Η ασπιρίνη στην οστεοπόρωση.
Οι πληροφορίες που ακολουθούν προέρχονται από έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και δείχνουν για πρώτη φορά ότι η γνωστή ασπιρίνη μπορεί να προσφέρει οφέλη στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η οστεοπόρωση προσβάλει πελώριους αριθμούς ανθρώπων, γυναικών κυρίως (το 68% του συνόλου των ασθενών) και όλοι υποφέρουν από τις εξουθενωτικές βλάβες που προκαλούνται εξ αυτής.
Περίπου μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες άνω των 50 ετών θα έχουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους ένα ή περισσότερα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση.
Η πανεπιστημιακή μελέτη (2008) που έγινε σε ποντικούς, έδειξε ότι ο ρόλος της ασπιρίνης σχετίζεται όχι μόνο με τον περιορισμό της οστικής απορρόφησης και αποδυνάμωσης των οστών αλλά και με την καθυστέρηση του θανάτου των βλαστικών κυττάρων που σχηματίζουν οστά (οστεοβλάστες).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ίδια μελέτη, είναι ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο, προσβάλλοντας λαθεμένα υγιή βλαστοκύτταρα και οδηγώντας σε διαταραχή την λειτουργία οστεοβλαστών – οστεοκλαστών. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρνητικό ισοζύγιο που οδηγεί σε οστεοπόρωση.
Με δεδομένες της αποκαλυφθείσες δράσεις της ασπιρίνης, απομένει να προσδιοριστεί ο ρόλος που έχουν επί των κυττάρων αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενδείξεις για τον επωφελή ρόλο της ασπιρίνης στην οστεοπόρωση υπήρχαν και από παλαιότερες μελέτες δημογραφικού χαρακτήρα, αλλά τώρα η μελέτη γίνεται σε κυτταρικό επίπεδο.
Μια ακόμα εντυπωσιακή παράμετρος στην μελέτη είναι το ότι μεγάλες δόσεις ασπιρίνης που χορηγήθηκαν στα ποντίκια δεν φάνηκε να δουλεύουν ενώ όταν η δοσολογία μειώθηκε και προσαρμόστηκε αναλογικά στα επίπεδα που χορηγούνται στον άνθρωπο η οστική πυκνότητα αυξήθηκε.
Με τα νέα αυτά στοιχεία, φαίνεται (;) να ανοίγει μια καινούργια προοπτική. Πέρα από την χορήγηση της ασπιρίνης για καρδιαγγειακές παθήσεις, ίσως θα έχει νόημα η χορήγηση της και για την οστεοπόρωση.
(;) Τα στοιχεία που προηγήθηκαν μοιάζουν πολύ ελκυστικά αλλά δεν κρίνονται επαρκή. Θα χρειαστεί μελέτη σε μεγαλύτερο βάθος για να μιλήσουμε με σιγουριά. Αυτή την στιγμή για παράδειγμα (2017), δεν γνωρίζουμε αν όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων. Έτσι παραμένουμε επιφυλακτικοί και αναζητάμε περισσότερες αποδείξεις.
Οστεοπόρωση. Ο σιωπηλός δολοφόνος
Η οστεοπόρωση και οι παράγοντες κινδύνου
Οστεοπόρωση. Πως και γιατί με απλά λόγια
Θεραπεία Οστεοπόρωσης. Συν Αθηνά και χείρα κίνει
Οστεοπόρωση. Εκτιμήστε τον δικό σας κίνδυνο