Αρχική » Διάφορα » Γιατί τα φλαμίνγκο είναι … ροζ; Φυσική Ασταξανθίνη.

Γιατί τα φλαμίνγκο είναι … ροζ; Φυσική Ασταξανθίνη.

20090127-0422MM

Η ασταξανθίνη είναι ένα σκούρο κόκκινο καροτενοειδές, το οποίο βρίσκουμε στη φύση.

Πλουσιότερη πηγή παραγωγής του (αλλά όχι μοναδική), είναι τα μικροφύκη Haematococcus pluvialis που αναπτύσσονται στο νερό, σε όλο τον πλανήτη.

Για το λόγο αυτό, το καροτενοειδές το συναντάμε κυρίως σε υδρόβια ζώα όπως ο σολομός, η πέστροφα, το κριλ, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καρκινοειδή τα οποία χρησιμοποιούν αυτά τα μικροφύκη ως τροφή, αποκτώντας έτσι το χαρακτηριστικό τους χρώμα.

Τα φλαμίνγκο με τη σειρά τους τρέφονται με αυτά τα μικροφύκη αλλά και μικρά καρκινοειδή, γαρίδες και κριλ που αναζητούν στο νερό. Έτσι αποκτούν το εντυπωσιακό τους χρώμα.

Στην πραγματικότητα, τα φλαμίνγκο δεν είναι ροζ. Γεννιούνται με γκρι φτερά, τα οποία σιγά – σιγά λόγω της διατροφής τους αλλάζουν το χρώμα τους. Στην φύση αυτό ισχύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όμως στους ζωολογικούς κήπους συχνά χάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ροζ χρωματισμού τους έως ότου οι άνθρωποι που τα φροντίζουν αρχίσουν να προσθέτουν συνθετική ασταξανθίνη στη διατροφή τους.

Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε σαφές ότι η ασταξανθίνη που παράγεται στη φύση, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια κόκκινη χρωστική ουσία. Έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιπόφιλα αντιοξειδωτικά που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα.

Έχει την εξαιρετική ικανότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου καθώς επίσης και να αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική ασταξανθίνη είναι πάνω από 500 φορές ισχυρότερη από τη βιταμίνη Ε και πολύ πιο ισχυρή από άλλα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη, το λυκοπένιο και το β-καροτένιο.

Τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες ιατρικές μελέτες από όλο τον κόσμο, έχουν αποδείξει ότι η χρήση φυσικής ασταξανθίνης είναι ευεργετική σε διάφορες καταστάσεις που αφορούν την ανθρώπινη υγεία.

Σήμερα ξέρουμε ότι μειώνει τους κινδύνους ορισμένων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, υποστηρίζοντας την υγιή καρδιαγγειακή δραστηριότητα.

Επιπλέον αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος και συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων. Είναι πιθανό ότι βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή.

Πέρα από αυτά, προστατεύει το σώμα από συνθήκες στρες και έχει αντιφλεγμονώδη και ανοσο-διεγερτικά αποτελέσματα.

Επειδή η ασταξανθίνη διέρχεται από τους αιματοεγκεφαλικούς και αίμο-αμφιβληστροειδείς φραγμούς, μπορεί και επηρεάζει θετικά τις διαταραχές που σχετίζονται με τα μάτια, τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

δείτε και:Καλλίτερα γεράματα (και όχι μόνον), με Ασταξανθίνη

Η ασταξανθίνη και τα οφέλη της στην Alzheimer ή την Parkinson

Η ασταξανθίνη και η καρδιά μας

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης