Αρχική » Παθολογικα » Η οστεοαρθρίτιδα και το θαυμαστό μπρόκολο

Η οστεοαρθρίτιδα και το θαυμαστό μπρόκολο

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κύρια αιτία αναπηρίας και για την ώρα αυτή που μιλάμε, δεν υπάρχει καμία φαρμακευτική αγωγή η οποία να μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια ή να επιβραδύνει την εξέλιξή της.

Η προσβολή από την νόσο του ισχίου ή του γόνατος κατατάσσεται ως η 11η από τις 291 συνολικά καταστάσεις που συμβάλλουν στην παγκόσμια αναπηρία και μάλιστα όπως δείχνουν δημογραφικά στατιστικά στοιχεία, με αυξητική τάση, τόσο σε αριθμό πασχόντων όσο και σε χρόνια αναπηρίας. Το τελευταίο προφανώς σχετίζεται με την αύξηση του μέσου προσδόκιμου επιβίωσης.

Το 2030 οι αναλυτές, υπολογίζουν ότι ο σημερινός αριθμός πασχόντων θα έχει διπλασιαστεί.

Επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα που να τροποποιούν βελτιωτικά  την οστεοαρθρίτιδα και οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις συνήθως με αντιφλεγμονώδη, παρέχουν μόνο συμπτωματική ανακούφιση (η οποία είναι ανεπαρκής και αρκετά συχνά δεν είναι άμοιρη κινδύνων λόγω παρενεργειών), διαιτητικές συμβουλές ή και συμπληρώματα είναι μια ελκυστική επιλογή και οι ασθενείς αναζητούν στο χώρο αυτό λύση.

Ένας παραπάνω λόγος για αυτό είναι ότι οι διατροφικές προτάσεις έχουν χαμηλή έως ανύπαρκτη δυσκολία  προσαρμογής, ενώ τα συμπληρώματα  έχουν πολύ χαμηλή τοξικότητα και σπανίως παρουσιάζουν παρενέργειες.

Για τους παραπάνω λόγους οι ερευνητικές προσπάθειες έχουν στραφεί στην αναζήτηση πιθανών δράσεων και ωφέλειας στον φυτικό κόσμο γενικά και τα περιεχόμενα της διατροφής μας ειδικά.

Μια πολύ καλή βοήθεια

Έχει δειχτεί ότι η σουλφουροφάνη, ένα ισοθειοκυανικό άλας το οποίο βρίσκεται στο μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή του χόνδρου στα κύτταρα.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση της  μπορεί να επηρεάσει θετικά τον αρθρικό χόνδρο σε εργαστηριακά μοντέλα της Οστεοαρθρίτιδας  μειώνοντας την προκαλούμενη από κυτοκίνη έκφραση πρωτεϊνασών που αποικοδομούν το χόνδρο από τα χονδροκύτταρα.

Ο μηχανισμός της δράσης της σουλφουροφάνης στον άνθρωπο και τα ανθρώπινα χονδροκύτταρα φαίνεται να σχετίζεται με την αναστολή του NFκΒ.

Οι μελέτες έγιναν τόσο in vitro όσο και in vivo μοντέλα οστεοαρθρίτιδας όπου με την μέτρηση ειδικών εργαστηριακών παραμέτρων, διαπιστώθηκε διαφοροποίηση στο αρθρικό υγρό.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nbu.12207

Οι έρευνες συνεχίζονται αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες αλλά είναι ήδη φανερό ότι υπάρχει λειτουργικό συνεπές αποτέλεσμα μιας δίαιτας που περιλαμβάνει συχνά στην διατροφή λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών και κυρίως μπρόκολο .

Εκτός όλων των ανωτέρω σχετικών με την οστεοαρθρίτιδα, ένα πλήθος από μελέτες που διαρκώς αυξάνουν, δείχνει μια εντυπωσιακή δράση σε πλήθος ακόμα τομείς. Το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε  τομείς όπως η πρόληψη του καρκίνου, η προστασία του ήπατος , η βοήθεια των οστών, των ματιών και της όρασης, της καρδιάς και των αγγείων κλπ. κλπ.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4649129/

Θα χρειαστεί επομένως να επανέλθω για σας ενημερώσω για ένα πλήθος ευεργετικών δράσεων και βέβαια για τις ανάλογες επιστημονικές εργασίες που το αποδεικνύουν.

Δείτε: Το μπρόκολο και τα απίστευτα οφέλη του για τον άνθρωπο

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης