Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Γανόδερμα ή Reishi. Είναι όντως το μανιτάρι της αθανασίας;

Γανόδερμα ή Reishi. Είναι όντως το μανιτάρι της αθανασίας;

Σε προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο: Τα φαρμακευτικά μανιτάρια και ο ρόλος τους στην αρρώστια και την υγεία, προσπάθησα να δείξω τον τρόπο με τον οποίο διάφορες ουσίες που υπάρχουν στην φύση ασκούν δράση φαρμακευτική και συχνά ιαματική.

Σήμερα θα αναφερθώ στο γανόδερμα (γανός = στίλβων, λαμπερός στα αρχαία Ελληνικά) εξ΄ου και γανωματής εκείνος που γυάλιζε τα παλαιά χρόνια, τα σκεύη της κουζίνας.

Οι διαθέσιμες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια reishi δρουν σαν ρυθμιστική ουσία που επαναφέρει σε κανονικότητα διάφορες κυτταρικές λειτουργίες και συστήματα όπως το ενδοκρινικό (ορμονικό), το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό και το πεπτικό σύστημα.

Το μυστικό πίσω από το θεραπευτικό δυναμικό τους είναι τα διάφορα δραστικά συστατικά του μανιταριού reishi, τα οποία περιλαμβάνουν: σύνθετα σάκχαρα γνωστά ως βήτα-γλυκάνες, φυτικές στερόλες που μπορούν να δράσουν ως πρόδρομες ορμόνες στο σώμα, πολυσακχαρίτες που καταπολεμούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και όξινες ουσίες οι οποίες είναι γνωστές σήμερα ως τριτερπένια

Πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μανιτάρια Reishi μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αυξήσουν την απελευθέρωση φυσικών κυττάρων δολοφόνων τα οποία εργάζονται για:

  • την απομάκρυνση διαφόρων τύπων μεταλλαγμένων κυττάρων από το σώμα.
  • Ενεργοποίηση κυτταροτοξικών υποδοχέων (NKG2D / NCR)
  • Αναστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων

Ενώ ταυτόχρονα

Προκαλούν καταστολή του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα
Αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος
Ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση μετατρέποντας την περίσσεια τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη

Μια συνήθης και εύλογη απορία

Πως επιδρούν θετικά σε τόσο μεγάλη ποικιλία ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων; Μήπως όλα είναι υπερβολές των λαϊκών θεραπευτών;

Η απάντηση είναι πως: Ένα κλασικό φάρμακο περιέχει μία ουσία ενώ εδώ πρόκειται για δεκάδες, ενίοτε εκατοντάδες

Το υπόβαθρο

Γνωρίζουμε σήμερα πως υπάρχει κοινό υπόβαθρο για πολλές παθήσεις . Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταλήξει σε ασθένεια με συμπτώματα του δέρματος, των αγγείων, της καρδιάς, του ήπατος, του εγκεφάλου κλπ.

Έτσι ένα φαρμακευτικό μανιτάρι, δρώντας ενάντια στην γενεσιουργό αιτία (φλεγμονή), μπορεί να είναι ωφέλιμο σε πολλές καταστάσεις που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχουν σχέση.

Επομένως δεν πρέπει να μας φαίνεται παράδοξο ότι το Reishi βοηθά τον οργανισμό στην άμυνα κατά της ανάπτυξης του όγκου και του καρκίνου.

αναλυτικότερα

Οι πολυσακχαρίτες, (βρίσκονται επίσης και σε άλλα ωφέλημα φυτικά τρόφιμα όπως οι γλυκοπατάτες ή τα τεύτλα), μαζί με τα τριτερπενοειδή, είναι ανοσοδιαμορφωτικές ουσίες που φαίνονται να υπερασπίζουν το DNA και να σταματούν τις κυτταρικές μεταλλάξεις, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα υγιή κύτταρα.

Επιπλέον, φαίνεται να αναστέλλουν την εισβολή στους γύρω ιστούς ενός όγκου καθώς και τις μεταστάσεις, περιορίζοντας την πρόσδεση καρκινικών κυττάρων σε ενδοθηλιακά κύτταρα.

Οι βήτα-γλυκάνες είναι επίσης φυσικοί μαχητές του καρκίνου, καθώς σταματούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων προκαλώντας παράλληλα την αύξηση του ενεργητικού του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έτσι τα μανιτάρια Reishi έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου των μαστών, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος και των πνευμόνων, μερικές φορές σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Επισης για ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο ή υποβάλλονται σε θεραπείες χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας, το reishi έχει προστατευτικά αποτελέσματα που μπορούν να κάνουν το φάρμακο πιο αποτελεσματικό.

Αξίζει να προστεθεί ότι το reishi εκτός των άλλων βοηθά στην ανακούφιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας ενώ ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας

Δράση στο ήπαρ

Τα προσαρμογόνα (adaptogen) όπως το γανόδερμα, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης
Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό των Φαρμακευτικών Μανιταριών έδειξε ότι το reishi διαθέτει ηπατοπροστατευτικές επιδράσεις στην οξεία βλάβη του ήπατος

Κατά τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμά βλαβερές ανοσολογικές αντιδράσεις που επιβραδύνουν την ηπατική λειτουργία.

Καρδιά – αγγεία – υπέρταση

Τα τριτερπένια κυρίως φαίνεται στις έως σήμερα μελέτες ότι μειώνουν την Αρτηριακή Πίεση, έχουν οφέλη για την πήξη του αίματος και επιδρούν μειωτικά στη χοληστερόλη, πιθανόν επειδή βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.

Αρκετές μελέτες έως τώρα δείχνουν ότι τα μανιτάρια αυτά ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ορισμένες αρχικές έρευνες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μανιταριών reishi μειώνει τα συμπτώματα των φραγμένων αρτηριών, των θωρακικών πόνων και της δύσπνοιας.

Ισορροπία των ορμονών και πάσχοντες από διαβήτη

Το μανιτάρι Reishi χρησιμοποιείται για τη μείωση των συμπτωμάτων του διαβήτη, της κόπωσης και των ορμονικών ανισορροπιών, βελτιώνοντας παράλληλα τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι αρκετά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά του αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας διάφορες λειτουργίες

Κλινικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το εκχύλισμα Reishi ασκεί ήπια αντιδιαβητικά αποτελέσματα

Αλλεργίες και άσθμα

Τα τριτερπένια, συνδέονται με τη μείωση των αλλεργιών και των αντιδράσεων ισταμίνης που σχετίζονται με το άσθμα. Φαίνεται εως εδώ από τις μελέτες ότι το καταφέρνουν διότι είναι ικανά να μειώνουν τις αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύουν τα πεπτικά όργανα, προστατεύουν την εντερική επένδυση, μειώνουν τη φλεγμονή, εμποδίζουν την απελευθέρωση ισταμίνης, βελτιώνουν την χρήση οξυγόνου και βελτιώνουν τις ηπατικές λειτουργίες.

Μείωση κινδύνου για λοιμώξεις και ιούς

Τα μανιτάρια Reishi θεωρούνται φυσική αντιιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία.

Σε μελέτες, απομονωμένα τριτερπένια έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την επένδυση των πεπτικών οργάνων, καταπολεμούν τα «κακά βακτηρίδια», βοηθούν τα καλά βακτηρίδια να ευημερούν και προστατεύουν από τις κυτταρικές μεταλλάξεις.

Επειδή τα μανιτάρια Reishi μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσουν τη φλεγμονή, μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη αντιμετώπιση των μολύνσεων, στη μείωση του πόνου και στην καταπολέμηση της κόπωσης.

Τα μανιτάρια Reishi έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων και των υποκείμενων αιτίων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, των λοιμώξεων του αναπνευστικού και του κόλπου, της ηπατίτιδας, της βρογχίτιδας και ακόμη και των ιών του HIV και του AIDS.

Ασφάλεια – παρενέργειες

Τα μανιτάρια Reishi χρησιμοποιούνται επί χιλιετίες σε όλα τα είδη ανθρώπων και ασθενειών και έχουν δείξει ένα πολύ ασφαλές προφίλ.

Λαμβανόμενα από το στόμα έως και διάστημα ενός χρόνου αποδείχτηκαν να είναι ασφαλή.

Σπανιότατα μπορεί να υπάρξουν ήπιες και αναστρέψιμες παρενέργειες που σταματούν με την διακοπή του Reishi

Εδώ πρέπει να τονιστούν τρία πράγματα: αν παίρνετε το Reishi ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα διατροφής, κρατήστε ενήμερο το γιατρό σας.

Φροντίστε να είστε σίγουρος για την αξιοπιστία του προμηθευτή. Πολλές φορές η όποια παρενέργεια δεν οφείλεται στο μανιτάρι αλλά σε μόλυνση που έχει υποστεί με διάφορους τρόπους και διάφορα συστατικά.

Μάθετε αν ταιριάζει με άλλα φάρμακα σας

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης