Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Τα βότανα στην ιατρική πρακτική σήμερα.

Τα βότανα στην ιατρική πρακτική σήμερα.

-medicinal-herbs

Πολλά βότανα έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν θεραπευτική δράση και σχετίζονται με ποικιλία  ιατρικών προβλημάτων, έχοντας σημαντική φαρμακευτική αξία.

Έτσι, για αιώνες, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν πολλά φαρμακευτικά βότανα για να ανακουφίσουν τα σημεία και τα συμπτώματα διαφόρων διαταραχών .

Η φυτική ιατρική (ή και βοτανική ιατρική, φυτοθεραπεία, βοτανοθεραπεία κλπ) είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί φυτά ή φυτικά εκχυλίσματα για την πρόληψη ή την θεραπεία πολλών ασθενειών και την ενίσχυση της συνολικής κατάστασης υγείας.

Επί των ημερών μας είναι εντυπωσιακό   το γεγονός ότι παρά την  μεγάλη πρόοδο στους τομείς της συμβατικής ιατρικής και της φαρμακολογίας,  η χρήση φυτικών σκευασμάτων εξακολουθεί όχι μόνο να είναι  εξαιρετικά διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και διαρκώς να αυξάνει.

Αυτό δείχνει την αντίληψη των ανθρώπων για την ασφάλεια και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών βοτάνων.

Αν και η φυτική ιατρική είναι από παλαιά πιο διαδεδομένη στην Ασία και  την Αφρική βλέπουμε ότι στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική η χρήση φαρμακευτικών βοτάνων έχει σημειώσει σημαντική αύξηση που συνεχίζεται.

Αυτό διότι οι  ιδιότητες των φαρμακευτικών βοτάνων που είναι εύχρηστα, αποτελεσματικά, εν πολλοίς ασφαλή και οικονομικά, τα κάνουν μια ελκυστική θεραπευτική επιλογή, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι πολύ συχνά είναι και θρεπτικά.

Αξίζει εδώ να θυμηθούμε ότι επί της ουσίας, η ανακάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας, των συμβατικών φαρμάκων της ιατρικής θεραπευτικής φαρέτρας, βασίζεται στις χημικές, και θεραπευτικές δράσεις των βιοδραστικών συστατικών πολλών φαρμακευτικών βοτάνων.

Αν και η  πρόοδος που υπάρχει με την ανάπτυξη των βιοτεχνολογιών και τη μαζική παραγωγή ειδικών, χημικά συνθετικών φαρμάκων, η βοτανοθεραπεία εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχική προσέγγιση και συνηθισμένη πρακτική σε πολλούς πληθυσμούς και διάφορα μέρη του κόσμου.

Μέχρι την κουζίνα και … ακόμα παραπέρα 

Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι απαραιτήτως αναγκαία στις περισσότερες κουζίνες, και χρησιμοποιούνται κυρίως για να δώσουν γεύση και άρωμα. Όμως εκτός από τη χρήση τους αυτή  πλείστα εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν  ευρύτατα   για την πρόληψη ή τη θεραπεία παθήσεων όπως ο καρκίνος.

Για τον λόγο αυτό τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα που αφορά την επίδραση διαιτητικών  παραγόντων  σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις αυξάνεται συνεχώς.

Τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά. Είναι φανερό δε ότι θα συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν αφού συγκριτικά με τον πελώριο αριθμό υποψηφίων, ελάχιστα εξ αυτών έχουν έως τώρα μελετηθεί.

Μερικά παραδείγματα

 Α. Ένα αιθανολικό εκχύλισμα Piper nigrum (μαύρο πιπέρι) έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί  βλάβη στο DNA και μειώνει τη βιωσιμότητα σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία με το αιθανολικό αυτό εκχύλισμα, ανέστειλε τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό κατά 57% και τα αυξημένα επίπεδα ROS (reactive oxygen species) κατά 65%.  Επιπλέον, το ίδιο εκχύλισμα αύξησε τα επίπεδα Bax και ρ53, (είναι πρωτεΐνες κλειδιά για τη ρύθμιση της διακοπής του κυτταρικού κύκλου).

Β. Η Fagonia cretica, ένα βότανο τσαγιού και πρόσθετο τροφίμων  προκάλεσε μια δοσοεξαρτώμενη διακοπή του κυτταρικού κύκλου στη φάση G0 / G1 και αύξησε τον ρυθμό απόπτωσης σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα MCF-7 και MDA-MB-231.

Γ. Η σησαμίνη, μια λιγνάνη που υπάρχει στο σουσάμι διαδραματίζει έναν ισχυρό προληπτικό ρόλο κατά του καρκίνου, με δράση στη διαμόρφωση αποπτωτικών οδών σηματοδότησης αλλά και τον περιορισμό της αγγειογένεσης,  παρεμποδίζοντας επομένως την τροφοδοσία των καρκινικών κυττάρων με αίμα.

Συμπέρασμα

Γίνεται σαφές ότι ο φυτικός κόσμος διαθέτει απαντήσεις . Ως εκ τούτου, διάφορα βότανα και πρόσθετα τροφίμων χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία ή την πρόληψη οξειών και χρόνιων παθήσεων που κυμαίνονται από ιώσεις και ήπιες αλλεργίες έως πιο σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ωστόσο, παρά τις εντατικές ερευνητικές προσπάθειες που αφιερώνονται στην αναγνώριση βοτάνων με θεραπευτικές ιδιότητες, οι ακριβείς μοριακές οδοί και οι κυτταρικοί μηχανισμοί με τους οποίους αυτά τα βότανα οδηγούν στα θεραπευτικά τους αποτελέσματα δεν είναι πλήρως κατανοητά.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε κάτι επι πλέον ή αν έχετε συγκεκριμένο πρόβλημα να λύσετε, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας βοηθήσω αν μπορώ. Στείλτε e mail ή καλέστε στο 2610 222 738

Απάντηση Ακύρωση απάντησης