Αρχική » Διάφορα » Δίαιτα και Δέρμα (ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, καρκίνος, γήρανση, κ.ά.).

Δίαιτα και Δέρμα (ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, καρκίνος, γήρανση, κ.ά.).

skin_food_

Αν επρόκειτο για υπέρταση, έλκος, γαστρίτιδα, νεφροπάθεια, αρτηριοσκλήρωση και άλλες πολλές παθήσεις, η δίαιτα θα κρινόταν αυτονόητη και απαραίτητη.

Όμως για πάρα πολύ καιρό, δεκαετίες θα έλεγα, κοινή αντίληψη ήταν ότι διάφορες πολύ συνηθισμένες δερματολογικές βλάβες δεν είχαν καμία σχέση με τη διατροφή. Ως εκ τούτου τόσο οι πάσχοντες όσο και οι γιατροί τους δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο τι και πως έτρωγε κάποιος.

Με άλλα λόγια ο ρόλος της διατροφής παραδοσιακά, ήταν μια υποτιμημένη πλευρά της δερματολογικής θεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια όμως, διάφορες μελέτες έδειξαν ότι αυτό που τρώμε και πίνουμε, με άλλα λόγια η διατροφή μας, μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, συμβάλλοντας θετικά ή αρνητικά αναλόγως, στο δερματικό πρόβλημα.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορεί να επηρεάσουν την πορεία μιας δερματικής νόσου όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην ακμή, ενώ επίσης μάθαμε ότι η διαιτητική τροποποίηση των συνηθειών κάποιου, μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο αλλά και τη γήρανση του δέρματος.

Εξ άλλου σε άλλες περιπτώσεις, η δερματολογική βλάβη μπορεί να συνδέεται με συστηματική νόσο. Είναι αυτονόητο  επομένως ότι, οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της υγείας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην συνύπαρξη ψωρίασης με ή χωρίς αρθρίτιδα και σακχαρώδους διαβήτη .

Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι φάρμακα που συνταγογραφούνται για δερματικές παθήσεις όπως είναι τα στεροειδή αλλά όχι μόνον, αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων ασθενειών. Έτσι η διατροφική αλλαγή μπορεί να συμβάλλει και να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περιορισμός του αλατιού ο οποίος επιβάλλεται σε εκείνους που λαμβάνουν κορτιζόνη.

Σήμερα, με τις διαθέσιμες γνώσεις είναι φανερό ότι οι ασθενείς πρέπει να αναζητούν διαιτητικές συμβουλές από τον δερματολόγο τους, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να είναι ενήμερος και να διαθέτει χρόνο για να κατατοπίσει τον άρρωστο του.

Στην καθημερινή πράξη, καθώς η ενημέρωση με έντυπα, TV, κυρίως όμως το Internet έχει αυξηθεί, οι άνθρωποι συχνά συνδέουν πολλά από τα προβλήματα της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του δέρματος, με τη διατροφή τους.

Αν και συχνά οι φόβοι τους δεν ισχύουν και δεν στηρίζονται επιστημονικά, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η έρευνα έδειξε σημαντικά στοιχεία που κάνουν σαφές ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι σημαντικές σε ορισμένες δερματολογικές συνθήκες. Καθίσταται επομένως φανερή η ανάγκη να δοθούν στον ασθενή ξεκάθαρες και κατανοητές οδηγίες διατροφής, μαζί με όσο δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την αιτιολογία.

Το τελευταίο καθιστά προσεκτικό τον πάσχοντα που γνωρίζει πλέον όχι μόνο τι αλλά και γιατί πρέπει να αποφεύγει ή να προτιμάει.

Γιατί οι Παπούα δεν βγάζουν …. σπυράκια;

Ακολουθούν περισσότερα

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης