Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Θα ξανανιώσουμε; Σίγουρα ναι!

Θα ξανανιώσουμε; Σίγουρα ναι!

Η γήρανση και τα όσα δυσάρεστα την συνοδεύουν, δεν είναι μια μεταφυσική εξέλιξη, ούτε κατάρα ενός μοχθηρού θεού. Είναι μια αλληλουχία γεγονότων και μηχανισμών σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο, που εξελίσσεται σταδιακά, φέρνει μεταβολές και βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού, παράγει πλήθος παθήσεων και τελικά οδηγεί στον θάνατο.

Για την επιστήμη, είναι σήμερα απόλυτα σαφές ότι η κατανόηση του τι, πως και γιατί  θα οδηγήσει σε κέρδη που θα μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Η κατανόηση αυτή δεν είναι εύκολη δουλειά ασφαλώς, είναι όμως εφικτή και τα τελευταία χρόνια, με τις προόδους της μοριακής βιολογίας, μάθαμε για την γήρανση αρκετά και αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τι περίπου συμβαίνει.

Είναι βέβαιο ότι το σχετικά εγγύς μέλλον θα είναι λαμπρό και οι γνώσεις που θα έλθουν θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας που θα γερνούν  ‘’χωρίς να γερνούν‘’, αφού η εμφάνιση τους θα παραμένει νεανική, η ποιότητα της ζωής τους και η ευεξία πολύ καλή και η διάρκεια της παρουσίας τους στον πλανήτη μας μεγάλη.

Σπεύδω εδώ, πριν στο μυαλό του αναγνώστη να τρυπώσει η υποψία πως ξεμωράθηκα, να σας πληροφορήσω ότι ήδη τα μηνύματα είναι πολύ καλά.

Στο Πανεπιστήμιο του Exeter, μια ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια μοριακής γενετικής Lorna Harries, ανακάλυψε έναν νέο τρόπο ανανέωσης των ανενεργών γερασμένων κυττάρων τα οποία έχουν χάσει εκτός των άλλων και την αναπαραγωγική ικανότητα τους.

Οι ερευνητές, από προηγούμενη εργασία τους, γνώριζαν ήδη ότι μία τάξη γονιδίων που ονομάζονται παράγοντες συρραφής ή συγκόλλησης, εκπίπτει προοδευτικά καθώς γερνάμε. Σκέφτηκαν πως αν επανέρχονταν σε δράση, τα γερασμένα κύτταρα θα άλλαζαν.

Εφαρμόζοντας χημικές ουσίες οι ερευνητές, επανενεργοποίησαν τους παράγοντες συρραφής και ώ του θαύματος, μέσα σε λίγες ώρες τα γερασμένα κύτταρα ξανάνιωσαν, τα φθαρμένα τελομερή τους μεγάλωσαν και απέκτησαν την χαμένη ικανότητα αναπαραγωγής τους.

Η μαγική χρυσόσκονη

Προκειμένου να γίνει το ‘’θαύμα’’ οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ενώσεις που είναι ανάλογα της ρεσβερατρόλης (τα ονόμασαν resveralogues).

Η ρεσβερατρόλη απαντάται φυσιολογικά στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα κόκκινα σταφύλια και τα μύρτιλλα..

Οι χημικές αυτές ουσίες οδήγησαν στην ενεργοποίηση τους παράγοντες συγκόλλησης, (οι οποίοι απενεργοποιούνται σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε).

Η σημασία της ανακάλυψης

Το νεότερο αυτό στοιχείο όπου με σχεδόν μαγικό τρόπο οι ερευνητές είδαν γερασμένα κύτταρα όχι μόνο να ξανανιώνουν αλλά να γίνονται λειτουργικά, προσφέρει τη δυνατότητα να προκύψουν θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γερνούν καλύτερα.

Είναι βέβαιο ότι αυτό θα το εκτιμούσαν άπαντες και όχι μόνο για λόγους καλλίτερης εξωτερικής εμφάνισης, αφού οι χρόνιες παθήσεις γνωρίζουμε ότι μας οδηγούν στο τέλος με βασανιστικό συχνά τρόπο.

Σχολιάζοντας

Όποιος ασχολείται με τα προϊόντα της φύσης αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω. Και χαίρομαι διότι η σημερινή επιστημονική ανακάλυψη έρχεται να δικαιώσει την εμμονή μου να σας ενημερώνω επίμονα για το θέμα.

Πως να κάνετε τα γηρατειά σας….Χειρότερα

Γήρας και αντιγήρανση

Γεράστε …καλλίτερα. Το μπορείτε.

Αν γερνάτε γρήγορα …. Μειώστε ταχύτητα

Ζωή έως τα 150;  Ναί και βλέπουμε!

Όχι μόνο για την γήρανση αλλά και τις θεραπείες πολλών και διαφόρων παθήσεων με προϊόντα της φύσης.

Στην ιατρική επιστήμη δεν διαθέτουμε σήμερα οριστικές λύσεις για ένα πλήθος ασθενειών. Είμαι εντούτοις πεπεισμένος ότι οι απαντήσεις βρίσκονται παντού γύρω μας πάνω σε αυτό τον πλανήτη, περιμένοντας ‘’να τις δούμε’’.

Αξίζει εδώ να τελειώσουμε αυτή την ανάρτηση με τα λόγια της Dr. Eva Latorre μιας από τις συμμετέχουσες στην ερευνητική ομάδα:

‘’ Όταν έβλεπα μερικά από τα κύτταρα της καλλιέργειας να αναζωογονούνται, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αυτά τα γερασμένα κύτταρα που έμοιαζαν τώρα με νεαρά, ήταν σαν μαγικά. Επανέλαβα τα πειράματα αρκετές φορές και σε κάθε περίπτωση τα κύτταρα αναζωογονήθηκαν. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη από τις συνέπειες και τις δυνατότητες αυτής της έρευνας’’.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης