Αρχική » Παθολογικα » Φαρμακευτικό μανιτάρι Cordyceps, και χρόνιες νεφρικές παθήσεις. Υπάρχει όφελος;

Φαρμακευτικό μανιτάρι Cordyceps, και χρόνιες νεφρικές παθήσεις. Υπάρχει όφελος;

Οι νεφρικές παθήσεις οι οποίες χρονίζουν, εμφανίζουν συνήθως προοδευτική επιδείνωση, καταλήγοντας σε νεφρική ανεπάρκεια. Πέρα από την κλασική θεραπευτική προσέγγιση, τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν και σήμερα να αντιμετωπίζονται, με φάρμακα και τακτικές της παραδοσιακής ιατρικής.

Στην ανάρτηση αυτή παρουσιάζονται στοιχεία που υποδεικνύουν πως το cordyceps, παραδοσιακό κινέζικο βότανο που χρησιμοποιείται στην ανατολική (κινεζική) θεραπευτική από πολλούς αιώνες, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες.

Τι είναι;

Το Cordyceps sinensis (Dong Chong Xia Cao) είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για τη θεραπεία των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο (Chronic Kidney Disease).

Πρόκειται για μύκητα  που ζει ως ενδοπαράσιτο μέσα σε κάμπιες στις ορεινές περιοχές της Κίνας. Είναι δυσεύρετος στην φυσική του μορφή αλλά καλλιεργείται πλέον και το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε.

Το Cordyceps δίδεται για διάφορες παθήσεις αλλά χρησιμοποιείται συχνότερα για νεφρικές διαταραχές και ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται επίσης μετά από μεταμόσχευση νεφρού.

Από τους παραδοσιακούς θεραπευτές χρησιμοποιείται επίσης για ηπατικά προβλήματα, για να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις και πολλές ακόμα καταστάσεις.

Από τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται ότι το Cordyceps μπορεί να βελτιώσει την ανοσία με την τόνωση κυττάρων και συγκεκριμένων χημικών ουσιών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να έχει δραστικότητα έναντι καρκινικών κυττάρων και μπορεί να συρρικνώσει το μέγεθος του όγκου, ιδιαίτερα σε καρκίνους πνεύμονα ή δέρματος.

Χρόνιες νεφρικές παθήσεις (CKD)

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας (έως το 2014), αξιολόγησε δεδομένα από 22 μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, στις οποίες συμμετείχαν 1746 άτομα με CKD που έλαβαν Cordyceps ως μέρος της θεραπείας τους.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την αναδρομική αυτή αξιολόγηση, δείχνουν ότι τα παρασκευάσματα Cordyceps, όταν χορηγούνται παράλληλα με τη συμβατική δυτική ιατρική μπορεί να είναι ευεργετικά για τη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών και την αντιμετώπιση ορισμένων επιπλοκών.

Πιο συγκεκριμένα: το Cordyceps, ως βοηθητική θεραπεία στη συμβατική ιατρική, φαίνεται να δίνει υποσχέσεις πως μπορεί και αυξάνει την κάθαρση της κρεατινίνης η οποία έτσι μειώνεται, όπως εξάλλου μειώνεται και η πρωτεϊνουρία.

Τα οριστικά συμπεράσματα εν προκειμένω, απαιτούν περισσότερες υψηλής ποιότητας μελέτες, προσεκτικά σχεδιασμένες. Αυτό είναι αναγκαίο διότι όπως πολύ συχνά διαπιστούται στα υπαρκτά μέχρι σήμερα στοιχεία (για όλες σχεδόν τις εναλλακτικές θεραπείες), η ποιότητα  των αποδεικτικών στοιχείων δεν είναι πάντα ικανοποιητική για να προκύπτουν αδιάσειστα συμπεράσματα.

Ενδιαφέρον τέλος είναι το γεγονός ότι το cordyceps δεν έχει ουσιαστικές παρενέργειες και είναι συμβατό με τις κλασικές θεραπείες.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε κάτι επι πλέον ή αν έχετε συγκεκριμένο πρόβλημα να λύσετε, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας βοηθήσω αν μπορώ. Στείλτε e mail ή καλέστε στο 2610 222 738 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης