Αρχική » Παθολογικα » Χρόνια φλεγμονή. Αναζητήστε την και Χτυπήστε την.

Χρόνια φλεγμονή. Αναζητήστε την και Χτυπήστε την.

Πρόκειται για μια κατάσταση που όταν πάρει εμπρός μπορεί στα σίγουρα να οδηγήσει στην αρρώστια. Όχι μόνο ενός είδους αρρώστια αλλά πολλών ειδών. Σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, διάφορες καρδιοπάθειες, αγγειοπάθειες, ρευματικές παθήσεις, χρόνιες δερματοπάθειες όπως ψωρίαση, έκζεμα και άλλες και φυσικά καρκίνο.

Σταματώ γιατί ο αναλυτικός κατάλογος είναι πελώριος .

Δυο λόγια μόνο ακόμα για το μεγάλο αυτό θέμα που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί και πως τα βότανα ή τα συμπληρώματα έχουν σπουδαίο ρόλο να παίξουν στον καρκίνο.

Η φλεγμονή, ή και φλεγμονώδης αντίδραση όπως την αποκαλούμε, είναι βασικό και σπουδαίο κομμάτι της φύλαξης του ανθρώπου. Είναι μια σύνθετη, εξαιρετικά οργανωμένη στρατηγική άμυνας, εναντίον διαφόρων παραγόντων που εισβάλουν στον οργανισμό μας και επιβλαβών μορίων που ενεργοποιούνται  αμέσως μετά από ένα ερέθισμα.

Αυτή η αμυντική μας αντίδραση περιλαμβάνει την απελευθέρωση κυτταροκινών και χημειοκινών, δηλαδή ουσιών που ενεργοποιούν την έμφυτη ανοσολογική απόκριση μας.

Πρόκειται για μεσολαβητές που δρουν και αυξάνουν την ροή του αίματος και την αγγειακή διαπερατότητα τοπικά, διευκολύνοντας την στρατολόγηση δραστικών κυττάρων στη θέση της βλάβης.

Αφού όμως γίνει ανάλυση της ζημίας και απομάκρυνση του ερεθίσματος, η φλεγμονή απενεργοποιείται. Αν όμως το ερέθισμα επιμένει, η φλεγμονή γίνεται χρόνια και συνδέεται στενά με τον καρκίνο.

Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι η φλεγμονώδης διαδικασία οδηγεί σε μια βλάβη ή πληγή που δεν επουλώνεται , που απαιτεί συνεχή ανανέωση των κυττάρων, κάτι που ξέρουμε πλέον ότι αυξάνει τον κίνδυνο νεοπλασματικού μετασχηματισμού.

Τούτο διότι συντρίμμια από την φαγοκυττάρωση, συμπεριλαμβανομένων των αντιδραστικών ριζών οξυγόνου και αζώτου, προκαλούν βλάβη στο DNA που έχει ήδη υποστεί αλλοιώσεις από λευκοτριένια και προσταγλανδίνες.

Δεν θα επιμείνω άλλο διότι το θέμα γίνεται όλο και περισσότερο εξειδικευμένο. Κρατήστε όμως πως είναι σήμερα αποδεδειγμένο πως υπάρχει μια σχέση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής, μιας επίμονης λοίμωξης από μικρόβια ή ιούς, και της ανάπτυξης καρκίνου.

Και είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι φυτικές κυρίως ουσίες έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη, επομένως αντικαρκινική δράση.

Μάλιστα όχι μόνο προληπτική αλλά και θεραπευτική.

Αναφέρω ελάχιστα μόνο παραδείγματα, όπου η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε πρόβλημα:

α) τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που ευθύνεται για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ένα χαμηλότερο ποσοστό καρκίνων του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους αλλά και ένα αριθμό καρκίνων εκτός των γεννητικών οργάνων. Και :

β) την γνωστή στους γιατρούς μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε έδαφος εκκολπωμάτων και χρόνιας εκκολπωματίτιδας ή

γ)Την αύξηση του ρίσκου για καρκίνο του οισοφάγου ή του φαρυγγολάρυγγα σε σοβαρές και μη αντιμετωπιζόμενες σωστά περιπτώσεις  GERD.

Όσοι γνωρίζουν αρκετά για τα διάφορα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής, ξέρουν τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στις κακοήθεις παθήσεις.

Ως προληπτικά, βοηθητικά των κλασικών θεραπειών αλλά και θεραπευτικά τα ίδια. Επιπλέον τον ρόλο που μπορούν να παίξουν ώστε να αυξηθεί η δράση των ακτινοβολιών και χημειοθεραπειών πάνω στα κακοήθη κύτταρα, με ταυτόχρονη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων στα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού.

Σήμερα επιτέλους η επίσημη δυτική επιστήμη, αναζητάει απαντήσεις και τις βρίσκει στο φυτικό βασίλειο. Η έρευνα αναδεικνύει μηχανισμούς και έτσι νέα φαρμακευτικά μόρια προκύπτουν. Bρισκόμαστε στην αρχή ενός δρόμου που προβλέπεται ότι θα αποδειχτεί συναρπαστικός. Ενός δρόμου όμως που οι άνθρωποι τον βάδισαν από την βαθειά αρχαιότητα με σημαντική επιτυχία.

δείτε τη συνέχεια:  Χρόνια φλεγμονή. Η διάγνωση που δεν τίθεται πάντοτε.

Χρόνια φλεγμονή – Ποιες εργαστηριακές εξετάσεις την δείχνουν;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης