Αρχική » Διάφορα » Σπαθόχορτο, Hypericum, ή βαλσαμόχορτο και ήπια έως μέσης βαρύτητας ψωρίαση.

Σπαθόχορτο, Hypericum, ή βαλσαμόχορτο και ήπια έως μέσης βαρύτητας ψωρίαση.

pso and st. johns

Γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή, που προκύπτει από την λαθεμένη αλληλεπίδραση των Τ λεμφοκυττάρων με τα κερατινοκύτταρα του δέρματος η οποία οδηγεί σε έκρηξη την ανοσολογική αντίδραση.

Έχει διαπιστωθεί ότι υψηλές συγκεντρώσεις παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNFa) εντοπίζονται στις αλλοιώσεις του δέρματος και στο πλάσμα ασθενών με ψωρίαση.
Το Hypericum perforatum, μια φυτομυκίνη που έχει αντιφλεγμονώδεις και αντι-πολλαπλασιαστικές ιδιότητες, αναφέρθηκε πρόσφατα ότι είναι κλινικά χρήσιμη για τη βελτίωση των ψωριασικών βλαβών.

Το βαλσαμόχορτο , σπαθόχορτο ή χόρτο του Αγίου Ιωάννη (Hypericum perforatum στην βοτανολογική ονομασία), έχει διερευνηθεί σημαντικά για την αντικαταθλιπτική του δραστηριότητα με συχνή εφαρμογή στην λαϊκή θεραπευτική . Επιπλέον εξαιτίας του ότι η ίδια θεραπευτική, του αποδίδει και δερματολογικό ενδιαφέρον, οι δερματολογικές του εφαρμογές έχουν επίσης μακρά παράδοση.

Η τοπική του εφαρμογή με έλαια, βάμματα ή αλοιφές, χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη θεραπεία μικρών τραυμάτων, εγκαυμάτων, ηλιακών εγκαυμάτων, ενώ είναι χρήσιμο για εκδορές, απλούς μώλωπες, έλκη, μυαλγίες κλπ.

Είναι πράγματι δραστικό;

Αν και όχι συστηματική και εκτεταμένη, η φαρμακολογική έρευνα του φυτού (θάμνος), υποστηρίζει τη χρήση του σε αυτούς τους τομείς. Από τα συστατικά του , η υπερικίνη (μια από τις ναφθοδιανθράνες που περιέχει) και η υπερφορίνη ( φλορογλουκινόλες) έδειξαν φαρμακολογικές ιδιότητες πολύ ενδιαφέρουσες (αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αντικαρκινικών και αντιμικροβιακών δυνατοτήτων).

Επιπλέον, η υπερφορίνη διεγείρει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων του δέρματος και η υπερικίνη είναι φωτοευαισθητοποιητής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιλεκτική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος (όχι όμως του τύπου του μελανώματος)

Παρά ταύτα οι κλινικές ερευνητικές εφαρμογές για το βότανο και τις δράσεις αυτές σπανίζουν και μόνο πρόσφατα δημοσιεύτηκαν μελέτες για την ιδιότητα του στην επούλωση πληγών, την ατοπική δερματίτιδα, την ψωρίαση και τις λοιμώξεις εξ απλού έρπητα.

Ένα άλλο πρόβλημα που δυσχεραίνει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι πως η σύνθεση και η σταθερότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν, ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση του φυτικού υλικού, τη μέθοδο της παραγωγής του, τους διαλύτες που χρησιμοποιήθηκαν, τις συνθήκες αποθήκευσης κλπ.. Αυτή η απουσία ‘’standardization’’ μεταξύ διαφόρων μελετών, εμποδίζει την εξαγωγή ενιαίων και συγκρίσιμων συμπερασμάτων.

Το Βαλσαμόχορτο στην ιατρική φροντίδα του ψωριασικού δέρματος.

Εντελώς πρόσφατα δυο ακόμα επιστημονικές εργασίες είδαν το φώς της δημοσιότητας. Η πρώτη από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και η δεύτερη από πανεπιστήμιο στο Φράιμπουργκ (Γερμανία)

Αφορούν και οι δυο την νόσο που είναι γνωστή σαν ψωρίαση (2% του παγκόσμιου πληθυσμού περίπου), η οποία εντάσσεται στις αυτοάνοσες παθήσεις και δεν διαθέτει οριστική θεραπεία μέχρι στιγμής.

Οι μελέτες χρησιμοποίησαν κριτήρια ιστοπαθολογικά, κλινικά και εργαστηριακά. Τα αποτελέσματα των βαθμολογιών PASI έδειξαν ότι το ερύθημα, η έκταση προσβολής και το πάχος του δέρματος λόγω της φλεγμονής, ήταν σημαντικά χαμηλότερα όπου η αλοιφή είχε εφαρμοστεί σε σύγκριση με την εφαρμογή του εικονικού φαρμάκου

Αμφότερες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τοπική εφαρμογή του Hypericum Perforatum με πιθανή επίδραση στη μείωση των κυτοκινών συμπεριλαμβανομένου του ΤΝΡα, είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε ήπιες και μέσης βαρύτητας περιπτώσεις της νόσου. Έτσι, ένα επιπλέον εφόδιο από τον φυτικό κόσμο, προστέθηκε στην ιατρική θεραπευτική φαρέτρα .

…………………………………………………………………………….
 The impact of topical Saint John’s Wort (Hypericum perforatum) treatment on tissue tumor necrosis factor-alpha levels in plaque-type psoriasis: A pilot study
P Mansouri, S Mirafzal,1 P Najafizadeh,2 Z Safaei-Naraghi,3 MH Salehi-Surmaghi,4 and F Hashemian1
……………………………………………………………………………….

δείτε και:

Η ψωρίαση και τα βότανα στην ιατρική δερματολογία σήμερα

Απάντηση Ακύρωση απάντησης