Τα σαπούνια πίσσας υπάρχουν στο εμπόριο σε δύο ποικιλίες: εκείνα που γίνονται από λιθανθρακόπισσα και εκείνα που περιέχουν πίσσα από ξύλο.
Τα σαπούνια από ξύλο πίσσας, κατασκευάζονται από το ξύλο μιας ποικιλίας φυτών, όπως είναι άρκευθος (γιουνίπερος ή και κέδρο) και το πεύκο.
Για τη θεραπεία της ψωρίασης η λιθανθρακόπισσα έχει μελετηθεί περισσότερο από την πίσσα που προέρχεται από ξύλο δένδρων.
Το κέρδος
Τα σαπούνια αυτά, είτε περιέχουν λιθανθρακόπισσα είτε πίσσα από ξύλο, σε αρκετές μελέτες δείχθηκε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης όπως είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα και η φλεγμονή.
Επιπλέον επιβραδύνουν την ταχύτητα ανάπτυξης των επιφανειακών στιβάδων δέρματος και ως εκ τούτου την δημιουργία ψωριασικών πλακών.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργούν και με ποιο μηχανισμό.
Το 2010 μια αναδρομική αξιολόγηση δεδομένων από 25 προηγούμενες μελέτες για το σαπούνι λιθανθρακόπισσας έδειξε ότι το 84 τοις εκατό εξ αυτών διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή ήταν αποτελεσματική.
Μόνο στο 16% των μελετών, τα δεδομένα δεν έδειξαν κανένα όφελος.
Το κόστος
Η εφαρμογή αυτού του είδους σαπουνιών μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο σε ηλιακά εγκαύματα. Ως εκ τούτου χρειάζεται η εφαρμογή αντηλιακού. Πέραν αυτού, το σαπούνι πίσσας έχει μια ισχυρή δυσάρεστη οσμή που μερικοί δεν αντέχουν.
Επειδή είναι δυνατόν σε κάποιους να υπάρξει τοπική δερματική αντίδραση, καλό είναι πριν από την εφαρμογή σε μεγαλύτερες επιφάνειες, να γίνει δοκιμή σε μικρή περιοχή δέρματος.
Αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου;
Κάποιες μελέτες λένε ότι τα σαμπουάν και άλλα προϊόντα με υψηλές συγκεντρώσεις λιθανθρακόπισσας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Όμως η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λέει ότι οι συγκεντρώσεις λιθανθρακόπισσας μεταξύ 0,5 και 5% είναι ασφαλείς.
Σχετικά πρόσφατη μελέτη (2010) σε 13.200 άτομα δεν διαπίστωσε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε ανθρώπους που χρησιμοποίησαν προϊόντα λιθανθρακόπισσας από ένα μήνα έως 25 χρόνια
Σαπούνια για απολέπιση
Τα σαπούνια αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της συσσώρευσης κερατινοποιημένου δέρματος και να προωθήσουν την ανάπτυξη υγιούς. Αυτό συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης, επιτρέποντας στο σώμα να αντικαταστήσει τα σχηματισμένα ‘’μπαλώματα’’ με υγιές δέρμα.
Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ασφαλέστερα απολεπιστικά συστατικά. Εκτός αυτού το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, μπορούν να απολεπίσουν το δέρμα.
Θεραπείες με ισχυρότερα απολεπιστικά δεν είναι αναγκαίες και μπορεί να αποδειχτούν ερεθιστικές για το δέρμα.
Σαπούνι βρώμης
Το σαπούνι από βρώμη, (το κολλοειδές * της βρώμης), μπορεί να διευκολύνει τον πόνο και τον κνησμό που σχετίζονται με την ψωρίαση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και των ψωριασικών πλακών.
Η ιατρική έρευνα δείχνει ότι η βρώμη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να εμποδίσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που την ευνοούν. Ενδιαφέρον σημείο ότι ακόμα και σε άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ερεθισμός.
* βρώμη αλεσμένη σε μορφή πούδρας
Ενυδατικό σαπούνι
Το ξηρό δέρμα δεν ευθύνεται για την ψωρίαση αλλά κάνει εντονότερη τη φαγούρα και τον ερεθισμό έτσι ώστε η νόσος να γίνεται πλέον ενοχλητική.
Μια ποικιλία από έλαια και ενυδατικά μπορεί να βοηθήσει. Άνθρωποι με ψωρίαση χρησιμοποιούν σαπούνια που περιέχουν φυσικά έλαια, όπως έλαιο αλόης ή έλαιο αβοκάντο, tea tree oil, καστορέλαιο κλπ.
Σαπούνι ή λοσιόν;
Τα σαπούνια δεν είναι ο μόνος τρόπος για την υγεία του δέρματος. Μια μεγάλη ποικιλία λοσιόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει. Πολλές λοσιόν περιέχουν τα ίδια συστατικά με τα σαπούνια ψωρίασης.
Οι κατασκευαστές προσφέρουν προϊόντα με αρκετά από τα προαναφερθέντα υλικά.
Ένα σαπούνι μετά από την χρήση του θα ξεπλυθεί από το δέρμα ενώ μια λοσιόν συνήθως όχι. Επομένως θα παραμείνει στο δέρμα για να ασκήσει την δράση της. Ως εκ τούτου οι κατασκευαστές φροντίζουν να προσαρμόζουν ανάλογα την περιεκτικότητα των συστατικών ώστε να μην προκαλούν ερεθισμούς.
Για τον λόγο αυτό και ο καταναλωτής πρέπει να διαβάζει και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες εφαρμογής.
Καταλήγοντας
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για βοήθεια σε περιστατικά ατόμων με ψωρίαση. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι ο ενδιαφερόμενος δεν αυτοσχεδιάζει ούτε υποκαθιστά την ιατρική φροντίδα ενός εξειδικευμένου γιατρού. Σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερα στον εαυτό του για μια ασθένεια που ακόμα δεν έχει βρει την οριστική θεραπεία της.
δείτε και:Έντερο, δέρμα, εγκέφαλος. Η ιατρική αλλάζει μένοντας …. αρχαία.
Από το έντερο και το μικροβίωμα, στο δέρμα. Επικοινωνία και επιδράσεις
Ψωρίαση. Ποιά είναι η σωστή δίαιτα;
Ψωρίαση, εντερική διαπερατότητα και μικροβίωμα. Τι σχέση έχουν;
Έχει η ψωρίαση κίνδυνο άνοιας;Ψωρίαση και καρκίνος. Ποιά είναι η αλήθεια;
Ψωρίαση και πυκνογενόλη. Ικανοποιητικό αποτέλεσμα
Ψωρίαση, Πρόπολις, Αλόη. Τι σχέση έχουν μεταξύ τους;
Ψωρίαση και προβιοτικά. Νεότερα δεδομένα και θεραπευτικά πλάνα
Η ψωρίαση και τα βότανα στην ιατρική δερματολογία σήμερα
Βανιλίνη και ψωρίαση. Ο κλοιός σφίγγει
Το καστορέλαιο, η ψωρίαση και άλλες εφαρμογές
Δίαιτα και Δέρμα (ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, καρκίνος, γήρανση, κ.ά.).
Ψωρίαση. Απρεμιλάστη: Αποτελεσματική θεραπεία χωρίς ενέσεις και χωρίς παρενέργειες