Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για το μικροβίωμα του ανθρώπου, τόσο περισσότερο ξαφνιαζόμαστε με ότι φαίνεται να συμβαίνει λόγω της συνύπαρξης μας.
Μια πιθανή σχέση μεταξύ της μικροβιακής χλωρίδας και της υπέρτασης, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από επιστήμονες του MIT (Massachusetts Institute of Technology), με τη βοήθεια ομάδας Γερμανών ερευνητών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να βοηθήσουν προλαμβάνοντας την φλεγμονή σε ασθενείς με υπέρταση που καταναλώνουν δίαιτα υψηλή σε νάτριο.
Η μελέτη, (περιοδικό Nature της 15ης Νοεμβρίου 2017),
διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορεί να αντιστρέψουν τις επιδράσεις του νατρίου στην υπέρταση τόσο στους ποντικούς όσο και στους ανθρώπους.
Η έρευνα από το Γερμανικό εργαστήριο του ερευνητικού κέντρου που βοήθησε το MIT, έδειξε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να μειώσει την παρουσία ενός συγκεκριμένου στελέχους εκ των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.
Αυτή η μείωση όμως οδηγεί σε ανισορροπία επιβλαβών κυττάρων γνωστών ως Th-17 (*) που με τη σειρά της οδηγεί σε φλεγμονή και κατά συνέπεια υπέρταση.
(*) T βοηθητικά κύτταρα 17 (Th17) είναι ένα υποσύνολο προ-φλεγμονωδών βοηθητικών κυττάρων Τ που ορίζονται από την παραγωγή ιντερλευκίνης 17 (IL-17).
Έρευνες έδειξαν ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας μπορεί να επιτευχθεί με ένα προβιοτικό.
Καλές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το τυρί, το ξινολάχανο, οι πίκλες και τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kefir.
Ωστόσο, ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας που περιέχει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δραστικές καλλιέργειες από 10 ή περισσότερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοβακίλλων acidophilus και bifidobacterium είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι ικανοποιείτε όλες τις προβιοτικές ανάγκες σας.
Φυσικά, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι μπορεί κανείς να κάνει κατάχρηση στο αλάτι και να παίρνει μετά ένα προβιοτικό για να εξουδετερώσει τα επακόλουθα. Όμως είναι μια χρήσιμη γνώση που υποδεικνύει μηχανισμούς εξουδετέρωσης παρενεργειών από τα σύγχρονα ανθυγιεινά διαιτολόγια.
Πέραν των ανωτέρω, ερευνητές στο The Baker Heart και το Ινστιτούτο Διαβήτη στη Μελβούρνη διενήργησαν πρόσφατα παρόμοια μελέτη σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Circulation.
Τα ευρήματα τους, τους οδήγησαν τώρα να μελετήσουν τις επιπτώσεις σε ανθρώπους, μιας πρεβιοτικής δίαιτας
(*) με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ώστε να εκτιμηθεί η επίδραση της στην αρτηριακή πίεση.
(*)Τα πρεβιοτικά είναι υδατάνθρακες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το ανθρώπινο σώμα. Είναι τρόφιμα για τα προβιοτικά.
Εκείνο που προκύπτει από τις παραπάνω μελέτες, είναι η συνειδητοποίηση της μεγάλης επίδρασης της χλωρίδας του εντέρου στην υγεία του ατόμου. Στην προκείμενη περίπτωση σε συνεργική δράση με το ανοσοποιητικό σύστημα, που όπως όλα τα νέα δεδομένα δείχνουν, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό που λέμε ανοσία.
Οι έρευνες αυτές, αποκτούν μείζονα σημασία αν λάβουμε υπόψη τις νέες οδηγίες για την αρτηριακή πίεση που εκδόθηκαν από εμπειρογνώμονες της American Heart Association και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Αυτό διότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές υποδεικνύουν ότι η αρτηριακή πίεση, που κάποτε οριζόταν πως δεν πρέπει να ξεπερνά το 140/90 χιλιοστόμετρα υδραργύρου, είναι τώρα 130/80.
Επομένως, μετά από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, πολύ περισσότερα άτομα θα ενταχθούν στην ομάδα κινδύνου (περίπου 4,2 εκατομμύρια θα είναι νέοι υποψήφιοι),
Τα ευρήματα λοιπόν, σχετικών με την υπέρταση μελετών, είναι πιο χρήσιμα από κάθε άλλη φορά.
δείτε και: Προβιοτικά. Να τα πάρω για χοληστερίνη, καρδιά και αγγεία; Ή μήπως όχι.