Αρχική » Διάφορα » Ο Βασιλιάς των αστακών

Ο Βασιλιάς των αστακών

Rocky lobster

Σε πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα αυτή, αναφέρθηκα εξ αφορμής της χρωστικής ασταξανθίνης στα οστρακοειδή που έχουν το χρώμα της σε διάφορες αποχρώσεις. Έτσι ο αστακός ήλθε στην επικαιρότητα.

Οι περισσότεροι αστακοί στα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια ζυγίζουν περίπου μισό έως ένα κιλό. Σε κάποιες χώρες, με νόμο, όποιοι είναι μικρότεροι πρέπει να ξαναρίχνονται στη θάλασσα

Τι γίνεται όμως με όσους είναι μεγαλύτεροι;

Δυστυχώς για αυτούς δεν υπάρχει … νομική προστασία. Εάν συλληφθούν, η επιβίωση τους είναι άκρως επισφαλής αφού θεωρούνται (ειδικά στα μέρη μας), τρόπαιο που θα φωτογραφηθεί αρκετές φορές με τον καμαρωτό κάτοχο του, πριν πάρει το δρόμο που οδηγεί στην κατσαρόλα.

Πόσο μεγαλύτεροι;

Οι αστακοί μπορούν να γίνουν πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που συνήθως βλέπουμε στην Ελλάδα. Το έτος 2006, ένας δύτης έβγαλε έναν αστακό 12 λιβρών και 20 ιντσών στις ακτές του Σαν Ντιέγκο. Αν υπολογίσουμε την λίβρα στα 454,8 γραμμάρια και την ίντσα 2,54 εκατοστά, τότε το άνω των 50 εκατοστών  ‘’μεζεδάκι’’ ζύγιζε σχεδόν 6 κιλά.

Εντούτοις το 2008, καναδικό ψαράδικο βρήκε αστακό 20 λιβρών που σημαίνει βάρος περίπου 9 κιλά.

Τόσο περίπου ζύγιζε και ένας ακόμα που τον έβγαλε καταδύτης στο νησί Catalina το 1968.

Ο βασιλιάς

Σπουδαίοι ασφαλώς όλοι αυτοί αλλά κρίνονται ασήμαντοι σε σύγκριση με τον βασιλιά των καρκινοειδών.

Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει ένας αστακός 44,3 λιβρών (παραπάνω από 20 κιλά), που βρέθηκε το 1977 κοντά στη Nova Scotia.

Το βιβλίο των ρεκόρ Guinness δεν κατέγραψε το μήκος του, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών μέτρησε κάποτε έναν παρόμοιο αστακό με μήκος περίπου τέσσερα πόδια. Δηλαδή στο τερατώδες για εμάς τους ασυνήθιστους μέγεθος, ενός μέτρου και είκοσι δυο εκατοστών.

Ο πρίγκιπας

Ο Brendan Dirks 26 ετών, κάτοικος της Dana Point.στις ακτές της Καλιφόρνια έβγαλε πρόσφατα από την θάλασσα ένα αστακό βάρους περίπου 15 κιλών. Τον κράτησε ζωντανό σε θαλασσινό νερό και τον ονόμασε Larry.

Μετά από προτροπή των επιστημόνων του ωκεανογραφικού ινστιτούτου της περιοχής, αποφάσισε να ξαναρίξει τον  αστακό στη θάλασσα. Έτσι ο  Larry αφού παρέμεινε ‘’έξω από τα νερά του’’ για δυο ημέρες, επέστρεψε με τη φροντίδα του νεαρού Brendan σε γνώριμο περιβάλλον.

Προσωρινά τουλάχιστον, απέφυγε το μοιραίο.

Αν και καταδύτες σαν τον Brendan, στην κάθε σαιζόν μπορούν να πιάσουν έως 7 αστακούς ημερησίως, δεν αποκλείεται ο Larry να καταφέρει να επιβιώσει τόσο, ώστε να καταρρίψει το ρεκόρ Guinness και να γίνει αυτός βασιλιάς. Η εμπειρία που απέκτησε ίσως να τον βοηθήσει.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης