Αρχική » Διάφορα » τα μυστικά των συμπληρωμάτων ομορφιάς

τα μυστικά των συμπληρωμάτων ομορφιάς

agin skin

Η γήρανση και η επίδραση της στην εμφάνιση και τη λειτουργία του δέρματος, έχουν επί των ημερών μας προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της επιστήμης και η έρευνα  σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο εμπόριο που σχετίζεται με τα προϊόντα ομορφιάς, ξοδεύονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Όχι μόνο από τον γυναικείο πληθυσμό όπως βιαστικά θα έλεγε κανείς. Επομένως είναι λογικό όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να γνωρίζουν κάποια πράγματα για να πιάνουν τόπο τα χρήματα τους.

Δυο τρόποι γήρανσης

Είναι πλέον αποδεκτό ότι η γήρανση του δέρματος διακρίνεται στη χρονολογική γήρανση που αφορά το πέρασμα του χρόνου για κάθε ένα από εμάς, και τη φωτογήρανση, που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και αφορά το δέρμα που εκτίθεται στο φως του ήλιου, ειδικά στο πρόσωπο.

Με βάση την αιτία επομένως καθίσταται σαφές ότι η φωτογήρανση θα μπορούσε να προληφθεί ή έστω να μειωθεί με την σχετική φροντίδα (φωτοπροστασία).

Οι επιπτώσεις

Τα συνήθη σημάδια που λένε πως ένα δέρμα πάσχει από φωτογήρανση είναι οι βαθιές και χονδροειδείς ρυτίδες. Συνυπάρχει ξηρότητα, λιπαρότητα και χαλάρωση.

Στην χρονολογική γήρανση του δέρματος, δηλαδή αυτή που συνδέεται με την ηλικία μας, βλέπουμε την επίπτωση σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος του προσώπου.

Το γερασμένο από το χρόνο δέρμα χαρακτηρίζεται από λεπτό ρυτίδιασμα και χαλαρότητα .

Η χρονολογική γήρανση είναι πιο συνηθισμένη από τη φωτογήρανση σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα και γυναίκες.

Τα επακόλουθα

Δεν χωράει αμφιβολία ότι μια νεανική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της αυτοεκτίμησης και έχει επίδραση στις κοινωνικές επαφές και σχέσεις. Πάμπολλα άτομα ως εκ τούτου, είτε επειδή έχουν πρόβλημα είτε προληπτικά, αναζητούν τρόπους για να καθυστερήσουν ή να αναστρέψουν τα επακόλουθα γήρανσης του δέρματος.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για τη βελτίωση της εμφάνισης και της λειτουργίας του ηλικιωμένου δέρματος έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Ως εκ τούτου τυγχάνουν αυξημένης προσοχής μεταξύ των ενδιαφερομένων. Τα διαιτητικά συστατικά που δοκιμάζονται είναι πολλά. Μεταξύ αυτών πολυφαινόλες , βιταμίνες , λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία και οι πρωτεΐνες, δείχνουν σε διάφορες κλινικές και εργαστηριακές μελέτες ότι έχουν ωφέλιμες επιδράσεις στο ηλικιωμένο δέρμα. Έτσι περιλαμβάνονται σε προϊόντα διατροφής από πολλούς λαούς.

Προσφάτως οι ερευνητές έδωσαν μεγάλη προσοχή στα προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών ως ενδεχομένως ωφέλημα συμπληρώματα διατροφής.

Κολλαγόνο

Είναι η κύρια πρωτεΐνη των διαφόρων συνδετικών ιστών και έχει δομικό ρόλο στο δέρμα, τα οστά, τους χόνδρους και τους τένοντες. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στη βιομηχανία φαρμάκων και τροφίμων.

Τα πεπτίδια κολλαγόνου (CPs) που προκύπτουν από την ενζυμική  λύση του κολλαγόνου ή της ζελατίνης,  χρησιμοποιούνται ως σημαντικά βιοδραστικά συστατικά. Έχουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και καλή βιοσυμβατότητα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα της πρόσληψης CPs στη φωτογήρανση του δέρματος. Η από του στόματος χορήγηση τους (CP από το δέρμα των ψαριών) παρουσίασε σε μελέτες εμφανή προστατευτικά αποτελέσματα στο δέρμα φωτογήρανσης. Η ικανότητα κατακράτησης υγρασίας βελτιώθηκε και παρατηρήθηκε αποκατάσταση των ενδογενών ινών πρωτεΐνης κολλαγόνου και ελαστίνης.

Κλινικές δοκιμές επίσης έχουν δείξει ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της πρόσληψης CPs , εκτός της βελτίωσης της ελαστικότητας του δέρματος του προσώπου, μειώνουν την ξηρότητα και τις ρυτίδες και αυξάνουν την περιεκτικότητα σε κολλαγόνο .

Χρειάζονται εντούτοις μεγαλύτερες εργασίες για την αξιολόγηση των επιδράσεων της πρόσληψης CPs σε χρονολογικά ηλικιωμένο δέρμα.

Προέλευση κολλαγόνου και ζελατίνης

Τα οστά των βοοειδών έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ζελατίνης . Έχουν αποδειχτεί να είναι μια άφθονη και υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των CP.

Η βιολογική επίδραση των CP από βόειο οστό επικεντρώνεται κυρίως στην ευεργετική δράση του στον μεταβολισμό των οστών, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της οστικής απώλειας και της βελτίωσης της οστεοαρθρίτιδας .  Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες γνώσεις σχετικά με την επίδραση των CP από βόειο οστό στη γήρανση του δέρματος.

Μοριακή δομή και βάρος CP

Όπως δείχνουν οι μελέτες, οι λειτουργικές δραστικότητες των προερχομένων από πρωτεΐνη προϊόντων υδρόλυσης ή πεπτιδίων επηρεάζονται κατά πολύ απο τη μοριακή δομή και το μοριακό βάρος τους. Αυτά με την σειρά τους επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις συνθήκες επεξεργασίας τους και ειδικότερα από την ιδιαιτερότητα των ενζύμων.

Η αλκαλάση είναι μια κοινή πρωτεάση και χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή υδρολυμάτων πρωτεϊνών ή πεπτιδίων. Η βακτηριακή κολλαγενάση είναι μια πρωτεάση που υδρολύει το κολλαγόνο. Δρούν σε διαφορετικά σημεία και αυτό φαίνεται να έχει σημασία διότι η ειδικότητα του ενζύμου οδηγεί σε διαφορετικό αποτέλεσμα (η μοριακή δομή ή οι αλληλουχίες των πεπτιδίων που παράγονται από αυτά τα δύο ένζυμα) και αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματά τους στο χρονολογικά ηλικιωμένο δέρμα.

Ποιο ένζυμο από τα δυο;

Σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη, βόειο οστό χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την παρασκευή διαφορετικών CPs χρησιμοποιώντας Alcalase και κολλαγενάση.

Η επίδραση αυτών των CP έγινε σε ηλικιωμένα πειραματόζωα όπου το δέρμα διερευνήθηκε με ανάλυση της ιστολογίας , των συστατικών του και των αντιοξειδωτικών δεικτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η από του στόματος χορήγηση του CPs από βόειο οστό έχει ωφέλιμες επιδράσεις στην χρονολογικά ηλικιωμένη επιδερμίδα. Η χαλάρωση , βελτιώθηκε αλλά δεν υπήρξε επίδραση στην κατακράτηση υγρασίας.

 Τα CPs που παρασκευάστηκαν από Alcalase είχαν καλύτερη απόδοση από τα CP που παρασκευάστηκαν από κολλαγενάση.

……………………………..

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε κάτι επι πλέον ή αν έχετε συγκεκριμένο πρόβλημα να λύσετε, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας βοηθήσω αν μπορώ. Στείλτε e mail ή καλέστε στο 2610 222 738

Απάντηση Ακύρωση απάντησης