Αρχική » Διάφορα » Αξονική στεφανιογραφία. Τι είναι, πότε γίνεται και τι ελέγχει, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, επιπλοκές

Αξονική στεφανιογραφία. Τι είναι, πότε γίνεται και τι ελέγχει, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, επιπλοκές

Παλαιότερα δεν ήταν εφικτό (*) αλλά επί των ημερών μας, λόγω προόδου της τεχνολογίας είναι δυνατή με τον αξονικό τομογράφο η ευκρινής απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών δίνοντας τη δυνατότητα ικανοποιητικής μελέτης των αθηρωματικών αλλοιώσεων και ενδεχόμενων στενώσεων του αυλού τους.

Η μέθοδος μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία που θα είναι χρήσιμα για την πρόγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

(*) η καρδιά είναι ένα ταχέως κινούμενο όργανο και προκειμένου να απεικονιστεί, χρειάζεται οι λήψεις του αξονικού τομογράφου να είναι πολύ γρήγορες ώστε οι εικόνες να είναι ξεκάθαρες.

Πότε χρειάζεται

Η αξονική στεφανιογραφία είναι προληπτικός έλεγχος. Αφορά άτομα παχύσαρκα ή υπέρβαρα, καπνιστές με υψηλή χοληστερίνη, υπερτασικούς, άτομα με κληρονομικότητα (στενοί συγγενείς με στεφανιαία νόσο, ασθενείς που στο ιστορικό τους έχουν έμφραγμα ή έχουν αναγκαστεί να κάνουν παρεμβάσεις όπως ο σωλήνας stent, το μπαλονάκι ή κάποιο by pass,.

Σε τι διαφέρει από την συμβατική στεφανιογραφία;

H συμβατική στεφανιογραφία είναι επεμβατική εξέταση και απαιτεί καθετηριασμό (εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα στην αρτηρία). Είναι μέθοδος ιδιαιτέρως αξιόπιστη αλλά εγκυμονεί ένα μικρό κίνδυνο για τον ασθενή. Ενίοτε μπορεί να είναι και σχετικά επώδυνη.

Η αξονική στεφανιογραφία σε αντίθεση, δεν είναι επεμβατική μέθοδος και ως εκ τούτου είναι αναίμακτη και ανώδυνη. Πέρα από αυτό, συγκρινόμενη με την συμβατική μέθοδο πλεονεκτεί ως προς την απεικόνιση και τον ποσοτικό προσδιορισμό του βαθμού ασβεστώσεων των στεφανιαίων αρτηριών, ο οποίος σχετίζεται με την μελλοντική εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων.
Δεν αντικαθιστά την συμβατική εξέταση, η οποία ίσως χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια εφόσον υπάρξει σχετική ένδειξη.

Μειονεκτήματα της αξονικής στεφανιογραφίας

Απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στο ‘’διάβασμα’’ των λαμβανομένων εικόνων.

Έχει μικρότερη ευαισθησία από την κλασσική εξέταση. Αυτό στις μη φυσιολογικές περιπτώσεις αναγκάζει να προχωρήσουμε και σε κλασσική στεφανιογραφία. Όμως σε περίπτωση όπου θα είναι φυσιολογική, είναι πλήρως αξιόπιστη και δε χρειάζεται άλλος έλεγχος.

Ακτινοβολία. Στην αξονική στεφανιογραφία ο εξεταζόμενος θα δεχτεί ακτινοβολία. Αυτό βέβαια αφορά κάθε εξέταση με τον αξονικό τομογράφο. Σήμερα πάντως σύγχρονα μηχανήματα μειώνουν το ποσοστό.

Πως γίνεται, πόσο διαρκεί

Η εξέταση δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο Χρειάζεται ελάχιστο χρόνο (δευτερόλεπτα).
Η προετοιμασία (ιστορικό, τοποθέτηση και αφαίρεση φλεβοκαθετήρα για έγχυση του σκιαγραφικού φαρμάκου) κρατάει 1/2 ώρα. O εξεταζόμενος εξέρχεται του νοσοκομείου άμεσα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης