Για τους μη ειδικούς, η οισοφαγίτιδα που είναι μια πολύ συνηθισμένη νόσος, έχει άρρηκτα συνδεθεί με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εντούτοις, παρόλο που αυτό είναι αλήθεια για τις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν και άλλα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή τους ιστούς του οισοφάγου, του μυϊκού δηλαδή σωλήνα που χρησιμεύει για φθάσει το νερό και η τροφή από το στόμα στο στομάχι.

Έτσι, εκτός από τα γαστρικά υγρά που περιέχουν υδροχλωρικό οξύ και άλλα διαβρωτικά υλικά και παλινδρομώντας προκαλούν χημικό έγκαυμα, μια οισοφαγίτιδα μπορεί να οφείλεται και:

• σε λοίμωξη
• σε φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και
• σε διάφορες αλλεργίες.

Ανεξάρτητα πάντως από την προκλητική αφορμή, σε όλες τις περιπτώσεις ο πάσχων θα έχει δύσκολη και επώδυνη κατάποση, ενώ συχνά αναφέρει και πόνο στο στήθος που εντοπίζεται πίσω από το στέρνο, ειδικά στο φαγητό .

Μερικές φορές η μπουκιά ‘’κολλάει’’ ή ‘’σφηνώνει’’ όπως χαρακτηριστικά λένε οι ασθενείς.

Η καούρα επίσης, είναι τυπικό σύμπτωμα καθώς και η αίσθηση της παλινδρόμησης τροφών και όξινου υγρού, κάτι που προσανατολίζει την διάγνωση στην ανεπάρκεια σύγκλισης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Θεραπεία

Μετά από τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η θεραπεία για την οισοφαγίτιδα (επιλογή φαρμάκων, διάρκεια θεραπείας κλπ.), εξαρτάται από την προκλητική αφορμή αλλά και τη σοβαρότητα της βλάβης των ιστών (οισοφαγίτιδα 1ου έως και 4ου βαθμού).

Αν μείνει χωρίς θεραπεία για καιρό, η οισοφαγική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η ουλώδης στένωση του οισοφάγου που οδηγεί σε μόνιμη δυσκολία στην κατάποση.

Παιδιά και βρέφη

Η νόσος δεν αποκλείεται να αφορά βρέφη και μικρά παιδιά. Ως εκ τούτου είναι δυνατόν ο μικρός ασθενής να μην είναι σε θέση να περιγράψει το πρόβλημα του.

Η χρονίζουσα ταλαιπωρία του λοιπόν έως την στιγμή της διάγνωσης, μπορεί εκτός από την δυσκολία στην διατροφή (που συχνά εκλαμβάνεται ως δυστροπία), να οδηγήσει και σε διαταραχές της ανάπτυξης.

Η διάγνωση

Μην προσπαθήσετε να βάλετε μόνοι σας την διάγνωση. Τα συμπτώματα της οισοφαγίτιδας μπορεί να προέρχονται από διάφορες καταστάσεις. Επομένως εάν παραπονείστε αρκετές ημέρες για σοβαρή ενόχληση, μην αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα έστω και αν νοιώσετε καλλίτερα. Ειδικότερα ζητήστε συμβουλή γιατρού αν:

Νοιώθετε ότι έχει ‘’καθίσει’’ φαγητό στον οισοφάγο σας
Εάν πονάτε στο στόμα και το λαιμό στην διάρκεια του φαγητού
Εάν οι πόνοι στο στήθος διαρκούν αρκετή ώρα (περισσότερο από λίγα λεπτά), ειδικότερα αν έχετε ιστορικό καρδιακών παθήσεων.
Εάν έχετε δύσπνοια ή πόνο στο στήθος μετά το φαγητό
Εάν συχνά κάνετε εμετό ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή μετά από έμετο.
Εάν ο έμετος μοιάζει με κατακάθια του καφέ, ή περιέχει αίμα

Η Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα

Την λέμε έτσι διότι στην βιοψία οισοφάγου βρίσκουμε πολλά ηωσινόφιλα δηλαδή λευκά αιμοσφαίρια που σχετίζονται με τις αλλεργικές αντιδράσεις .

Η οισοφαγίτιδα αυτή μπορεί να προκύπτει από ένα παράγοντα που προκαλεί αλλεργία (αλλεργιογόνο), ή να σχετίζεται με την παλινδρόμηση οξέος. Δεν αποκλείεται να πρόκειται και για τα δυο.

Ξέρουμε ότι σε αρκετά περιστατικά, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα μπορεί να προκληθεί από τρόφιμα (*), αλλά τα τεστ αλλεργίας δεν παρέχουν αξιόπιστα ενοχοποιητικά δεδομένα.
(*) έχουν αναφερθεί βόειο κρέας, φιστίκια, γάλα, αυγά, φασόλια, προϊόντα σικάλεως, σόγια κλπ.

Πέραν των τροφίμων, ενοχοποιούνται και άλλα αλλεργιογόνα όπως η γύρη δένδρων και λουλουδιών. Παράγοντας κινδύνου θεωρείται το ιστορικό και άλλων αλλεργιών όπως ρινίτις, άσθμα, ατοπική δερματίτις κλπ.

Λεμφοκυτταρική οισοφαγίτιδα

Δεν είναι συνηθισμένη. Σε αυτή βρίσκουμε πολλά λεμφοκύτταρα όταν κάνουμε βιοψία στον οισοφαγικό βλεννογόνο. Δεν ξέρουμε την ακριβή αιτία αλλά πιθανολογούμε πως σχετίζεται με Γ.Ο.Π ή και με ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα.

Οισοφαγίτιδα από φάρμακα

Φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν βλάβη εάν παραμείνουν σε επαφή με τον οισοφαγικό βλεννογόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα φάρμακα που έχουν συνδεθεί με οισοφαγίτιδα περιλαμβάνουν τα παυσίπονα όπως ασπιρίνη, μεφεναμικό οξύ και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Επίσης από τα αντιβιοτικά την τετρακυκλίνη και δοξυκυκλίνη, την ερυθρομυκίνη και σπανιότερα την πενικιλίνη και τις κεφαλοσπορίνες .

Επιπλέον, το χλωριούχο κάλιο, τα διφωσφονικά και αμινοδιφωσφονικά όπως το Fosamax που δίδεται σε οστεοπόρωση και η κινιδίνη (δίδεται σε προβλήματα καρδιακής αρρυθμίας)

Σε περιπτώσεις όπου εσείς ή οι δικοί σας (κυρίως ηλικιωμένοι) χρησιμοποιείτε τέτοια φάρμακα, φροντίστε να πίνονται με άφθονο νερό, όχι σε κατάκλιση αλλά σε όρθια θέση και κατά προτίμηση όχι σε ένα σύντομο διάλλειμα από τον ύπνο αλλά σε εγρήγορση.

Λοιμώδης οισοφαγίτιδα

Μύκητες ιοί και βακτήρια, μπορεί να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα. Η λοιμώδης οισοφαγίτιδα δεν είναι σύνηθες πρόβλημα και εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με έκπτωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως άτομα με AIDS.

Επιπλέον στον καρκίνο, ειδικότερα όταν ο ασθενής λαμβάνει χημειοθεραπεία.

Αρκετά συχνά πρόκειται για τον μύκητα Candida albicans (τον βρίσκουμε στο στόμα) και μπορούμε να συναντήσουμε αυτά τα περιστατικά σε θεραπείες με κορτιζόνη, σε λήψη αντιβιοτικών, σε διαβητικούς ανεπαρκώς ρυθμιζόμενους κλπ.

Για την οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση :

Δίαιτα και οδηγίες στην Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηση

Είτε GERD είτε ΓΟΠ, ψηλά τα κεφάλια. Βοηθάει.

Γ.Ο.Παλινδρόμηση. Ο  Μεγάλος Μίμος

Οισοφαγική Παλινδρόμηση και Συνηθισμένα Λάθη

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ‘’καρδιά’’ και άσθμα. Τι σχέση έχουν;

Καούρες; Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε.

Θεραπεία στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Φάρμακα ή χειρουργείο;

Γ.Ο.Π, οισοφάγος Barrett και αληθινό ρίσκο

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading