Η σινδόνη του Τορίνο κατά την παράδοση, είναι το ύφασμα στο οποίο τυλίχτηκε το νεκρό σώμα του Ιησού. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα αντικείμενα όλων των εποχών. Για όσους πείθονται και αποδέχονται την γνησιότητα του, είναι το πλέον ιερό λείψανο που σχετίζεται με τον Ναζωραίο. Για όσους το αμφισβητούν, πρόκειται για την πιο ευρηματική εξαπάτηση που υπήρξε ποτέ.
Τι είναι;
Είναι ένα λινό πανί με διαστάσεις 436 cm μήκος και 110 cm πλάτος, που έχει αποτυπωμένη επάνω του την εικόνα ενός σταυρωμένου ανθρώπου που ταιριάζει με την περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο Ιησούς ο Ναζωραίος θανατώθηκε.
Η εικόνα αφορά και την πρόσθια και την οπίσθια όψη του. Τα χέρια είναι τοποθετημένα το ένα επί του άλλου και τα γόνατα κάμπτονται ελαφρά. Αίμα καλύπτει το λινό ύφασμα, ειδικότερα στα σημεία που αντιστοιχούν στα νύχια των χεριών και των ποδιών.
Αμφισβήτηση
Η γνησιότητα της σινδόνης υπήρξε αμφιλεγόμενη, ειδικότερα από το 1988 οπότε η ραδιοχρονολόγηση έκρινε ότι το ‘’σάβανο’’ είναι τεχνούργημα που πηγαίνει πίσω στο χρόνο στα 1260-1390 μ Χ . Έτσι θεωρήθηκε μεσαιωνική φάρσα
Εντούτοις τα πράγματα δεν έμειναν εκεί. Νεότερες μελέτες αμφισβήτησαν τις παλαιές και τελικά έδειξαν ότι η χρονολόγηση τους ήταν λάθος. Σήμερα, με τα νέα επιστημονικά στοιχεία, πολύ δύσκολα θα επιμείνει κάποιος στην εκδοχή του 1988.
Τα νέα και καθολικώς σχεδόν αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα, τοποθετούν το ύφασμα με την αποτυπωμένη πάνω του εικόνα στο χρονολογικό πλαίσιο της εποχής της σταύρωσης.
Το λάθος χρονολόγησης του 1988 οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στις παρεμβάσεις μοναχών που θέλησαν να επισκευάσουν την σινδόνη, μετά από βλάβες που υπέστη, λίγες ευτυχώς, (το έτος 1200) λόγω πυρκαγιάς που έγινε στον ναό όπου το φύλασσαν.
Αίμα
Το αίμα στο σάβανο είναι αληθινό και είναι ξεχωριστό από την εικόνα. Με απλούστερα λόγια, η παρουσία του στο ύφασμα προηγήθηκε χρονικά της στιγμής της δημιουργίας της εικόνας. Μάλιστα τα εργαστηριακά δεδομένα της επιστημονικής μελέτης υποδεικνύουν την ύπαρξη αιμοσφαιρίνης και ομάδα αίματος ΑΒ.
Διατηρεί ζωηρό ερυθρό χρώμα και σύμφωνα με τις επιστημονικές μας γνώσεις αυτό οφείλεται στο ότι ο σταυρωμένος πριν πεθάνει είχε βασανιστεί ιδιαίτερα σκληρά.
Ζωγραφιά;
Η εικόνα στην Σινδόνη δεν είναι ζωγραφική, δεν είναι κάτι που έγινε με χρώμα, δεν έγινε με εφαρμογή θερμότητας και δεν είναι κάψιμο. Δεν πρόκειται επίσης περί κάποιου άλλου είδους γνωστής παλαιότερης ή σημερινής τεχνικής. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αναπαραχθεί.
Η εξονυχιστική, πραγματικά εξαντλητική μελέτη από πλήθος κορυφαίων ερευνητών έδειξε ότι είναι τρισδιάστατη πληροφορία αποτυπωμένη σε δυο διαστάσεις και είναι σαν αρνητικό φωτογραφίας. Μπορεί ως εκ τούτου να ‘’διαβαστεί’’ και να δειχτεί τρισδιάστατα και αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα πίνακα ζωγραφικής.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η μεταβολή χροιάς του λινού που σχηματίζει αυτή την εικόνα δεν επεκτείνεται σε όλο το πάχος του υφάσματος αλλά αφορά μόνο ελάχιστες επιφανειακές ίνες.
Η γύρη
Γύρη έχει βρεθεί σε όλη τη Σινδόνη του Τορίνο και προέρχεται από εκατοντάδες φυτά και λουλούδια. Τα διαθέσιμα ευρήματα ταυτοποιούν λουλούδια που υπήρχαν και υπάρχουν στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, όπως για παράδειγμα της pistacia lentiscua, του chrysanthemum coronarium, του gundelia tournefortii κλπ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι παρά την δυσχέρεια της ανίχνευσης, η ταυτότητα τουλάχιστον 28 φυτών έχει προσδιοριστεί.
Από αυτά τα είκοσι οκτώ φυτά, είκοσι τρία είναι λουλούδια, τρία είναι μικροί θάμνοι και δύο είναι αγκάθια. Και τα είκοσι οκτώ μεγαλώνουν στο Ισραήλ. Είκοσι αναπτύσσονται στην ίδια την Ιερουσαλήμ και τα άλλα οκτώ σε κοντινές στην Ιερουσαλήμ περιοχές. Η χρονολόγηση της γύρης αυτής, την τοποθετεί στον πρώτο αιώνα.
Πληγές
Γνωρίζουμε αρκετά για όσα συνέβησαν στην σταύρωση. Όλες οι λεπτομέρειες ταιριάζουν απόλυτα με τα ευρήματα της σινδόνης που αβίαστα προκύπτουν από τις έρευνες για τις πληγές του ανθρώπου που τυλίχτηκε στο σάβανο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την εικόνα που συνηθίσαμε να βλέπουμε στις διάφορες αγιογραφίες, τα καρφιά, όπως υποδεικνύει το σάβανο, δεν βρίσκονται καρφωμένα στις παλάμες. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική αφού τα καρφιά καρφώνονταν στον καρπό προκειμένου να αντέξουν το βάρος του κρεμάμενου σώματος, το οποίο οι ιστοί στην παλάμη δεν θα άντεχαν.
Μαστίγιο και λόγχη
Τα σημάδια του μαστιγίου στο σώμα του άνδρα που ανιχνεύονται εύκολα, ταιριάζουν στα γνωστά από την ιστορία άκρα των μαστιγίων που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι του πρώτου αιώνα. Εύκολα επίσης αναγνωρίζεται το σημάδι του λογχισμού στην δεξιά πλευρά.
Ας σημειωθεί η αγριότητα των βασανιστών που αποδεικνύεται από τον πολύ μεγάλο αριθμό των χτυπημάτων, τα οποία υπήρξαν πολλαπλάσια του συνήθους επί άλλων περιπτώσεων σταύρωσης.
Το σουδάριο
Πρόκειται για την ονομασία υφάσματος που κατά τον Ιωάννη (20: 6-7) και την παράδοση, χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να σκεπαστεί το πρόσωπο του εσταυρωμένου όταν τον κατέβασαν από τον σταυρό. Βρίσκεται σήμερα στο Oviedo (Ισπανία). Δεν φέρει εικόνα του προσώπου αλλά έχει μια μεγάλη ποσότητα αίματος γύρω από τη μύτη και το μέτωπο. Πρόκειται για το ίδιο αίμα, που προήλθε από το ίδιο θύμα και έχει βάψει το ύφασμα σε ανατομική θέση απόλυτα συμμετρική και ταυτόσημη με την ανατομική θέση που βλέπουμε στην σινδόνη.
Η … ακτινογραφία (;)
Ένα από τα πιο περίεργα χαρακτηριστικά του υφάσματος είναι η απεικόνιση των δοντιών και των δακτύλων (φάλαγγες), σαν να πρόκειται περί ακτινογραφίας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι σε μεσαιωνικούς αλλά και αρχαίους χρόνους τίποτα δεν θα μπορούσε να δώσει μια τέτοια εικόνα.
Ενδεχόμενο
Τα επιστημονικά συμπεράσματα καταλήγουν ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα πως η εικόνα στο ύφασμα δημιουργήθηκε με υπεριώδη ακτινοβολία πολύ υψηλής ισχύος.
Από τους ερευνητές έχει προταθεί πως όταν ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς, υπήρξε μια μεγάλη έκρηξη ακτινοβολίας που ευθύνεται για την δημιουργία της εικόνας στο ύφασμα.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η ισχύς των ακτινοβολιών VUV που απαιτούνται για την άμεση χρωματική μεταβολή της επιφάνειας του υφάσματος που καλύπτει άνθρωπο μέσου ύψους, και επιφάνειας σώματος, θα έπρεπε να είναι ίση με πολλές χιλιάδες δισεκατομμύρια βατ. Αυτό καθιστά ανέφικτη την αναπαραγωγή ολόκληρης της εικόνας αφού μια τέτοια ισχύς σε λέιζερ, δεν είναι διαθέσιμη σήμερα.
Στο σημείο αυτό θα άξιζε να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης που έγιναν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου λέγεται ότι η επιστημονική ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι συσκευές μέτρησης είτε δεν λειτουργούσαν είτε χάλασαν εντελώς. Το γεγονός αποδόθηκε σε ηλεκτρομαγνητική διαταραχή. Πέρα από αυτό οι εργαζόμενοι είπαν ότι καθώς προσέγγισαν τον τάφο ανίχνευσαν ένα “γλυκό άρωμα” .
Αυτό βέβαια δεν αποδεικνύει ότι το ύφασμα της σινδόνης προερχόταν από την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και δεν αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η υψηλής ισχύος ακτινοβολία δημιούργησε την εικόνα . Εντούτοις η σύνδεση αυτή δεν παύει να είναι εντυπωσιακή.
Ο τύπος των ήλων
Για αυτόν που πιστεύει στον Χριστό δεν χρειάζονται αποδείξεις. Για αυτόν που δεν πιστεύει οι αποδείξεις είναι άχρηστες. Ου με πείσεις, καν με πείσεις έγραφε ο αρχαίος κωμωδιογράφος Αριστοφάνης στον Πλούτο .
Βέβαια υπάρχει και μια άλλη κατηγορία. Αυτή που σκέπτεται σαν τον άπιστο Θωμά. Αυτή που για να δεχτεί το γεγονός, θέλει να βάλει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Είναι πιθανό ο Αναστάς Ιησούς γνωρίζοντας την ανθρώπινη φύση, να άφησε πίσω του έναν ακόμα τύπο των ήλων;
Εσείς αποφασίστε.