Αρχική » Γυναικολογικα » Ξινίλα, Γ.Ο.Π και εγκυμοσύνη

Ξινίλα, Γ.Ο.Π και εγκυμοσύνη

Η αυξημένη οξύτητα, ή ‘’ξινίλα’’ όπως συχνά την λέμε, είναι ένα συχνότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ειδικά κατά το δεύτερο ή και το τρίτο τρίμηνο.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας επιτρέπει στα υγρά του στομάχου να παλινδρομούν στον οισοφάγο.

Για να συμβεί αυτό υπάρχουν 2 λόγοι

  1. Η ορμόνη relaxin που επιβραδύνει το ρυθμό κένωσης του στομαχιού. Η παραμονή των τροφών για μεγαλύτερο διάστημα μέσα σε αυτό, οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων οξέων.
  2. Το μωρό που μεγαλώνει όλο και περισσότερο μέσα στην μήτρα ασκεί πίεση τόσο στο στομάχι όσο και στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα ευνοώντας έτσι την επιστροφή οξέων στον οισοφάγο.

Η δίδυμος κύηση, ένα πολύ μεγάλο μωρό ή και η θέση του εμβρύου με το κεφάλι να πιέζει το διάφραγμα, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Όταν το πρόβλημα είναι έντονο μιλάμε για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π).

Σε γενικές γραμμές ένα ποσοστό 30-50% των εγκύων θα έχει παλινδρόμηση και θα παραπονεθεί για καούρα (μελέτη του 2012).

Είναι κάτι Επικίνδυνο;

Όχι, δεν είναι. Κανένας φόβος δεν υπάρχει ούτε για την γυναίκα ούτε για το έμβρυο. Εντούτοις προσθέτει προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα της εγκύου και χρειάζεται βοήθεια διότι από όσο δείχνουν οι μελέτες, η καούρα από παλινδρόμηση μπορεί να συμβάλλει στην εγκατάσταση ναυτίας και εμέτου της εγκυμοσύνης οπότε τα πράγματα αλλάζουν.

Φάρμακα ή απλές θεραπείες;

Η χρήση φαρμάκων όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε παθήσεις στομάχου ή Γ.Ο.Π δεν είναι σκόπιμο να γίνει σε περιπτώσεις με οξύτητα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Βέβαια η ευκαιριακή χρήση* αντιόξινων δεν είναι πρόβλημα ενώ υπάρχουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων που δεν αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη. Όμως καλό είναι να δοκιμαστούν απλούστεροι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το  πρόβλημα και κάποιοι αναφέρονται πιο κάτω.

*τα αντιόξινα, ειδικότερα όσα περιέχουν αλουμίνιο μπορούν εκτός από δυσκοιλιότητα να αποβούν και τοξικά λόγω συχνής χρήσης.   

Τζίντζερ. Είναι ένα φυσικό και αβλαβές βοήθημα για να απαλλαγείτε από την οξύτητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιέχει πτητικά έλαια και ενώσεις φαινόλης που βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων που ενοχλούν. Επίσης όπως ξέρουμε (μελέτη του 2014 στο Nutrition Journal), μπορεί να φανεί χρήσιμο στις εγκύους που έχουν ναυτία και έμετο στην εγκυμοσύνη τους.

Το τζίντζερ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μετά το φαγητό σαν ένα τσάι που θα το κάνετε ρίχνοντας 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ σε καυτό νερό όπου θα το αφήσετε για 10 λεπτά. Προσθέστε αν προτιμάτε και λίγο μέλι ή ένα γλυκαντικό.  Μην ξεπερνάτε τα δΔυο φλιτζάνια ημερησίως .

Μηλόξιδο

Αν και μοιάζει παράδοξο, το μηλόξιδο φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει. Πιθανό πως αναστέλλει την παραγωγή HCL οξέος.  Ένα – δυο κουταλάκια γλυκού σε 1 ποτήρι ζεστό νερό μισή περίπου ώρα πριν από κάθε μεγάλο γεύμα.

 Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Ένας ακόμα απλός τρόπος για την αντιμετώπιση της οξύτητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μετά 30’ μετά το γεύμα να μασάτε τσίχλα. Αυξάνει την παραγωγή σάλιου και βοηθά στην εξουδετέρωση του όξινου PH στον οισοφάγο.

Προτιμήστε γεύσεις εκτός διόσμου ή μέντας.

Γενικώς

Φάτε λιγότερο και πλέον συχνά αλλά μην το παρακάνετε. Η υπερκατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Πιείτε αρκετό νερό για να είσαστε καλά ενυδατωμένες. Αυτό επίσης βοηθάει. Φυσικά όχι όλο μαζί,  αλλά μοιράζοντας το μέσα στο 24ωρο. Προτιμήστε να το πίνετε μεταξύ των γευμάτων και όχι κατά το γεύμα.

Πόσα γεύματα;

Δοκιμάστε να τρώτε 6 αντί για τρείς φορές. Προσοχή όπως είπαμε στην ποσότητα. Όχι υπερβολές. Επίσης 3 ώρες πριν τον ύπνο αποφύγετε το φαγητό. Μην ξαπλώνετε ’’με την μπουκιά στο στόμα’’, μελέτη που έγινε το 2005  (American Journal of Gastroenterology) έδειξε σημαντική διαφορά  στην ένταση των ενοχλημάτων για όσους το συνηθίζουν.

Σηκώστε το κρεβάτι

Σε μελέτη αποδείχτηκε ότι βοηθάει. Όχι το στρώμα αλλά όλο το κρεβάτι από την μεριά του κεφαλιού, κατά 15-20 εκατοστά. Αυτό κάνει μικρότερη την πιθανότητα επιστροφής και μικρότερο το χρόνο παραμονής του οξέος στον οισοφάγο. Βέβαια στην μελέτη τα εκατοστά ήταν 28 αλλά μάλλον θα σας φανούν πολλά.

Ύπνος

Αν κοιμάστε στο πλάι ξαπλώστε αριστερά. Για ανατομικούς και μηχανικούς λόγους αυτό είναι καλλίτερο.

Μην φοράτε στενά ρούχα,  λαστέξ, στενά παντελόνια. Διαλέξτε φαρδιές πιζάμες.

Άλλα… κόλπα

Το γιαούρτι και το κρύο γάλα μπορεί να βοηθήσουν. Το νερό καρύδας επίσης. Μερικά ωμά αμύγδαλα θα φανούν χρήσιμα.

Δοκιμάστε επίσης βουτυρόγαλα,  είναι το οξυνισμένο αποβουτυρωμένο γάλα, δηλαδή το υγρό που μένει όταν αφαιρέσουμε το βούτυρο από το γάλα.

Θυμηθείτε

Το κάπνισμα και το αλκοόλ ασκούν αρνητική δράση και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Μείνετε μακριά. Εξάλλου στην εγκυμοσύνη και το έμβρυο κάνουν κακό.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης