Αρχική » Διάφορα » Αυτοάνοσα νοσήματα; Πάνω από 80 αλλά ιδού τα πλέον συνήθη.

Αυτοάνοσα νοσήματα; Πάνω από 80 αλλά ιδού τα πλέον συνήθη.

Διαβήτης τύπου Ι

Πρόκειται για καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.

Φανταστείτε την ινσουλίνη σαν το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα του κυττάρου και θα επιτρέψει στο σάκχαρο να μπει και να καεί, παράγοντας την αναγκαία για τον οργανισμό μας ενέργεια. Η απουσία επομένως της ινσουλίνης έχει συνέπεια την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, την διαφοροποίηση του μεταβολισμού του ασθενούς και την παραγωγή μεταβολικών προϊόντων που βλάπτουν την καρδιά, τα αγγεία , τους νεφρούς κλπ.

Ρευματοειδής αρθρίτις

Εδώ η επίθεση αφορά τις αρθρώσεις μας και μπορεί να αρχίσει ακόμα και από τα 30 μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αρθρώσεις γίνονται επώδυνες και εμφανίζουν ερυθρότητα και οίδημα (πρήξιμο), ενώ τις νοιώθουμε ζεστές. Φυσικά παρεμποδίζεται και η κινητικότητα και λειτουργικότητα τους με ότι αυτό σημαίνει για τον πάσχοντα.

Ψωρίαση

Πρόκειται για επιτάχυνση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του δέρματος το οποίο φλεγμαίνει.

Περίπου 30% των πασχόντων θα εμφανίσουν πόνο, οίδημα και δυσκινησία λόγω προσβολής και των αρθρώσεων.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Φανταστείτε τα νεύρα μας να έχουν ένα περιτύλιγμα (μυελίνη), πάνω κάτω όπως τα ηλεκτρικά καλώδια.

Αν το περιτύλιγμα αυτό υποστεί βλάβη, τότε η προώθηση των ηλεκτρικών ώσεων και η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων μεταξύ εγκεφάλου και περιφέρειας θα είναι προβληματική. Θα εμφανιστούν  αδυναμία, μουδιάσματα, διαταραχές ισορροπίας και προβλήματα στο περπάτημα.

Η ασθένεια παρουσιάζεται με διάφορες μορφές, οι οποίες εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Περίπου ένα στα δυο προσβεβλημένα άτομα, θα χρειάζεται βοήθεια για περπάτημα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια από την στιγμή διάγνωσης της νόσου.

Λύκος (συστηματικός)

Δεν πρόκειται για  δερματική μόνο νόσο αλλά για συστηματική προσβολή.  Με άλλα λόγια βλάβες που γίνονται σε πολλά όργανα, μεταξύ των οποίων καρδιά, εγκέφαλος, νεφροί και αρθρώσεις.

Ποικίλη η συμπτωματολογία αναλόγως με τα όργανα που συμμετέχουν.

Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου

Πρόκειται για φλεγμονή που προσβάλλει το πεπτικό σύστημα. Διακρίνουμε νόσο Crohn και Ελκώδη κολίτιδα.

Πρόκειται για συγγενείς βλάβες με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και διαφορές. Η κάθε μια προσβάλλει διαφορετικές περιοχές. Η ελκώδης κολίτις το παχύ έντερο ενώ η Crohn οποιοδήποτε σημείο του πεπτικού σωλήνα.

Νόσος Addison

Πρόκειται για προσβολή των επινεφριδίων και μεταβολή στην παραγωγή κορτιζόνης και αλδοστερόνης που παράγουν. Αυτό επιδρά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της ζάχαρης.

Προκύπτει εύκολη κόπωση, αδυναμία, απώλεια βάρους. Το σάκχαρο αίματος των πασχόντων είναι χαμηλό .

Νόσος Graves

Πρόκειται για υπερθυρεοειδισμό και ταυτόχρονα αυτοάνοση πάθηση.  Ο βαθμός της αυξημένης παραγωγής ορμονών καθορίζει και την ένταση των συμπτωμάτων που μπορεί να είναι ταχυκαρδία ,  υπέρταση,  εκνευρισμός και  ευερεθιστότητα, τρέμουλο στα χέρια,  διαταραχές του ύπνου, εφιδρώσεις, δίψα και μείωση βάρους παρά το ότι ο ασθενής τρώει πολύ.

Πονοκέφαλοι,  συχνά διαταραχές κύκλου και ενδεχομένως διάρροιες,  μπορεί να εμφανιστούν.

Πέραν αυτών ίσως να υπάρξει αύξηση (αλλά και  μείωση) λίμπιντο

Το σύνδρομο Sjögren

Με προσβολή των σιελογόνων και δακρυϊκών αδένων. Δεν παράγουν σάλιο και δάκρυα (στεγνά μάτια, στεγνό στόμα). Επιπλέον προσβολή και των αρθρώσεων που πονάνε.

Θερεοειδίτιδα Hashimoto

Με μείωση της ορμονικής παραγωγής και αύξηση στο μέγεθος του θυρεοειδούς .

Ο ασθενής παραπονείται ότι του πέφτουν τα μαλλιά, κερδίζει εύκολα βάρος, δεν αντέχει το κρύο και κουράζεται εύκολα.

Μυασθένεια

Προσβάλλονται τα νεύρα που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να στέλνει εντολές στο μυϊκό σύστημα.  Προκύπτει μυϊκή αδυναμία, ενώ στα αρχικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνονται η δυσχέρεια στην κατάποση και η δυσκολία κίνησης των μυών του προσώπου. Η αδυναμία μάσησης και αδυναμία έκφρασης (χαμόγελο), όπως και η βλεφαρόπτωση είναι ενδεχόμενα.

Αγγειίτιδα

Η προσβολή των αγγείων και η ανάπτυξη φλεγμονής οδηγεί σε στένωση του αυλού και δυσχέρεια στην διέλευση του αίματος. Τα συμπτώματα ποικίλουν και είναι ανάλογα με το όργανο ή τα όργανα που τροφοδοτούνται ανεπαρκώς.

Αναιμία κακοήθης

Πρόκειται για προσβολή της πρωτεΐνης που είναι γνωστή σαν ενδογενής παράγων. Η πρωτεϊνη είναι αναγκαία για να απορροφηθεί από το έντερο η Β 12. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία του οργανισμού να κατασκευάσει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αν και ένας στους χίλιους στον γενικό πληθυσμό θα την παρουσιάσει, μετά τα 60 το ποσοστό αυξάνει σημαντικά (2%) και πρέπει να το έχουμε κατά νου όταν έχουμε ηλικιωμένους αναιμικούς.

Κοιλιοκάκη

Πρόκειται για την δυσανεξία γλουτένης, ήτοι πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σπόρο του σταριού του κριθαριού και της σίκαλης. Όταν η πρωτεΐνη αυτή θα καταναλωθεί από κάποια άτομα, η ύπαρξη της στο πεπτικό κινητοποιεί το ανοσολογικό σύστημα και προκαλείται φλεγμονή.

Τα ποσοστά αυτής της νόσου κινούνται μεταξύ 1-2 %, αλλά συχνά η ευαισθησία ενός οργανισμού στην γλουτένη προκαλεί ενοχλήματα χωρίς την συμμετοχή του ανοσιακού μηχανισμού. Έτσι καθίσταται δυσχερής η επακριβής διάγνωση και είναι αρκετοί περισσότεροι αυτοί που έχουν ενοχλήσεις.  Όμως όταν μιλάμε για φλεγμονή τα πράγματα είναι σοβαρά.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης