Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες από την ώρα που έγραφα για το καστορέλαιο στην ψωρίαση και στην επικαιρότητα ήρθε μια άλλη ουσία.

Είναι η Βανιλίνη που είναι εύκολη στην παραγωγή, έχει χημικό τύπο C8H8O3.  και είναι μια φαινολική αλδεΰδη.

Η τεχνητή αυτή ουσία που κατασκευάζεται πλέον βιομηχανικά, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ζαχαροπλαστική, την αρτοποιία και αλλού ως αρωματικό, αντί της φυσικής βανίλιας που κοστίζει πολύ πιο ακριβά.

Είναι διαθέσιμη υπό μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης, συνήθως σε φιαλίδια μιας δόσης.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ένωση θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει ή να μειώσει τη φλεγμονή του ψωριασικού δέρματος.

Hui-Man Cheng, Feng-Yuan Chen, Chia-Cheng Li, Hsin-Yi Lo, Yi-Fang Liao, Tin-Yun Ho, Chien-Yun Hsiang. Oral Administration of Vanillin Improves Induced Psoriatic Skin Inflammation in Mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2017; 65 (47): 10233 DOI: 10.1021/acs.jafc.7b04259

Λαμβάνοντας κατά νου ότι η ψωρίαση είναι αυτοάνοση φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος (*) που ταλαιπωρεί περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, η διαπίστωση αυτή προκαλεί ενδιαφέρον.

(*) Τυπικά, προσβάλλει γόνατα, αστραγάλους, αγκώνες, βάση τριχωτού κεφαλής, νύχια κλπ. προκαλώντας ερυθρότητα, πάχυνση και ξήρανση του δέρματος, κνησμό και καυστικό πόνο.

Πως ακριβώς δρα.

Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται ιντερλευκίνες (IL-17 και IL-23) είναι σημαντικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της παθολογικής αυτής κατάστασης.

Ταυτόχρονα ήταν γνωστό ότι η βανιλίνη μπορεί να έχει επίπτωση σε ιντερλευκίνες που εμπλέκονται σε άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις και ασθένειες.

Έτσι, οι ερευνητές αυτής της πρόσφατης μελέτης θέλησαν να μάθουν κατά πόσον η θεραπεία με βανιλίνη θα μπορούσε να αποτρέψει ψωριασικά συμπτώματα.

Για το λόγο αυτό προκάλεσαν φλεγμονή ψωριασικού τύπου στο δέρμα ποντικών, φέρνοντας το σε επαφή με μια ένωση που ονομάζεται imiquimod.

Οι ποντικοί ταυτόχρονα, έλαβαν από το στόμα ημερήσιες δόσεις βανιλίνης (0, 1, 5, 10, 50 ή 100 χιλιοστογραμμάρια / κιλό σωματικού βάρους) για επτά ημέρες.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν δόσεις 50 ή 100 χιλιοστογραμμάρια / κιλό σωματικού βάρους, είχαν μειωμένα συμπτώματα ψωρίασης σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν μικρότερες ή καθόλου δόσεις βανιλλίνης.

Η βανιλλίνη βελτίωσε σημαντικά τις ιστοπαθολογικές αλλαγές του δέρματος κατά τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση. Το πάχος και ο αριθμός των στοιβάδων από κύτταρα της επιδερμίδας μειώθηκαν κατά 29 ± 14,4% και 27,8 ± 11% αντίστοιχα σε ποντίκια που έλαβαν 100 mg / kg βανιλλίνης.

Πέρα από αυτό, τα γονίδια που διεγέρθηκαν από το Imiquimod έδειξαν ότι καταστέλλονται και η έκφραση τους μειώθηκε, κάτι που οδήγησε σε σημαντική μείωση και την παραγωγή των ποσοτήτων της IL-17A και της IL-23.

Επιπλέον, μειώθηκε σημαντικά και η διείσδυση ανοσοκυττάρων στους ιστούς του δέρματος των ποντικών.

Συμπερασματικά, τα ευρήματά αυτά απέδειξαν ότι η βανιλίνη, υπήρξε μια ένωση που έδρασε αποτελεσματικά κατά της ψωριασικής φλεγμονής του δέρματος, σαν ρυθμιστής του άξονα IL-23 / IL-17 ο οποίος είναι διεγερμένος στην αυτοάνοση αυτή βλάβη.

Θεωρώ αυτονόητο πως το νέο αυτό εύρημα θα οδηγήσει σύντομα σε φαρμακευτική εφαρμογή. Όπως φαίνεται, με την μοριακή βιολογία, ο κλοιός γύρω από την ψωρίαση σφίγγει. Γνωρίζουμε πλέον τον τρόπο να πλησιάσουμε στην καρδιά του προβλήματος. Μαθαίνουμε όλο και κάτι επιπλέον. Με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Εις απόδειξην, σε επόμενη ανάρτηση θα σας μιλήσω και για ένα ακόμα νέο όπλο.

δείτε και:  Το Καστορέλαιο, η Ψωρίαση και άλλες εφαρμογές

Ψωρίαση. Απρεμιλάστη: Αποτελεσματική θεραπεία χωρίς ενέσεις και χωρίς παρενέργειες

Ψωρίαση. Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία.

Ψωρίαση. Τι την φουντώνει τι την καταστέλλει

Βότανα στην θεραπεία της ψωρίασης; Γιατί όχι;

Ψωρίαση. Επιτέλους κάτι συμβαίνει;   

Ψωριασική Aρθρίτιδα.  Ελάχιστα γνωστή, αρκετά συνήθης

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading