Οι καρδιακές παθήσεις είναι ως γνωστόν κύρια αιτία θανάτου των ανθρώπων και ως εκ τούτου αποτελούν μείζον πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν βέβαια πολλές πιθανές αιτίες για την εγκατάσταση καρδιακής νόσου, όμως το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή πιστεύεται ότι είναι κυρίαρχη αιτία, που κρύβεται πίσω από ένα πλήθος περιπτώσεων.
Αυτομάτως προκύπτει ότι ο έλεγχος αυτών των βλαπτικών παραγόντων μπορεί να μεταφραστεί σε μια θεαματική μείωση των καρδιακών βλαβών και φυσικά των επιπτώσεων που αυτές επιφέρουν.
Σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2009 από την Αυστραλία, υπήρξαν τουλάχιστον οκτώ κλινικές μελέτες που μετρούσαν τις επιδράσεις της ασταξανθίνης που έδειξαν ότι η συμπλήρωση της ασταξανθίνης μπορεί να μειώσει τους δείκτες τόσο της φλεγμονής όσο και του οξειδωτικού στρες.
Μια άλλη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marine Drugs πρότεινε ότι η ασταξανθίνη θα μπορούσε να προστατεύσει από την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στις αρτηρίες.
Φυσικά, μια υγιεινή διατροφή που περιέχει ασταξανθίνη είναι μόνο ένα κομμάτι αυτού που πρέπει να κάνουμε. Η ελαχιστοποίηση των επιπέδων του άγχους, η αποφυγή της σωματικής αδράνειας με έναρξη κάποιας φυσικής δραστηριότητας και φυσικά ο περιορισμός της υπερκατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης, φαγητών όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, τα ζαμπόν κλπ. θα μας προσφέρουν πολλά.
Πέραν αυτών, η τροποποίηση του καθημερινού διαιτολογίου και η στροφή προς την μεσογειακή διατροφή, θα προσθέσει την αναγκαία δυναμική για να διατηρηθεί η καρδιά μας σε καλή κατάσταση.
Διαβάστε και:
Η ασταξανθίνη και τα οφέλη της στην Alzheimer ή την Parkinson
Ασταξανθίνη, πως και γιατί ωφελεί τον οργανισμό και το δέρμα
Γιατί τα φλαμίνγκο είναι … ροζ; Φυσική Ασταξανθίνη.
//////////////////////////////////
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Astaxanthin in cardiovascular health and disease: mechanisms … – NCBI
Astaxanthin: A Potential Therapeutic Agent in Cardiovascular Disease
Potential Anti-Atherosclerotic Properties of Astaxanthin – NCBI – NIH
Astaxanthin Prevented Oxidative Stress in Heart and Kidneys … – NCBI