Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Συμπληρώματα διατροφής. Οι αλήθειες, τα οφέλη και τα ψέματα

Συμπληρώματα διατροφής. Οι αλήθειες, τα οφέλη και τα ψέματα

facts

Τα συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία συστατικών, όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, διάφορα αμινοξέα και τέλος βότανα ή προϊόντα που προέρχονται από φυτά και φτάνουν στα χέρια σας μετά από κάποια επεξεργασία.

Τι πρέπει να ξέρετε

Η επιστημονική έρευνα έχει πράγματι επαληθεύσει ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Εντούτοις δεν είναι ωφέλημα όλα όσα κυκλοφορούν, διαφημίζονται και πωλούνται στην αγορά.

Και μπορεί το marketing που αποσκοπεί στην αύξηση των πωλήσεων, να ισχυρίζεται ότι η επιστήμη έχει αποφανθεί, αποφεύγει όμως να αναφέρει ότι οι μελέτες δεν έγιναν στον άνθρωπο αλλά σε ζώα, είναι ίσως ελάχιστες στον αριθμό, πιθανόν σχεδιασμένες με λάθος τρόπο και ενδεχόμενα υπογεγραμμένες από επιστήμονες που έχουν συμφέρον να προωθήσουν τις πωλήσεις ή γενικότερα επιστήμονες που με διάφορους τρόπους θα ωφεληθούν προσωπικά.  Φυσικά αποφεύγει να καταστήσει σαφές ότι συχνότατα η μελέτη καταλήγει δηλώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις ενώ χρειάζεται περαιτέρω  λεπτομερής έλεγχος.

Πρέπει εδώ να προσθέσω ότι συχνά το marketing λησμονεί και δεν αναφέρει παρενέργειες, ο λιανοπωλητής έχει άγνοια περί του ενδεχομένου αντενδείξεων, ασυμβατότητας ή παρενεργειών του προϊόντος που πουλάει, ενώ ο χονδρέμπορος δεν ασχολείται καν με το θέμα. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι μεγάλες εταιρείες που παρασκευάζουν και πωλούν όλα τα προϊόντα που προανέφερα, δεν ενημερώνουν τον καταναλωτή ή το πράττουν ‘’άχρωμα’’ συνοπτικά και απρόθυμα, υποβαθμίζοντας το όσο είναι δυνατόν.

Επομένως;

Για να χρησιμοποιήσετε τα συμπληρώματα διατροφής με ασφάλεια, πρέπει να θυμάστε ότι “φυσικό” δεν σημαίνει πάντοτε και “ασφαλές”. Επειδή δεν είναι δυνατόν κάθε ένας από εσάς να μετατραπεί σε ειδικό και επειδή το μέγεθος της πληροφορίας που θα έπρεπε να διαθέτετε είναι αληθινά πελώριο προτείνω τα εξής:

  1. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας και μην αυτοσχεδιάζετε.
  2. Να ξέρετε ότι ένα φυτικό συμπλήρωμα μπορεί να περιέχει δεκάδες ενώσεις και ότι όλα τα συστατικά του ενδέχεται να μην είναι γνωστά ούτε σε ειδικούς.
  3. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα αυξάνοντας, μειώνοντας ή ακόμα και εξουδετερώνοντας την δράση τους. Έτσι μπορεί να σας εκθέσουν σε κίνδυνο αν έχετε ιατρικά προβλήματα.
  4. Τα περισσότερα διαιτητικά συμπληρώματα δεν έχουν δοκιμαστεί σε έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες ή παιδιά.
  5. Οι κανονισμοί ελέγχου για τα συμπληρώματα, κυμαίνονται σε αυστηρότητα από το ελάχιστο έως το μέτριο και δεν είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για τα φάρμακα.
  6. Μην αμελήσετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τα συμπληρώματα που λαμβάνετε ή σκέφτεστε να πάρετε. Ενημερώστε επίσης και για ότι πήρατε στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα εάν πρόσφατα πήρατε ένα συμπλήρωμα με επίδραση στην πηκτικότητα του αίματος, θα ήταν ενδεχόμενο πρόβλημα σε ένα προγραμματισμένο χειρουργείο και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε ένα χειρουργείο απρογραμμάτιστο.

Συνοψίζοντας

Υπάρχουν στα συμπληρώματα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη αυτά όμως δεν τα εισπράττουν οι αδιάβαστοι αλλά οι ενήμεροι. Φροντίστε να μάθετε από αξιόπιστη πηγή. Μην δέχεστε ελαφρά τη καρδία κάθε ατεκμηρίωτο ισχυρισμό. Ως γνωστόν, η γνώση είναι δύναμη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης