Με τον όρο νευροεκφυλιστική νόσος, εννοούμε ένα σύνολο παρεμφερών νοσηρών καταστάσεων που επηρεάζουν κυρίως τους νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Οι νευρώνες είναι τα δομικά στοιχεία του νευρικού συστήματος το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Γνωρίζουμε ότι οι νευρώνες κανονικά δεν αναπαράγονται και δεν αντικαθίστανται. Επομένως όταν υφίστανται βλάβη ή πεθαίνουν δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τον οργανισμό.
Αυτό σημαίνει ότι οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες είναι ανίατες και ιδιαιτέρως επιβαρυντικές για τον πάσχοντα, διότι ο προοδευτικός εκφυλισμός και θάνατος των νευρικών κυττάρων προκαλεί προβλήματα στην κίνηση (γνωστά σαν αταξία), προβλήματα με την ψυχική λειτουργία ( άνοια), ή και συνδυασμό αυτών.
Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών μερικές εκ των οποίων αναφέρονται κατωτέρω:
Νόσος του Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας
Νόσος του Πάρκινσον
Ασθένεια Prion
Ασθένειες κινητικού νευρώνα
Η νόσος του Huntington
Εγκεφαλονωτιαία αταξία
Σπονδυλική μυϊκή ατροφία
Η εισαγωγική και συνοπτική αυτή περιγραφή είναι αναγκαία για να αντιληφθεί ο μη ειδικός τα παρακάτω :
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (T2DM) είναι μια σύνθετη, χρόνια και προοδευτική μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης, αντίσταση των κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης και υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Αρκετά δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα (μελέτες) και πολλά επιδημιολογικά δεδομένα, δείχνουν αυξημένο τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer και άλλων νευροεκφυλιστικών βλαβών σε διαβητικούς πάσχοντες.
Γνωρίζουμε ότι η μετφορμίνη που είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο από του στόματος αντιδιαβητικό φάρμακο, εκτός από την υπογλυκαιμική δράση, βελτιώνει τα λιπιδικά προφίλ του ορού, επηρεάζει θετικά τη διαδικασία της αιμόστασης και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πέραν αυτών των ιδιοτήτων, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει καταβάλει προσπάθειες για τον καθορισμό του ρόλου της μετφορμίνης στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η Νόσος του Alzheimer , η ήπια γνωστική εξασθένηση και η νόσος του Parkinson.
Τα αποτελέσματα πολλών κλινικών μελετών επιβεβαιώνουν ότι η μακροχρόνια χρήση της μετφορμίνης από διαβητικούς ασθενείς, συμβάλλει στην καλύτερη γνωστική λειτουργία, σε σύγκριση με τους διαβητικούς που χρησιμοποιούν άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Ο ακριβής μηχανισμός της πλεονεκτικής αυτής δράσης δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά φαίνεται πως πρόκειται για ενεργοποίηση εξαρτώμενων από το ένζυμο ΑΜΡΚ μεταβολικών μονοπατιών, με τελικό προϊόν τη νευροπροστατευτική δράση της μετφορμίνης.
Πέρα από αυτό, η μετφορμίνη βρέθηκε να διαθέτει αξιοσημείωτη δραστικότητα στην μείωση παραγωγής β-αμυλοειδούς.
Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η μετφορμίνη μειώνει τη δραστικότητα της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE), η οποία είναι υπεύθυνη για την αποικοδόμηση της ακετυλοχολίνης (Ach), ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη διαδικασία εκμάθησης και μνήμης.
Πριν κλείσουμε, πρέπει να αναφέρουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της μετφορμίνης, που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες . Πολλές μελέτες in vitro και in vivo επιβεβαίωσαν ότι δρα περιορίζοντας την οξειδωτική βλάβη.
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε κάτι επι πλέον ή αν έχετε συγκεκριμένο πρόβλημα να λύσετε, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας βοηθήσω αν μπορώ. Στείλτε e mail ή καλέστε στο 2610 222 738
δείτε και:
γεράματα και θεραπεία, υπάρχει;