Αρχική » Παθολογικα » Διαβήτης, Σάκχαρο και μηλόξιδο. Όφελος με αποδείξεις.

Διαβήτης, Σάκχαρο και μηλόξιδο. Όφελος με αποδείξεις.

Η σημασία της διατήρησης χαμηλών συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα των πασχόντων από Σ. διαβήτη είναι αυτονόητη αφού το αντίθετο, αποδεικνύεται καταστροφικό.

Για το λόγο αυτό, υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό τροφών ή διατροφικών σχημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, έτσι ώστε τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν καλλίτερα την κατάστασή τους.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετά ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι η κατάποση ξιδιού κατά τη διάρκεια του γεύματος μειώνει τη μεταγευματική γλυκαιμία (1,2,3,4). Το 2007, μια πιλοτική μελέτη (5) ήρθε να εξετάσει εάν και κατά πόσο η κατάποση ξιδιού κατά την νυχτερινή κατάκλιση (*) μειώνει τη συγκέντρωση του σακχάρου (γλυκόζη) νηστείας της επόμενης ημέρας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

(*) 20 γραμμάρια ξίδι, 40 γραμμάρια νερό και ένα γλυκαντικό όπως στέβια ή ασπαρτάμη προκειμένου να μην ενοχλεί η όξινη γεύση.

………………………………………………..

  1. Ebihara K, Nakajima A: Effect of acetic acid and vinegar on blood glucose and insulin responses to orally administered sucrose and starch. Agric Biol Chem 52: 1311–1312, 1988
  2. Brighenti F, Castellani G, Benini L, et al: Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr 49: 242–247, 1995
  3. Sugiyama M, Tang AC, Wakaki Y, et al: Glycemic index of single and mixed meal foods among common Japanese foods with white rice as a reference food. Eur J Clin Nutr 57: 743–752, 2003
  4. Johnston CS, Buller AJ: Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J Am Diet Assoc 105: 1939–1942, 2005
  5. Andrea M. White, PHD and Carol S. Johnston, PHD. Vinegar Ingestion at Bedtime Moderates Waking Glucose Concentrations in Adults With Well-Controlled Type 2 Diabetes

…………………………………………………….

Για το λόγο αυτό τέσσερις άνδρες και επτά γυναίκες (ηλικίας 40-72 ετών) που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 και δεν ελάμβαναν ινσουλίνη, ολοκλήρωσαν τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να συνεχίσουν κατά τη διάρκεια της έρευνας τη συνήθη χρήση των φαρμάκων που ελάμβαναν.

Αποτελέσματα

Τα δεδομένα που προέκυψαν υποδηλώνουν ότι η κατάποση ξιδιού κατά την κατάκλιση μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά τις πρωινές συγκεντρώσεις γλυκόζης στον διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μείωση των τιμών του πρωινού σακχάρου νηστείας κατά ένα μέσο όρο 6%.

Εκτιμήσεις από παλαιότερες μελέτες έλεγαν ότι η αντιγλυκαιμική επίδραση του οξικού οξέος (του δραστικού συστατικού στο ξίδι), οφείλεται σε μειωμένη πέψη αμύλου και σε  καθυστερημένη γαστρική εκκένωση. Σύμφωνα με την νέα μελέτη, πιθανώς τα αποτελέσματα οφείλονται σε επίδραση στην γλυκόλυση και νεογλυκογένεση που γίνεται στο ήπαρ.

Αν και αυτή η μελέτη του 2007 περιοριζόταν από το μικρό μέγεθος δείγματος και ο σχεδιασμός της θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλα δεδομένα (πχ. νεφρική λειτουργία, λεπτομερέστερο ιστορικό λαμβανομένων φαρμάκων), έδειξε να είναι ενδιαφέρουσα και να πρέπει να συνεχιστεί.

Χρειάζονταν επομένως και άλλες έρευνες για να μελετηθούν οι μηχανισμοί με τους οποίους το ξύδι μεταβάλλει το μεταβολισμό γλυκόζης και τη γλυκόζη νηστείας και να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της πρόσληψης του σε άτομα με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη.

Το έτος 2015, δημοσιεύτηκε μια ενδιαφέρουσα Ελληνική εργασία:

J Diabetes Res. 2015;2015:175204. doi: 10.1155/2015/175204. Epub 2015 May 6.

Vinegar Consumption Increases Insulin-Stimulated Glucose Uptake by the Forearm Muscle in Humans with Type 2 Diabetes. Mitrou P1, Petsiou E2, Papakonstantinou E2, Maratou E1, Lambadiari V2, Dimitriadis P3, Spanoudi F2, Raptis SA4, Dimitriadis G2.

Σε αυτήν έντεκα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατανάλωναν ξίδι ή εικονικό φάρμακο (με τυχαία σειρά σε δύο ξεχωριστές ημέρες με μια εβδομάδα μεταξύ τους), πριν από ένα μεικτό γεύμα.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη γλυκόζη πλάσματος, την ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια, τα μη εστεροποιημένα λιπαρά οξέα (NEFA) και την γλυκερόλη παράλληλα δε και την ροή του αίματος των μυών και πρόσληψη γλυκόζης από αυτούς.

Διαπίστωσαν ότι το ξίδι σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο αύξησε την πρόσληψη γλυκόζης στο αντιβράχιο, ενώ μείωσε τη γλυκόζη στο πλάσμα , την  ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια ενώ δεν επηρέασε τα λιπαρά οξέα και την γλυκερόλη.

Το συμπέρασμα των μελετητών είναι ότι :

Το ξίδι στο τύπου 2 Σ.Δ μειώνει την μεταγευματική υπεργλυκαιμία, την υπερινσουλιναιμία και την υπερτριγλυκεριδαιμία χωρίς να επηρεάζεται η λιπόλυση. Η επίδραση του στον μεταβολισμό των υδατανθράκων μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης, γεγονός που αποδεικνύεται από τη βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης στους σκελετικούς μύες.

καταλήγοντας

Το ξίδι είναι ευρύτατα διαθέσιμο, είναι απολύτως προσιτό σε όλους και είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία. Αν λάβουμε υπόψη ότι δεν έχει ουσιώδεις παρενέργειες, είναι λογικό να προστεθεί ως συμπλήρωμα σε μια κλασική αντιδιαβητική θεραπεία.

δείτε και:

Fenugreek. Η τριγωνέλλα των Ελλήνων εναντίον σακχάρου, χοληστερίνης και άλλων παθήσεων.

Σακχαρώδης διαβήτης. Το φάρμακο που μεγαλώνει στην αυλή μας

Βότανα και Σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ‘’εκ φύσεως’’

Ο Σακχαροδιαβήτης και ……τα χελωνονιντζάκια

TV- Βότανα & Θεραπείες Εκ Φύσεως

Διαβήτης τύπου 2 και Κουρκουμάς (Turmeric)

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένα νέο θαύμα είναι καθ’ οδόν;

Βότανα και Σακχαρώδης διαβήτης. Θεραπείες ‘’εκ φύσεως’’

Ποιός είναι ο »εξολοθρευτής» του Σ. Διαβήτη;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης