Αρχική » Άρθρα, δοκίμια και σχόλια » Η γνώμη των Ελλήνων σήμερα είναι ……..!

Η γνώμη των Ελλήνων σήμερα είναι ……..!

Πανδώρα

Η Ιατρική είναι απαιτητική επιστήμη. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Στο επίπεδο όμως της άσκησης της, προκειμένου να αποδειχτεί επιτυχής πρέπει η σκέψη του ιατρού να διαθέτει ταυτόχρονα, τρία χαρακτηριστικά. Χρειάζεται να είναι:

1ον αναλυτική, ώστε η συλλογή στοιχείων από το ιστορικό και την φυσική εξέταση να είναι όσο δυνατόν πλουσιότερη, και πληρέστερη.

2ον συνθετική, ώστε με λογική ιεράρχηση και αξιοποίηση όλων των δεδομένων που μαζεύτηκαν να οδηγεί μέσω ενός στέρεου σκεπτικού, στην ορθή διάγνωση.

3ον  προοπτική, ώστε να δύναται να προβάλει στον παρόντα χρόνο τα μελλοντικά ενδεχόμενα και να διαλέγει εκείνα που είναι προς το συμφέρον του ασθενούς, αποφεύγοντας όσα δεν θα θέλαμε να συμβούν.

Το τελευταίο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι δύσκολο. Πρώτον διότι απαιτεί βαθειά γνώση, δεύτερον διότι απαιτεί ψυχρή επαγγελματική σκέψη χωρίς συναισθηματική φόρτιση και τρίτον διότι μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες που στην παρούσα στιγμή δεν διακρίνονται και ως εκ τούτου πρέπει να τους φανταστούμε.

Φυσικά, δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ικανότητες. Έτσι δεν έχουν όλοι οι ιατροί το ίδιο επίπεδο, όπως δεν έχουν όλοι την ίδια επιτυχία με ότι αποφασίσουν επαγγελματικά να καταπιαστούν ή με ότι θα σπουδάσουν.

Εξαίρεση πιστεύω δεν υπάρχει. Εν τούτοις, αν και η διαθέσιμη ικανότητα είναι πάντα και για όλα απαιτητή, το αντικείμενο έχει μείζονα σημασία. Διαφορετικές βλέπεις οι επιπτώσεις μιας αστοχίας στην ιατρική, την απόδοση δικαιοσύνης ή την πολιτική.

Αυτή η σύντομη εισήγηση με την οποία ελπίζω να είστε σύμφωνοι, μου ήλθε στο νου διαβάζοντας μια παλαιότερη* ανάρτηση μου στα ‘’1400 γραμμάρια’’ που είχε τον τίτλο Εκλογές 2015 και το κουτί της Πανδώρας.

*  (22 Ιανουαρίου 2015)

Σας την παραθέτω προκειμένου να έχετε άποψη και να σχηματίσετε την δική σας γνώμη. Και αν θέλετε επικοινωνήσετε μαζί μου για να μου πείτε τι κατά την εκτίμηση σας βγήκε από το κουτί της Πανδώρας.

============================================================================

Εκλογές 2015 και το κουτί της Πανδώρας

In Ελλάδα & Έλληνες,Πολιτική on Ιανουαρίου 22, 2015 at 12:59 μμ

«Η Ελλάδα προχωράει, η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται»

Το σύνθημα του Αλέξη μου έφερε στο νου τα παρακάτω. Αναρωτιέμαι,
Τι θα ακολουθήσει όταν θα ανοίξει το κουτί;
………………………………………………………………………….
Η Πανδώρα είναι μορφή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Θεωρείται ως η πρώτη θνητή γυναίκα από την οποία προέκυψαν όλες οι άλλες, και κατά τον Ησίοδο, είναι η αιτία όλων των κακών που βασανίζουν την ανθρωπότητα.

Αυτό διότι η Πανδώρα από περιέργεια ή ίσως και σκόπιμα, άνοιξε το πιθάρι στο οποίο ήταν κρυμμένα όλα τα δεινά και οι αρρώστιες, που απλώθηκαν παντού.

Σύμφωνα με τον Ησίοδο (8ος αιώνας προ Χριστού) η Πανδώρα πλάστηκε κατά παραγγελία του Δία προς τον Ήφαιστο, ο οποίος χρησιμοποίησε πηλό.

Ήταν πανέμορφη και γοητευτική σε βαθμό επικίνδυνο κατά τον μισογύνη ποιητή και (συνεχίζει ο Ησίοδος) :

‘’ Από αυτήν προήλθε το καταστροφικό γένος των γυναικών που ζει μεταξύ των θνητών ανδρών για να τους βασανίζει, σύντροφος μόνο στα πλούτη και ποτέ στη μισητή φτώχεια . Ο Δίας έπλασε τις γυναίκες για να βλάψει το θνητό άνδρα.’’

Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή
Αυτή του Αισώπου

Σύμφωνα με έναν μύθο του Αίσωπου, (6ος αιώνας, 200 χρόνια μετά την εποχή του Ησίοδου), ο Δίας είχε όλα τα αγαθά του κόσμου μαζεμένα σε ένα πιθάρι. Το παρέδωσε για φύλαξη στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος όμως δεν είχε τον αναγκαίο αυτοέλεγχο και άνοιξε το σφραγισμένο πιθάρι θέλοντας να δει τι υπάρχει μέσα.


Το αποτέλεσμα ήταν κάκιστο δυστυχώς. Όλα τα αγαθά και τα καλά που βρίσκονταν μέσα, πέταξαν αμέσως προς τον ουρανό και τους θεούς από τους οποίους είχαν έρθει.

Στο πιθάρι απόμεινε μονάχα η ελπίδα.

Η θέση του Αισχύλου

Ο Αισχύλος, (250 χρόνια μετά τον Ησίοδο), έχει διαφορετική προσέγγιση. Στο έργο «Προμηθέας Δεσμώτης», η ελπίδα αντί να είναι κλεισμένη στο πιθάρι της Πανδώρας, αποτελεί στην πραγματικότητα το δώρο του Προμηθέα προς τους ανθρώπους.
Όταν ο χορός ρωτάει τον Προμηθέα για ποιο αμάρτημα τιμωρείται, εκείνος απαντά:

«έκανα τους θνητούς να πάψουν να προβλέπουν το θάνατό τους ως μοιραίο»
«και τι φάρμακο βρήκες γι’ αυτό;» ρωτά ο χορός
«τους έδωσα τυφλές ελπίδες» απαντά ο Προμηθέας
«σπουδαία λύση βρήκες» συνεχίζει ο χορός

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης