Αρχική » Διάφορα » Ιοί, ιώσεις και Cistus Incanus. Σοβαρές ελπίδες και εξαιρετική δράση

Ιοί, ιώσεις και Cistus Incanus. Σοβαρές ελπίδες και εξαιρετική δράση

cistus

Ένας  παθογενετικός παράγοντας ο οποίος μολύνει τα κύτταρα του οργανισμού μας, και προκαλεί νόσο, ονομάζεται ιός.

Επειδή ένας ιός δεν αυτό-διπλασιάζεται , προκειμένου να αναπαραχθεί έχει ανάγκη να εισέλθει στα κύτταρα ενός οργανισμού τον οποίο προσβάλλει (ξενιστής).

Εκεί ενσωματώνει το γενετικό του υλικό στο γονιδίωμα του ξενιστή. Καταλαμβάνει έτσι τα κύτταρα και χρησιμοποιώντας  τους μηχανισμούς αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης τους, εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση του.

Είναι επομένως ενδοκυτταρικό παράσιτο με μέγεθος από 0,025 μm μέχρι 0,25 μm. Αν και η ύπαρξή τους διαπιστώθηκε τον 19ο αιώνα, παρατηρήθηκαν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τον 20ο αιώνα.

Διασπορά

Τα προσβεβλημένα από ιό κύτταρα, χάνουν τον έλεγχο των λειτουργιών τους και οι γενετικές πληροφορίες του ιού ελέγχουν πλέον την αναπαραγωγή και σύνθεση πρωτεϊνών που αυτός χρειάζεται.  Παράγονται έτσι χιλιάδες αντίγραφα του ιού,  τα οποία με την καταστροφή και αποσύνθεση του κυττάρου – ξενιστή, σπεύδουν να προσβάλλουν και άλλα  κύτταρα.

Κίνδυνος

Οι λοιμώξεις από ιούς αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα, ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) προκαλεί χρόνια, δια βίου λοίμωξη η οποία χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία οδηγεί σε AIDS.

Παγκοσμίως πάνω από 35 εκατομμύρια άτομα ζουν με τον ιό HIV / AIDS . Πρόκειται για πανδημία που βρίσκεται μεταξύ  των 10 κορυφαίων παγκόσμιων αιτιών θανάτου εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ειδικά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Εκτός του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, και άλλοι  ιοί όπως ο ιός Ebola (EBOV) μπορούν να προκαλέσουν μια οξεία νόσο με συμπτώματα που εμφανίζονται 2-21 ημέρες μετά τη μόλυνση και ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο θανάτου (μέσος όρος θνησιμότητας περίπου  50%).

Από τον ιό αυτό,  επιδημία, που ξέσπασε τον Μάιο του 2014 στη Δυτική Αφρική (Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε), κόστισε το θάνατο περισσότερων των 10.000 ατόμων.

Επείγουσα ανάγκη

Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ανάπτυξη νέων αντιικών παραγόντων για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή ιογενών λοιμώξεων.

Αν και για τη θεραπεία από τον ιό HIV / AIDS διατίθενται  ορισμένα εγκεκριμένα φάρμακα, υπαρκτά προβλήματα *, μας  υποχρεώνουν να αναζητήσουμε  βελτιώσεις.

(* υψηλός κίνδυνος εμφάνισης ανθεκτικών ιών, ανεπαρκής διείσδυση των φαρμάκων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σημαντικές παρενέργειες της μακροχρόνιας θεραπείας, αδυναμία  πρόσβασης των ασθενών  λόγω οικονομικών δεδομένων, δράση των διαθέσιμων σήμερα φαρμάκων σε επί μέρους μόνο φάσεις της διαδικασίας  αντιγραφής του ιού κλπ)

Για τον ιό EBOV (Ebola), δυστυχώς δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα φάρμακα, κάτι που είναι τρομακτικό, ειδικότερα όταν αφορά την διαχείριση επιδημιών, με προσβολή μεγάλων αριθμών πληθυσμού.

Η παρέμβαση της φύσης

Φυσικά φυτικά προϊόντα έχουν ως γνωστόν σημαντικό ρόλο στις ιατρικές θεραπείες. Τα βοτανικά εκχυλίσματα χρησίμευσαν στους ανθρώπους για χιλιετίες και εξακολουθούν να χρησιμεύουν και σήμερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης η Artimisia annua  που εκχύλισμα της ανακαλύφθηκε από την YouYou Tu, (βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 2015). Το εκχύλισμα αποδείχτηκε αποτελεσματικό σε ανθεκτικές μορφές ελονοσίας.

Βότανα κατά των ιών

Έχουν αναφερθεί  πολλά φαρμακευτικά φυτά με δράση εναντίων ιών. Ως παράδειγμα αναφέρεται  το Pelargonium sidoides το οποίο στη Γερμανία κυκλοφορεί ως φυτικό φάρμακο με δράση εναντίον του ιού HIV – 1.

δείτε εδώ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3906173/

Για τα περισσότερα εντούτοις, χρειάζεται να γίνει πλέον εκτεταμένη μελέτη (αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, μηχανισμός δράσης κλπ)

Cistus incanus (Pink Rockrose) κατά του HIV και των Φιλοϊών.

Το Cistus incanus φύεται στις μεσογειακές περιοχές. Υπάρχει στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική

Τα εκχυλίσματα Ci έχουν δειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές δράσεις.

Το Ci είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που ως γνωστόν είναι μία χημική κατηγορία ενώσεων που περιλαμβάνει πολλούς αντιπροσώπους με αντιμικροβιακές / αντιιικές δραστικότητες

Αποδείχθηκε ότι τα εκχυλίσματα Ci αναστέλλουν τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης και έτσι διάφορα  παρασκευάσματα Ci είναι εμπορικά διαθέσιμα, ως αφέψημα CYSTUS052, παστίλιες για το λαιμό και τσάι βοτάνων.

Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος αποκάλυψαν μειωμένα συμπτώματα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία σε σύγκριση με τους μάρτυρες, γεγονός που έδειξε κλινική αποτελεσματικότητα και ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας του CYSTUS052.

Σπουδαία δράση

Αποδείχτηκε ότι τα εκχυλίσματα Ci παρουσιάζουν ευρεία ανασταλτική δραστικότητα έναντι του ιού HIV. Το σπουδαιότερο είναι ότι συμπεριλαμβάνεται και στέλεχος του ιού με αντίσταση έναντι συμβατικών φαρμάκων.

Οι μελέτες έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα Ci , στοχεύουν πρωτεΐνες του περιβλήματος του ιού, εμποδίζοντας την προσκόλληση του στα κύτταρα-ξενιστές.  Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να μπει μέσα στο κύτταρο ώστε να πολλαπλασιαστεί.

Επιπλέον, η δραστικότητα των εκχυλισμάτων Ci  αφορά εκτός από τον HIV και τις πρωτεΐνες του  περιβλήματος του ιού Ebola.

Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι τα εκχυλίσματα Ci ασκούν αυτές τις δράσεις κατά του ιού HIV και Ebola, όχι μόνο με ένα αλλά με πολλά δραστικά συστατικά τα οποία περιέχουν.

δείτε και:

Οι ιοί και η άμυνα μας. Ένας αμείλικτος πόλεμος με απίστευτα όπλα.

Ιός Covid 19, κουρκουμίνη και σοβαρές ελπίδες

Κουρκουμάς (Curcumin) και Turmeric. Δράσεις και τεκμηρίωση

Turmeric, κουρκούμη και κορονοϊός. Είναι στη φύση το όπλο και η ασπίδα;

Η βιτ. D μειώνει τον κίνδυνο θανάσιμης πνευμονίας από ιούς. Μήπως σας λείπει;

Η προφύλαξη από ιούς – ιώσεις ΚΑΙ με το φαγητό μας, είναι εφικτή

Απάντηση Ακύρωση απάντησης