Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Είναι το πικρό πεπόνι (Momordica charantia), πανάκεια για την φλεγμονή και τον καρκίνο;

Είναι το πικρό πεπόνι (Momordica charantia), πανάκεια για την φλεγμονή και τον καρκίνο;

Τον Ιανουάριο του 2015, δημοσίευσα στην ιστοσελίδα αυτή άρθρο με τίτλο : βότανα vs καρκίνου παγκρέατος. Βρέθηκε φονιάς του φονιά;

Στα 2,5 χρόνια που πέρασαν, ενδιαφέρθηκαν για αυτό και το διάβασαν 5000 άνθρωποι περίπου.

Φυσικά, η ιατρική έρευνα συνεχίστηκε και σήμερα, πρέπει να σας ενημερώσω για ότι νεότερο.

Και δεν είναι λίγα αυτά τα νεότερα, αλλά πολλά.

Έρχονται από ένα πλήθος σοβαρών και αξιόπιστων ερευνητικών κέντρων και δείχνουν ότι η χρήση του Momordica charantia,  ως φαγητού αλλά και φαρμάκου για πολλές παθήσεις όπως γίνεται στις χώρες όπου το φυτό ευδοκιμεί, φαίνεται να είναι δικαιολογημένη.

Δικαιολογημένη επίσης είναι η πίστη όσων θεωρούν την φύση πλούσια πηγή φαρμακευτικών φυτών που τα προϊόντα τους είναι χρήσιμα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και διαταραχών του οργανισμού του ανθρώπου.

Το φυτό Momordica charantia, κοινώς γνωστό ως πικρό πεπόνι ή πικρή κολοκύθα, είναι γνωστό για τις βιολογικές του δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται στο παραδοσιακό σύστημα φαρμάκων. Σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών περιοχών της Ασίας, του Αμαζονίου, της ανατολικής Αφρικής και της Καραϊβικής και χρησιμοποιείται ως λαχανικό καθώς και για τη λαϊκή ιατρική. Όλα τα μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, καταναλώνονται και μαγειρεύονται, συνήθως με διάφορα ακόμα λαχανικά με τα οποία ανακατεύονται, τηγανίζονται, γεμίζονται ή χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες σε σούπες ή φασόλια για να δώσουν μια ελαφρώς πικρή γεύση.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να διαβάσω ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον άρθρο ανασκόπησης, προερχόμενο από το University of Kansas Cancer Center, Kansas City, USA, με τον εντυπωσιακό τίτλο: Πικρό πεπόνι: πανάκεια για φλεγμονή και καρκίνο.

Πανάκεια: Δευτερεύουσα στην τάξη, ανθρωπόμορφη θεότητα των αρχαίων Ελλήνων, η οποία εθεωρείτο ικανή να θεραπεύσει κάθε αρρώστια με βότανα.

Στο άρθρο αυτό, το φυτό αναφέρεται ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντι-διαβητικές, αντιβακτηριακές, κατά της παχυσαρκίας και ανοσορυθμιστικές δραστηριότητες.

Το φυτικό εκχύλισμα αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων προκαλώντας απόπτωση, διακοπή κυτταρικού κύκλου, αυτοφαγία και αναστολή καρκινικών βλαστικών κυττάρων.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από ένα πλήθος μελετών που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες και συνεχώς αυξάνουν.

Τι περιέχει

Το φυτό είναι πλούσιο σε βιολογικώς δραστικά χημικά συστατικά όπως: τριτερπενοειδή τύπου κουκουβιτάνης, γλυκερίδια τριτερπενίου, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, σαπωνίνες, λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.

Μερικές από τις ενώσεις που απομονώθηκαν εργαστηριακά, (Kuguacin J, Karaviloside XI, Kuguaglycoside C, Momordicoside Q-U, Charantin, α-ετεροστεατικό οξύ) και πρωτεΐνες (α-Momorcharin, RNase MC2, MAP30) αποδείχτηκε πως διαθέτουν ισχυρή βιολογική δραστικότητα.

Η έρευνα φυσικά συνεχίζεται γύρω από τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές (*) δραστηριότητες του Momordica charantia και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από αυτό νέα φάρμακα από τα βιοδραστικά μόρια τα οποία περιέχει.

(*) Μορφές καρκίνου όπου έχει γίνει έρευνα με Momordica charantia περιλαμβάνουν τον καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, παγκρέατος, τραχήλου μήτρας, αίματος (λευχαιμία), καρκίνο δέρματος, ήπατος, κλπ. Τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν από  ενθαρρυντικά έως εξαιρετικά.

Για όσους ενδιαφέρονται το άρθρο ανασκόπησης είναι στην διεύθυνση:

Bitter melon: a panacea for inflammation and cancer. – NCBI – NIH
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26968675

Μετάφραση αυτής της σελίδας

δείτε και:

Πάγκρεας, παγκρεατίτιδα, καρκίνος

βότανα vs καρκίνου παγκρέατος. Βρέθηκε φονιάς του φονιά; 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης