Αρχική » Διάφορα » Φυτοφάρμακα, Αρσενικό και ο καταναλωτής άνθρωπος

Φυτοφάρμακα, Αρσενικό και ο καταναλωτής άνθρωπος

heakt and pollution

Το αρσενικό χρησιμοποιείται στην παρασκευή φυτοφαρμάκων. Πέραν αυτού ως αέριο έχει και βιομηχανικές χρήσεις.

Δηλητηρίαση του ανθρώπου

Η έκθεση του οργανισμού μας σε μεγαλύτερες ποσότητες αρσενικού από αυτές που μπορεί να διαχειριστεί, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, υπνηλία, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και άλλες απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ανάλογη με την ποσότητα συσσώρευσης του αρσενικού, θα είναι και η προκύπτουσα βλάβη, επομένως και η ένταση των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση θα είναι δυσχερής και η πιθανότητα λαθεμένης ερμηνείας των συμπτωμάτων υπαρκτή.

Η δηλητηρίαση μπορεί να είναι οξεία ή συνηθέστερα χρόνια.

Προκύπτουν νευρολογικά συμπτώματα λόγω εγκεφαλικής βλάβης (εγκεφαλοπάθεια), περιφερική νευροπάθεια των άκρων, αιμορραγίες εντός της λευκής ουσίας και απώλεια ή ανεπάρκεια της μυελίνης που είναι περιτύλιγμα γύρω από τις νευρικές ίνες (απομυελίνωση).

Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν προβλήματα του δέρματος όπως υπέρχρωση κατά περιοχές, αποφολίδωση (δερματίτιδα) ή υπερκεράτωση, εμφάνιση λευκών γραμμών των νυχιών, ενώ στους χαλαρούς ιστούς λόγω υπερβολικής συσσώρευσης  υγρών έχουμε οιδήματα.

Από το πεπτικό σύστημα, μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη (συγχέονται με ιογενή γαστρεντερίτιδα) με έμετο, κοιλιακό πόνο, πυρετό και διάρροια, η οποία ενδεχομένως να είναι αιματηρή.

Άλλα συμπτώματα είναι η αιμόλυση αλλά και η σιδηροπενική αναιμία.

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι χαμηλή (υπόταση). Σε περιπτώσεις χρόνιας δηλητηρίασης ο πάσχων περιγράφει αδυναμία, μυϊκούς πόνους, πυρετό με ρίγος.

Να σημειωθεί ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων στη χρόνια δηλητηρίαση γίνεται περίπου δύο έως οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση.

Άλλα συμπτώματα που οφείλονται σε πολυνευρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή αισθητικών και κινητικών νεύρων, προκαλούν αισθητικές και κινητικές διαταραχές.

Ενίοτε οι πάσχοντες παραπονούνται για ενοχλήματα συμβατά με φαρυγγολαρυγγίτιδα.

Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν μια μυρωδιά στην αναπνοή που θυμίζει  σκόρδο.

Το ανόργανο αρσενικό συσσωρεύεται στο ήπαρ, τον σπλήνα, τους νεφρούς, τους πνεύμονες και το γαστρεντερικό σωλήνα.

Αφήνει επίσης ένα υπόλειμμα σε ιστούς όπως το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.

Τα συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης

Καούρα στο στόμα και το λαιμό , κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, διάρροια, χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) και μυϊκοί σπασμοί.

Τα άτομα με σοβαρή δηλητηρίαση από ανόργανο αρσενικό μπορεί να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα (καρδιομυοπάθεια – κοιλιακή αρρυθμία), νεφρική σωληναριακή βλάβη, αιμόλυση. Μπορεί να πέσουν σε κώμα ενώ υφίσταται ενδεχόμενο για επιληπτικές κρίσεις, αιμορραγία του πεπτικού σωλήνα και ίκτερο.

δείτε και : Βαρέα μέταλλα, τοξικότητα και δύσκολη διάγνωση

 

Απάντηση Ακύρωση απάντησης