Αρχική » Διάφορα » Φράουλες. Φάρμακο σε συσκευασία φρούτου

Φράουλες. Φάρμακο σε συσκευασία φρούτου

Είναι πεντανόστιμες και δροσιστικές, εντυπωσιακές στην εμφάνιση  και, για εμάς τους Έλληνες τουλάχιστον, εύκολα προσβάσιμες και αρκετά φτηνές.

Τα οφέλη τους για την υγεία, σχετίζονται με τη φροντίδα  των ματιών, την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, την ευνοϊκή επίδραση στις περιπτώσεις με υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι δράσεις αυτές σχετίζονται με την εντυπωσιακή παρουσία πολυφαινολικών και  αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ως εκ τούτου βοηθούν την σωστή του λειτουργία και στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πέραν αυτού, μειώνουν τα σημάδια που αφήνει η πρόωρη γήρανση.

Κατανάλωση

Εκτός του ότι τρώγονται ως φρούτα, χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των παγωτών αλλά και σε μαρμελάδες, γρανίτες,ζελέδες, σιρόπια, γλυκίσματα, διάφορα ψημένα αγαθά, σοκολάτες και ότι ακόμα μπορείτε να φανταστείτε.

Χρησιμοποιούνται επίσης και σε φάρμακα για να καλύψουν κάποια δυσάρεστη (ιδίως σε παιδιά) γεύση.

Έντονα χρώματα

Τα φρούτα και ιδιαίτερα τα μούρα με έντονα χρώματα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την υγεία και την προστασία από τοξικές επιθέσεις των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού μας.

Βέβαια εκτός από τα αντιοξειδωτικά, οι φράουλες έχουν πολλά ακόμα θρεπτικά και χρήσιμα στοιχεία όπως  φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, και μαγνήσιο.

Είναι επίσης εξαιρετικά υψηλή η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C περί της οποίας δεν χρειάζεται να πω πολλά αφού είναι γνωστή η ευνοϊκή για την υγεία μας δράση της.

Μάτια και όραση

Οι ελεύθερες ρίζες καθώς και η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών είναι η αφορμή για πολλά οφθαλμικά προβλήματα .

Η πρόοδος της ηλικίας, η αλλαγή των διαιτητικών μας συνηθειών και οι μονότονες δίαιτες με έλλειμμα διαφόρων προστατευτικών θρεπτικών συστατικών, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα μάτια μας.

Η ξηροφθαλμία, η εκφύλιση των οπτικών νεύρων, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα διάφορα ελαττώματα της όρασης αλλά και η αυξημένη ευαισθησία σε οφθαλμικές λοιμώξεις, φαίνεται ότι σχετίζονται με όλα αυτά.

Τα φλαβονοειδή, οι φυτικές φαινολικές ουσίες και το ελαγικό οξύ, στα οποία είναι πλούσιες οι φράουλες, μπορεί να βοηθήσουν να παραμείνουν  τα μάτια μας υγιή.

Σε περιπτώσεις δε με αυξημένη οφθαλμική πίεση που μπορεί να γίνει πολύ επιβλαβής για τα μάτια είναι χρήσιμες επειδή περιέχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής πίεσης.

Φράουλες και Ανοσοποιητικό σύστημα:

Η βιταμίνη C έχει από καιρό θεωρηθεί πως είναι πολύ χρήσιμη υποστηρικτική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα,  την γρίπη αλλά και όλες τις άλλες λοιμώξεις, ιογενείς ή μικροβιακές. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απόλυτα αναγκαίο σαν πρώτη γραμμή άμυνας ενός οργανισμού κατά των λοιμώξεων.  Η άφθονη βιταμίνη C των φραουλών έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, επομένως είναι μια ισχυρή βοήθεια για το σύστημα αυτό .

Εκτός αυτού,  η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επομένως εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα επιβλαβή υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού.

Σας είναι ασφαλώς γνωστό ότι αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για μεταλλάξεις στο DNA υγιών κυττάρων που αν δεν ελεγχθούν θα οδηγήσουν  σε σημαντικό αριθμό ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου. Έτσι αποκτά σημασία το γεγονός ότι μερίδα φράουλες έχει περίπου 150% της καθημερινής απαίτησης  του οργανισμού σε βιταμίνη C!

φράουλες και Αρθρίτιδες :

Η προοδευτική εκφύλιση των μυών και των ιστών των αρθρώσεων (τένοντες, σύνδεσμοι και χόνδροι), που συνήθως σχετίζονται με την καταπόνηση και φυσικά την πρόοδο της ηλικίας, οδηγεί σε περιορισμό της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Επίσης η συσσώρευση βλαπτικών ουσιών όπως για παράδειγμα το ουρικό οξύ, είναι αιτίες της αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας, δύο παθολογικών καταστάσεων εξαιρετικά ενοχλητικών.

Έτσι οι Φράουλες, με την εντυπωσιακή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά μπορούν αποτοξινώνοντας να βοηθήσουν τον περιορισμό αυτών των προβλημάτων.

Τι γνωρίζουμε για τις φράουλες σε σχέση με τον Καρκίνο:

Εκτός από τη βιταμίνη-C και το φυλλικό οξύ, υπάρχουν στις φράουλες ανθοκυανίνες, quercetin και kaempferol και άλλα φλαβονοειδή.

Όλα έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και σχηματίζουν μια ισχυρή γραμμή άμυνας εναντίον του καρκίνου και της ανάπτυξης των όγκων. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές εργασίες που δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη των φραουλών ή άλλων μούρων συνδέεται σε μία δραστική μείωση τόσο της παρουσίας όσο και της ικανότητας μετάστασης των καρκινικών κυττάρων.

Επίδραση στον εγκέφαλο και την Λειτουργία του:

Με αιτία την φυσική φθορά του χρόνου αλλά συχνά και την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, είναι συνηθισμένο οι ηλικιωμένοι να έχουν προβλήματα με τη μνήμη. Επιπλέον τον επαρκή έλεγχο των νεύρων και τον έλεγχό στο μυϊκό σύστημα και την εύρυθμη κινητική λειτουργία σε άνω και κάτω άκρα.

οι φράουλες μπορεί να βοηθήσουν εξουδετερώνοντας ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τα σημάδια γήρανσης και εκφυλισμού στα κύτταρα του εγκεφάλου και τα νεύρα.

Πέρα από αυτό οι φράουλες είναι πλούσιες σε ιώδιο, χρήσιμο για τη ρύθμιση της ορθής λειτουργίας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και κάλιο το οποίο έχει συνδεθεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία λόγω αύξησης της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Μελέτες σε μαθητές έχουν δείξει ότι όταν τα επίπεδα καλίου είναι υψηλά, η ικανότητα συγκέντρωσης, μνήμης, και ανάκλησης δεδομένων είναι καλλίτερες.

Φράουλες και υπέρταση (Υψηλή πίεση αίματος) :

Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε κάλιο και μαγνήσιο, ευνοεί στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος. Το κάλιο είναι ένα αγγειοδιασταλτικό, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει την υπέρταση και αυξάνει την ελαστικότητα των αρτηριών διευκολύνοντας τη ροή αίματος στον οργανισμό, επομένως και την οξυγόνωση του. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ αλλά και τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών και των φυτοχημικών που αναφέρθηκαν είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για την καρδία καθώς μειώνουν αποτελεσματικά την χοληστερίνη και ενισχύουν τον καρδιακό μυ.

Ξέχασα άραγε τίποτα; Προσφέρουν κάτι ακόμα οι φράουλες;

Ναι περιέχουν φυλλικό οξύ που είναι γνωστό ότι προστατεύει από γενετικές ανωμαλίες.

Μετά από όλα αυτά, δεν ξέρω ποια θα είναι η μελλοντική σας συμπεριφορά απέναντι τους,  ένα είναι σίγουρο όμως, όταν τις έχουμε μπροστά στα πόδια μας είναι κρίμα και άδικο να δίνουμε πολύ περισσότερα χρήματα για να πάρουμε αντιοξειδωτικά με εξωτικά ονόματα

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης