Αρχική » Διάφορα » Ψωρίαση και προβιοτικά. Νεότερα δεδομένα και θεραπευτικά πλάνα

Ψωρίαση και προβιοτικά. Νεότερα δεδομένα και θεραπευτικά πλάνα

probio - skin

Γνωρίζουμε ότι το σύνηθες μικροβιακό φορτίο στο δέρμα του ανθρώπου, έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας του και λειτουργεί σας φραγμός που εμποδίζει τις διάφορες βλαπτικές επιδράσεις .

Αρκετές έρευνες απέδειξαν ότι η σύνθεση του δερματικού μικροβιώματος σχετίζεται με πολλές δερματολογικές ασθένειες, μεταξύ των οποίων την ψωρίαση, την ατοπική δερματίτιδα και την ακμή.

Δυστυχώς, αν και η ψωρίαση είναι μία από τις πιο καλά μελετημένες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις , η επακριβής αιτιοπαθογένεια της  δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Γνωρίζουμε πάντως ότι στην νόσο αυτή που εμπλέκεται ανοσολογικός μηχανισμός, το αποτέλεσμα προκύπτει  από αλληλεπίδραση προδιαθεσικών γενετικών παραγόντων και εξωτερικών προκλητικών αφορμών.

Τα τελευταία χρόνια, το έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον και η συσχέτιση του μικροβιώματος του εντέρου με τις ασθένειες που προκαλούνται από τον ανοσοποιητικό παράγοντα, έριξε φως στον παθογόνο ρόλο της μικροχλωρίδας.

Γνωρίζουμε πλέον ότι μεταβολές στον μικροβιακό πληθυσμό  του εντέρου,  φαίνεται πως  σχετίζονται με  την πρόκληση φλεγμονωδών ασθενειών του πεπτικού σωλήνα (IBD),  κάτι που υποθέτουμε πως οφείλεται σε διαφοροποιημένη αλληλεπίδραση μεταξύ μικροβίων εντέρου και ανοσοποιητικού συστήματος του εντερικού  βλεννογόνου .

Πέραν αυτού, ιδιαίτερα  ενδιαφέρον είναι ότι το εντερικό μικροβιακό φορτίο είναι ικανό να επηρεάσει ιστούς, όργανα και συστήματα μακράν  του πεπτικού, όπως είναι οι πνεύμονες, το ήπαρ,  οι αρθρώσεις, το δέρμα αλλά και το νευρικό και αγγειακό σύστημα και  την καρδιά.

Η ανάδειξη αυτής της αλληλεπίδρασης μικροβιώματος – παθήσεων, ειδικότερα στην περίπτωση της ψωρίασης, αποκτά ενδιαφέρον. Όχι μόνο διότι υποδεικνύει νέους ερευνητικούς – θεραπευτικούς δρόμους για το μέλλον, αλλά και διότι στον παρόντα  χρόνο υπαγορεύει τρόπους θεραπευτικών αλλά και διαιτητικών επιλογών.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης