειας είναι ενδεχόμενο ένα χειρουργείο.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα με το υφιστάμενο πρόβλημα. Έτσι στο τέλος ενός τοκετού, ίσως χρειαστεί σφιγκτηροπλαστική για να επιδιορθωθεί ο κατεστραμμένος σφιγκτήρας, κάτι που απαιτεί ικανό χειρουργό.

Σε άλλες περιπτώσεις βλαβών του σφιγκτήρα εφαρμόζονται πλέον πολύπλοκες τεχνικές όπως η μεταφορά και καθήλωση μυός για την ενίσχυση του.

Εάν η διόρθωση δεν κρίνεται εφικτή, καταφεύγουμε σε επέμβαση αντικατάστασης του σφιγκτήρα. Πρόκειται για συσκευή που εμφυτεύεται στην περιοχή του πρωκτού και λειτουργεί όπως η περιχειρίδα του πιεσόμετρου.

Μια ακόμα τεχνική είναι αυτή όπου εφαρμόζουμε μαγνητικό σφιγκτήρα. Δεν υπάρχουν ακόμα ικανοποιητικές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του.

Χειρουργικά επίσης αντιμετωπίζουμε ορθοκήλες, προχωρημένες αιμορροΐδες (4ου συνήθως βαθμού) και περιστατικά πρόπτωσης ορθού.

Και εάν όλα τα άλλα αποτύχουν;

Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να καταφύγουμε σε κολοστομία. Πρόκειται για επέμβαση στην οποία καθηλώνουμε το έντερο στο κοιλιακό τοίχωμα και από την τομή που δημιουργούμε συλλέγονται οι κενώσεις σε πλαστικό σακουλάκι.

δείτε και: Ακράτεια ούρων; Αφορά εκατομμύρια. Πολλοί όμως το αποκρύπτουν .

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading