Είναι ίσως γνωστό ότι πολλά μανιτάρια, τα καλούμενα και φαρμακευτικά, έχουν από τα αρχαία χρόνια την φήμη θαυμαστών θεραπευτικών ιδιοτήτων. Όπως δείχνουν σήμερα πάμπολλες μελέτες σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο, όχι άδικα.

Αναφέρω από αυτά εντελώς πρόχειρα το γανόδερμα (γνωστό και ως Reishi), το Shiitake και  το μανιτάρι Inonotus obliquus γνωστότερο σαν chaga.

Όμως σήμερα δεν θα μιλήσουμε για τα ξακουστά, αλλά τα ταπεινά ‘’εξαδέλφια’’ τους, τα μανιτάρια δηλαδή που καταλήγουν στο τραπέζι μας και ειδικότερα τα μανιτάρια τύπου Porcini.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry δείχνει ότι ορισμένα μανιτάρια περιέχουν δύο αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι βελτιώνουν την υγεία και αποτρέπουν τη γήρανση.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Robert Beelman, ομότιμο καθηγητή επιστήμης των τροφίμων και διευθυντή του Πανεπιστημιακού Κέντρου του Πανεπιστημίου της  Pennsylvania για τα φυτικά και προϊόντα στην υγεία .

Από παλιότερες μελέτες οι ερευνητές είχαν ήδη συνειδητοποιήσει ότι τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη πηγή ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται εργοθειονίνη αλλά λίγα ήταν γνωστά για τη γλουταθειόνη, ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό που επίσης περιέχουν.

Με δεδομένη την διαφορά επιπέδου των αντιοξειδωτικών στα διάφορα είδη μανιταριών,  οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν ποια είδη είχαν τα περισσότερα από αυτά τα δύο χημικά.

Η σχέση με τα γεράματα

Είναι γνωστό από καιρό ότι όταν οξειδώσουμε τα τρόφιμά μας στη διάρκεια του μεταβολισμού για να προκύψει η αναγκαία ενέργεια, παράγεται και μια σειρά από ελεύθερες ρίζες που είναι παράγωγα της δράσης αυτής. Πολλές από αυτές είναι αρκετά τοξικές.

Από τις μέχρι σήμερα γνώσεις μας, ξέρουμε ότι ο οργανισμός έχει μηχανισμούς για τον έλεγχο των περισσότερων ελεύθερων ριζών. Στους μηχανισμούς αυτούς, συμμετέχει και η εργοθειονίνη και η γλουταθειόνη. Τελικά ότι διαφύγει της εξουδετέρωσης θα προκαλέσει βλάβη, η οποία έχει συσχετιστεί με πολλές από τις ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος, νόσος του Alzheimer και πολλές άλλες.

Αν και υπάρχουν κενά στην θεωρία, ξέρουμε από πειραματόζωα, ότι οι πιθανότητες διαβίωσης χωρίς ασθένεια μέχρι το τέλος της μέγιστης διάρκειας ζωής, αυξάνονται με τα αντιοξειδωτικά.

Τα μανιτάρια που βρίσκουμε στην αγορά αποδείχτηκαν τα πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά (εργοθειονίνη και  γλουταθειόνη) και ως εκ τούτου είναι η κορυφαία διαιτητική επιλογή.

Ειδικότερα τα μανιτάρια porcini έχουν το υψηλότερο επίπεδο μακράν των άλλων (13 είδη) που ελέγχτηκαν.

Η μελέτη διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της εργοθεϊνης και της γλουταθειόνης, καθώς τα μανιτάρια που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε ένα, είχαν επίσης υψηλά επίπεδα και του άλλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μαγείρεμα των μανιταριών δεν πρέπει να μεταβάλλει τα αντιοξειδωτικά, καθώς οι ενώσεις είναι πολύ σταθερές θερμικά.

Οι μελετητές προτείνουν μελλοντικές έρευνες να εξετάσουν τις επιπτώσεις αυτών των δύο αντιοξειδωτικών στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, διότι δημογραφικά δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι χώρες με περισσότερη εργοθειονίνη στη δίαιτά τους (Γαλλία, Ιταλία), έχουν χαμηλότερη επίπτωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όταν οι άνθρωποι σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, (χαμηλή περιεκτικότητα σε εργοθειονίνη στη διατροφή), έχουν υψηλότερη πιθανότητα νόσων όπως η Parkinson και η νόσος του Alzheimer.

Αν και η συσχέτιση χρειάζεται να ερευνηθεί περισσότερο για να τεκμηριωθεί, αξίζει να συμπεριλαμβάνουμε συχνότερα τα μανιτάρια στην διατροφή μας διότι η διαφορά σε αυτά τα αντιοξειδωτικά μεταξύ των κατοίκων με την μεγαλύτερη πιθανότητα από εκείνους με την μικρότερη πιθανότητα, είναι μόλις 3 mg. Τουτέστιν 5-6 μικρά μανιτάρια ημερησίως παραπάνω.

Πέρασες έμφραγμα; έκανες by pass; Προσοχή στο ρίσκο για Άννοια

μανιτάρια με σκόρδο και βούτυρο

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading