Αρχική » Διάφορα » Καρκίνος και υπερθερμία. Τι είναι και τι αξίζει αυτή η θεραπεία;

Καρκίνος και υπερθερμία. Τι είναι και τι αξίζει αυτή η θεραπεία;

hyperthermia-cancer-treatment-

Η Υπερθερμία είναι μια μορφή θεραπείας στην οποία τα καρκινικά κύτταρα εκτίθεται σε αυξημένες θερμοκρασίες με στόχο να καταστραφούν.

Η αυξημένη θερμότητα εφαρμόζεται ταυτόχρονα με την χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία. Πρόκειται για μέθοδο απλή και ανώδυνη.

Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, συνδυάζουν την Υπερθερμία με τη Χημειοθεραπεία ή και την Ακτινοβολία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως υφίσταται συνεργική δράση όλων των μεθόδων, με ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς τη διάρκεια και ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η εφαρμογή αυτής της τεχνικής πού έχει εγκριθεί ως μέθοδος από τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), αφορά πλήθος καρκίνων όπως:

καρκίνο του λάρυγγα,
καρκίνο του οισοφάγου
καρκίνο του θυρεοειδούς
καρκίνο του πνεύμονα
καρκίνο του παγκρέατος
καρκίνο του ήπατος
καρκίνο του μαστού
καρκίνοι των οστών
καρκίνο του εντέρου
καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή και του ενδομητρίου
καρκίνο των ωοθηκών
καρκίνο του προστάτη
καρκίνο των όρχεων
καρκίνο του στομάχου
κακόηθες μελάνωμα
Όγκους ουροδόχου κύστεως
Όγκους εγκεφάλου
Βασικοκυτταρικά καρκινώματα.
αλλά και μη συμπαγείς όγκους όπως λευχαιμία, λέμφωμα κα.

Πότε δεν πρέπει;

Υπάρχουν μερικές αντενδείξεις όπως ο καρδιακός βηματοδότης, μεταλλικές προθέσεις ή εμφυτεύματα στην περιοχή θεραπείας, επιληψία,, ασθενείς με μεταμόσχευση του μυελού των οστών, παρούσες ή προηγούμενες δερματολογικές βλάβες στην περιοχή,

Πώς ‘’δουλεύει’’ η υπερθερμία;

Μέ αύξηση αιμάτωσης οργάνων και ιστών, ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, επιτάχυνση της νευρικής αγωνιμότητας, αύξηση του μεταβολισμού, δράση επωφελής στο ορμονικό σύστημα.
Επιπλέον όπως δείχνουν διάφορες μελέτες, έχουμε θετική συμβολή στην αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονών.

Έχει δειχθεί ότι η υπερθερμία αυξάνει την διαπερατότητα του πάσχοντος ιστού και εξασφαλίζει την αυξημένη πρόσληψη του χημειοθεραπευτικού στην περιοχή του όγκου ενώ αυξάνει την ευαισθησία του στην ακτινοβολία.
Διάφορες εργασίες υποδεικνύουν νέκρωση των όγκων μέσω θερμικής επίδρασης στα εξωκυττάρια υγρά της θερμαινόμενης περιοχής, με ταυτόχρονη βλάβη και παρεμπόδιση των επισκευαστικών μηχανισμών των καρκινικών κύτταρων και ελάττωση τροφοδοσίας με θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το καρκινικό κύτταρο.

Όχι μόνο στον καρκίνο

Η υπερθερμία έχει χρησιμοποιηθεί με ενδιαφέροντα αποτελέσματα και σε μη νεοπλασματικές παθήσεις όπως αρθροπάθειες, ρευματικές παθήσεις , σκληροδερμία, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, υποτροπιάζουσες κρίσεις βρογχικού άσθματος, ενώ φαίνεται να βοηθά στην θεραπεία από τραύματα και την αποκατάσταση του ασθενούς.

Πανάκεια;

όχι, η υπερθερμία δεν είναι πανάκεια, είναι όμως μια ενδιαφέρουσα θεραπευτική προσέγγιση, συχνά εκεί όπου άλλα μέτρα απέτυχαν.

Να σημειωθεί ότι χρειάζεται έμπειρους στο αντικείμενο γιατρούς και την συνεργασία επιτελείου (ογκολόγοι, χημειοθεραπευτές, ακτινοθεραπευτές) που εργάζονται μαζί.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης