Αρχική » Διάφορα » kakadu plum, ένα σχεδόν άγνωστο super φρούτο με εξαιρετικές ιδιότητες

kakadu plum, ένα σχεδόν άγνωστο super φρούτο με εξαιρετικές ιδιότητες

park

Κακαντού ονομάζεται ένα εθνικό πάρκο στην βόρεια Αυστραλία.

Απέχει 171 χιλιόμετρα από την πόλη Darwin στην περιοχή Alligator Rivers. Έχει έκταση 1.980.400 εκταρίων (περίπου 4.895.000 στρέμματα), κάτι που σημαίνει μέγεθος ανάλογο της Σλοβενίας.

Εντυπωσιακή περιοχή, χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1981 και διαθέτει πλήθος τουριστικά αξιοθέατα αν και ένα εξ αυτών (που κατά την δική μου κρίση είναι ιδιαιτέρως θαυμαστό), μάλλον δεν θα το πρόσεχε κανείς απληροφόρητος επισκέπτης.

Πρόκειται για ένα φρούτο που παράγει το δέντρο με την επιστημονική ονομασία Terminalia Ferdinandiana και οι αυτόχθονες ονομάζουν Kakadu Plum δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση δαμάσκηνο κακαντού.

Ο λόγος για τον οποίο σήμερα σας γράφω για όλα αυτά είναι πως το περί ου ο λόγος φρούτο, με βάση τις επιστημονικές μελέτες αποδείχτηκε να έχει την πρωτιά σε αντιοξειδωτική δράση αφού περιέχει βιταμίνη C εκατό φορές περισσότερη από ότι έχουν τα πορτοκάλια.

Η προσθήκη δαμάσκηνων Kakadu στη διατροφή μας επομένως μπορεί να βοηθήσει την υγεία συνολικά και να δράσει θετικά προστατεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αναλυτικότερα:
Τι είναι τα δαμάσκηνα Kakadu;

Ο καρπός του δέντρου Terminalia ferdinandiana έχει και άλλα ονόματα. Είναι γνωστός σας αλμυρό δαμάσκηνο, πράσινο δαμάσκηνο, mador, murunga, gubinge και billygoat.

Στην Αυστραλία, όπου το φρούτο είναι περιζήτητο χρησιμοποιήθηκε από πολύ παλαιά ως φαρμακευτικό αλλά και μαγειρικό υλικό από τους aboriginals (γηγενείς κατοίκους) .

Σήμερα καλλιεργείται ή συλλέγεται κυρίως στην Αυστραλία, και σπάνια θα το βρούμε εκτός αυτής σε καταστήματα με εξωτικά φρούτα.

Τα δαμάσκηνα kakadu είναι πολύ μικρά και έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Περιέχουν ένα μόνο σπόρο και η γεύση τους είναι πικάντικη. Εκτός από αυτά, τόσο ο φλοιός όσο και ο χυμός από αυτό το δέντρο χρησιμοποιούνται για ιατρικές εφαρμογές.

Διατροφικά στοιχεία

Εκτός της πελώριας περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, διαθέτουν επίσης ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και νάτριο σε μέτριες ποσότητες.

Αξιοσημείωτο ότι τα 100 γραμμάρια αυτού του καρπού έχουν μόνο 21 θερμίδες και ικανοποιητική ποσότητα διαιτητικών ινών.

Οφέλη για την υγεία

Τα βασικά οφέλη για την υγεία των δαμάσκηνων Kakadu όπως προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Πρόληψη της ακμής και των σπυριών
• Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και των αγγείων.
• Βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος (χρησιμοποιείται σε πλήθος καλλυντικών παγκοσμίως)

• Βοήθεια στην απώλεια βάρους
• Προώθηση της πέψης
• Βοήθεια στην μείωση των ρυτίδων
• Φροντίδα της υγείας των μαλλιών
• Πρόληψη της νόσου του Alzheimer
• Μείωση του κινδύνου καρκίνου

Πρακτικώς, όλα τα παραπάνω οφέλη για τα οποία υπάρχει η σχετική αποδεικτική βιβλιογραφία, σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών του καρπού αυτού, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες.

Επίσης οι χαμηλές θερμίδες και η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών αυτού του φρούτου σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει με την απώλεια βάρους και σε δυσπεπτικά ενοχλήματα.

Μερικές μελέτες που χρειάζεται να συνεχιστούν, έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση του καρπού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Χρήσεις

Στην Αυστραλία το δαμάσκηνο Kakadu χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές, αλλά κυρίως καταναλώνεται ωμό.

Ο καρπός μπορεί να ξεραθεί και να αλεσθεί σε σκόνη .

Τα δαμάσκηνα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για ένα θρεπτικό ποτό ενώ τα έλαια από τους σπόρους του χρησιμεύουν επίσης για ιατρικούς σκοπούς.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Το ευχάριστο με το δαμάσκηνο Kakadu είναι ότι δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες. Φυσικά χρειάζεται λογική και με μέτρο κατανάλωση ώστε να μην προκαλέσει διάρροια ή ναυτία.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης