Αρχική » Διάφορα » Αναιμία χωρίς πτώση του αιματοκρίτη. Γίνεται; Ο ρόλος της φερριτίνης.

Αναιμία χωρίς πτώση του αιματοκρίτη. Γίνεται; Ο ρόλος της φερριτίνης.

ferr

Ο οργανισμός μας είναι μηχανή εσωτερικής καύσεως. Ως εκ τούτου χρειάζεται οξυγόνο και  βασίζεται στον σίδηρο που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια για να το μεταφέρει σε όλα τα κύτταρα.

Χωρίς αρκετό σίδηρο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν θα είναι σε θέση να μας τροφοδοτούν με  αρκετό οξυγόνο. Οι καύσεις θα περιοριστούν και η παραγωγή ενέργειας επίσης.

Βέβαια οι τιμές του σιδήρου του οργανισμού μας πρέπει να κυμαίνονται σε καθορισμένα όρια. Παραπάνω ή παρακάτω από τα όρια αυτά υπάρχει για τον οργανισμό πρόβλημα.

Για να μάθουμε αν  έχουμε ανεπάρκεια ή υπερφόρτωση σιδήρου, μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ φερριτίνης.  Το τεστ αυτό μετράει την ποσότητα αποθηκευμένου σιδήρου στο σώμα μας και μας δίνει μια συνολική εικόνα των επιπέδων του.

Τι είναι φερριτίνη;

Είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο. Υπάρχει στα κύτταρα του σώματός μας και  όταν ο οργανισμός μας θα τον χρειαστεί θα τον απελευθερώσει.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φερριτίνης βρίσκονται στα κύτταρα του ήπατος αλλά και στο ανοσοποιητικό σύστημα (στα  δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα).

Η φερριτίνη που αποθηκεύεται στα κύτταρα του σώματος θα ελευθερωθεί όταν έρθει η ώρα να δημιουργηθούν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Μετά την απελευθέρωση της, η φερριτίνη  συνδέεται με μια άλλη ουσία που ονομάζεται τρανσφερίνη. Η τρανσφερίνη είναι το μεταφορικό μέσο που θα οδηγήσει την φερριτίνη στον τόπο παραγωγής αίματος.

Ξέρουμε ότι είναι αναγκαίο για ένα άνθρωπο να έχει κανονικά επίπεδα σιδήρου στον ορό, ομοίως όμως είναι αναγκαίο να έχει και αρκετό αποθηκευμένο σίδηρο στα κύτταρα. Σε περίπτωση ανάγκης παραγωγής ερυθρών, εάν ένα άτομο δεν έχει αρκετή φερριτίνη (σιδηραποθήκες), τα αποθέματα σιδήρου μπορούν να εξαντληθούν γρήγορα. Η αδυναμία παραγωγής νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκύπτει, θα οδηγήσει σε αναιμία. Την αναιμία αυτή την λέμε σιδηροπενική διότι λόγω ελλείψεως σιδήρου δεν μπορούμε να παράγουμε επαρκή αιμοσφαιρίνη για να ‘’γεμίσουμε’’ τα ερυθρά μας.

Η φερριτίνη που βρίσκεται μονίμως χαμηλά, υποδηλώνει ανεπάρκεια σιδήρου.

Έστω και αν η γενική εξέταση αίματος, η αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά δείχνουν να είναι εντάξει, η ανεπάρκεια δεν αποκλείεται να υφίσταται.

Για να γίνει κατανοητό αυτό, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο σίδηρος δεν είναι απαραίτητος μόνο για το αίμα αλλά και για πολλές  πρωτεϊνικής φύσεως ουσίες που συμμετέχουν στον μεταβολισμό. Σε περίπτωση ένδειας επομένως, ο οργανισμός ιεραρχώντας τις προτεραιότητες χρησιμοποιεί όσο σίδηρο έχει, πρωτίστως για την κατασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Με άλλα λόγια μπορεί να υπάρχει συμπτωματολογία και μάλιστα σοβαρή λόγω ελλείψεως Fe, χωρίς οι εξετάσεις να δείχνουν αναιμία.

Η χρόνια κόπωση είναι ένα συχνότατο σύμπτωμα.

Οι αιτίες που υποκρύπτονται μπορούν να είναι πολλές.

Ένα πλήρες ιστορικό θα βοηθήσει αποκαλύπτοντας ενδεχομένως τι συμβαίνει. Για παράδειγμα απώλεια αίματος από διάφορα αίτια (πχ. άφθονη εμμηνόρροια, συχνές ρινορραγίες, αιματουρία), συνεχόμενες εγκυμοσύνες, αιμοδοσία, ατυχήματα με επακόλουθη χειρουργική επέμβαση, χρόνια αποβολή αίματος από αιμορροΐδες, μεγάλα αιματώματα από κάκωση εντός μαλακών μορίων κλπ.

Επίσης ένα ιστορικό κοιλιοκάκης,  ατροφική γαστρίτιδα και φάρμακα που περιορίζουν την έκκριση γαστρικού οξέος (πραζόλες κυρίως, σε παρατεταμένη χρήση) κλπ.

Η θεραπεία  με σίδηρο θα βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να γίνει με την παρακολούθηση έμπειρου γιατρού και είναι πιθανό να χρειαστεί να την επαναλαμβάνει ο ασθενής κάθε 6 ή 12 μήνες*.

Η φερριτίνη που θα βρεθεί λιγότερη από 30 μg / L είναι σαφής ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου (αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα ενδεχόμενα). Ας έχουμε επίσης κατά νου ότι η  συγκέντρωση φερριτίνης μπορεί να είναι κοντά στο φυσιολογικό, ενώ ο μυελός των οστών να στερείται σιδήρου.

Γενικώς, για τον έλεγχο επιπέδων σιδήρου, είναι σκόπιμο να μην βασιζόμαστε στο αποτέλεσμα μιας μόνο μέτρησης του, αλλά να εξετάζουμε ολόκληρη την αιματολογική εικόνα.

*Η θεραπεία με σίδηρο θα πρέπει να παρακολουθείται με επαναλαμβανόμενους προσδιορισμούς φερριτίνης. Στόχος η συγκέντρωση φερριτίνης> 100 μg /L .

Ο έλεγχος πρέπει να διεξάγεται έως ότου εκλείψουν τα συμπτώματα του ασθενούς.

Μετά από την διακοπή της θεραπείας σιδήρου δεν εφησυχάζουμε αλλά μετράμε την φερριτίνη για να βεβαιωθούμε ότι το επίπεδο της παραμένει σταθερό.  Εάν οι τιμές της φερριτίνης μειωθούν εκ νέου, ο σίδηρος πρέπει να επαναληφθεί. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

========================================================================

Ζητείται συνεργάτης για καινοτόμο επιχειρηματική δράση με εξαιρετική προοπτική οικονομικής απόδοσης και ισχυρό κοινωνικό profile.

Email Kafezas.ioannis@gmail.com

τηλ. 2610 99 19 37     6945 151581

=======================================================================

Δείτε και: Αναιμία ή αναιμίες; Είδη, αιτίες, συμπτώματα, επιπτώσεις, διάγνωση, θεραπείες – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Απάντηση Ακύρωση απάντησης