Η πρόπολη είναι ένα ρητινώδες μίγμα που παράγουν οι μέλισσες συνδυάζοντας το δικό τους σάλιο με το κερί και με ουσίες που συλλέγουν από μπουμπούκια και χυμούς δέντρων καθώς και άλλες βοτανικές πηγές.
Αν και υπάρχουν παραλλαγές ανάλογα με το προϊόν που συλλέγουν από το φυσικό περιβάλλον, την πρόπολη συνήθως θα την βρούμε να έχει χρώμα καφετί. Άλλες αποχρώσεις είναι καφε-πράσινες, κιτρινο-πράσινες ή πορτοκαλο-πράσινες
Γιατί οι μέλισσες παράγουν πρόπολη;
Η πρόπολη εξυπηρετεί δυο σκοπούς, την απολύμανση του εσωτερικού της κυψέλης και την στεγανοποίηση με σφράγισμα τυχόν μικρών ρωγμών και κενών ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος εισβολέων.
Από τι αποτελείται η πρόπολη;
Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες επηρεάζονται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε γεωγραφικής περιοχής, εφόσον οι μέλισσες συλλέγουν ρητινώδεις εκκρίσεις και πολλά άλλα συστατικά από διάφορα φυτά.
Έχει πάντως διαπιστωθεί ότι η ιδιαιτέρως πολύπλοκη ‘’συνταγή’’ περιέχει περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις.
Η ρητίνη είναι περίπου 50%, το κερί 30%, διάφορα αιθέρια έλαια 10% και γύρη 5%. Όμως υπάρχουν και αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένια, αλειφατικά οξέα, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.
Η πρόπολη των μελισσών είναι σε χρήση από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων αλλά και Αιγυπτίων (χρήση πρόπολης στη διαδικασία μουμιοποίησης). Έλληνες και Ασσύριοι της απέδιδαν ικανότητες για θεραπεία πληγών αλλά και όγκων.
Σήμερα, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η πρόπολη μπορεί και:
- Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το υποστηρίζουν πάμπολλες μελέτες και ίσως σχετίζεται με μηχανισμούς αναστολής της σύνθεσης του DNA, αλλά και δράση στην απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος). Μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα με καρκίνο (Ταϋλάνδη 2016) αύξησε σημαντικά την επιβίωση τους.
- Αντιμετωπίζει την μόλυνση με Candida Albicans που είναι συχνή σε ανοσοκατασταλμένους πάσχοντες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Διαπιστώθηκε πως έχει ανασταλτική δράση σε πολλά ακόμα είδη ζυμομυκήτων.
- Επιδρά θετικά επί των μολύνσεων του απλού επιχείλιου έρπητα (HSV 1) που είναι εξαιρετικά συχνές και περιορίζει την διάρκεια τους βελτιώνοντας την καούρα, τις φλύκταινες και τον πόνο. Δρα ανάλογα και στον HSV-2 που είναι η κύρια αιτία του έρπητα των γεννητικών οργάνων.
- Προλαμβάνει και θεραπεύει πολύ πιο γρήγορα τα κοινά κρυολογήματα και τους πονόλαιμους. Το έδειξαν συγκριτικές μελέτες σε παιδιά.
- Καταπολεμά την λαμβλίαση (παρασιτική νόσος από την Giardia lamblia που αφορά το λεπτό έντερο).
- Βελτιώνει τη γονιμότητα των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση. Πιλοτική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της προσθήκης πρόπολης σε γυναίκες με υπογονιμότητα και ήπια ενδομητρίωση (500 mg δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες). Προέκυψε ποσοστό κύησης 60% σε σύγκριση με 20% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι ερευνητές συνεχίζουν σε γυναίκες που πάσχουν από στειρότητα αλλά χωρίς ενδομητρίωση
Η πρόπολη εφαρμόζεται συχνά και από πολλούς εξωτερικά, προκειμένου να ωφελήσει στο δέρμα. Διάφορες μελέτες εντούτοις δεν φαίνεται να καταλήγουν σε ανάλογα συμπεράσματα και χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος. Παρά ταύτα ένα πλήθος καλλυντικών προϊόντων είναι διαθέσιμο στην αγορά και μπορούν εάν το θέλετε να καταλήξουν στα χέρια σας.
Προφυλάξεις
Αυτοί που είναι αλλεργικοί στο μέλι, τη μέλισσα, τον βασιλικό πολτό και τα κωνοφόρα δένδρα δεν πρέπει να λαμβάνουν πρόπολη εκτός αν το επιτρέψει αλλεργιολόγος.
Η πρόπολη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή πάσχουν από αιμορραγικές διαταραχές.
Όσοι παίρνουν πρόπολη πρέπει να την σταματούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
δείτε και: Πρόπολη εναντίον ιώσεων. Μπορεί να είναι ωφέλιμη;
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε κάτι επι πλέον ή αν έχετε συγκεκριμένο πρόβλημα να λύσετε, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας βοηθήσω αν μπορώ. Στείλτε e mail ή καλέστε στο 2610 222 738