Έχω σε άλλες αναρτήσεις κάνει σαφές ότι για τον καρκίνο (και όχι μόνο) θεωρώ δεδομένη την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα βότανα. Εντούτοις επειδή υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, θα προσπαθήσω εδώ, βάζοντας ερωτήματα και δίνοντας σας ταυτόχρονα συνοπτικές απαντήσεις, να ξεκαθαρίσω λίγο το τοπίο.
Για κάθε μια από αυτές τις απαντήσεις πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει και είναι διαθέσιμη έγκυρη επιστημονική τεκμηρίωση, ώστε ο βαθμός σοβαρότητος των αναφορών μου να παραμένει λίαν ισχυρός.
Λέγω συχνά ότι όσον αφορά τα βότανα δεν αρκούμεθα σε όσα διαβεβαιώνει μια συμπαθέστατη γιαγιάκα που τα πήρε και είδε καλό ή όσα λέει ένας γέροντας τσοπάνης στον Ταΰγετο που είδε να το τρώνε οι γίδες του και έγιναν … ταύροι. Θα ήταν αφελές. Θα έπρεπε μάλιστα να προσθέσω πως προσωπικά δεν αρκούμαι ούτε σε όσα ισχυρίζονται όσοι έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, ακόμα και όταν τις εργασίες που παρουσιάζουν τις υπογράφουν επιστήμονες που συχνά εντάσσονται στο προσωπικό της εταιρείας.
Επομένως η καθαρή έρευνα χωρίς αλληλοεπικάλυψη ιδιοτήτων και υποψίες συμφερόντων πρέπει να επιβεβαιώνει τα λόγια τους. Αποδεικνύοντας -αν και όταν μπορεί- πως η αρχαία σοφία ήταν αληθινή.
Ας δούμε λοιπόν λίγο περισσότερα ώστε να καταλάβουμε
Ερώτημα 1ο : Θεωρεί η κλασσική επιστήμη σοβαρά τα βότανα και την προσφορά τους;
Απάντηση: Ναι, όλο και περισσότεροι γιατροί και θεραπευτές αποδέχονται και χρησιμοποιούν βότανα και συμπληρώματα διατροφής, διότι έχουν μάθει από τις επιστημονικές εργασίες τις δράσεις τους. Τα όσα διαβάζετε σήμερα δεν είναι απόψεις μόνο δικές μου αλλά ενός πλήθους ειδικών.
Επιπλέον όλο και περισσότερα εργαστήρια και κλινικές παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ασχολούνται με τα βότανα, ψάχνοντας θεραπευτικές λύσεις. Δυστυχώς, αρκετοί επαγγελματίες της υγείας απορρίπτουν τις λύσεις αυτές κάθετα και κατηγορηματικά μόνο και μόνο διότι ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ
Ερώτημα 2ο : Είναι το φαινόμενο διαδεδομένο ή αφορά κάποιες περιοχές και κάποιες χώρες μόνο.
Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και διαδεδομένο ενώ συνεχίζει να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Δεν υπάρχει χώρα και πολιτισμός που δεν χρησιμοποιεί βότανα και συμπληρώματα διατροφής. Μάλιστα τα τελευταία κυρίως χρόνια, η ανταλλαγή γνώσεων που έγινε πιο εύκολη, έδειξε εντυπωσιακή ταύτιση των απόψεων της λαϊκής παράδοσης απανταχού γης. Αυτές τις απόψεις η κλασική επιστήμη έρχεται πολύ συχνά να επαληθεύσει.
Ερώτημα 3ο. Γιατί οι άνθρωποι στρέφονται στα βότανα και τα συμπληρώματα; Γιατί δεν αρκούνται στην υπάρχουσα επιστήμη;
Κυρίως διότι ενστικτωδώς εμπιστεύονται περισσότερο τη φύση και όχι την βιομηχανία. Αυτό εξ άλλου, η εμπιστοσύνη στο φυσικό είναι βαθειά ριζωμένο μέσα μας από χιλιάδες χρόνια. Η φύση μας έθρεψε, η φύση μας έζησε και συχνά μας γιάτρεψε.
Ένας άλλος ισχυρός λόγος ότι από την καθημερινή εμπειρία γνωρίζουμε ότι η επιστήμη δεν διαθέτει πάντα απαντήσεις. Η αρρώστια αργά ή γρήγορα θα έχει δυσάρεστες εξελίξεις. Η αναζήτηση επομένως διεξόδου είναι κατανοητή.
Όμως τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τον μεμονωμένο άνθρωπο. Η ίδια η επιστήμη είναι προσανατολισμένη στα βότανα τα συμπληρώματα και την φύση αναζητώντας λύσεις.
Διάφοροι επιστημονική κλάδοι πασχίζουν να δώσουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα. Να μην ξεχνάμε ότι η ύπαρξη προόδου δεν σημαίνει ότι εξαφανίσαμε τις αρρώστιες.
Ερώτημα 4ο. Υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στα συμπληρώματα και τα βότανα;
Όχι βέβαια. Και θα επιμείνω σε αυτό. Πρόκειται για ουσίες με φαρμακευτική δράση. Επομένως χρειάζεται προσοχή και κάποιος με γνώσεις. Η αυτενέργεια είναι σίγουρα επικίνδυνη. (πχ το αθώο χαμομήλι *). Δυστυχώς είναι συχνότατο αυτό το λάθος.
* Σε υποκλυσμό μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ ενώ μεγάλες δόσεις καταναλισκόμενες από εγκυμονούσα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του παιδιού λόγω συσπάσεων της μήτρας.
Ερώτημα 5ο. Ωραία όλα αυτά αλλά υπάρχει πάντοτε η αλήθεια στα όσα μας προτείνουν;
Η απάντηση είναι: Αστειεύεστε; Ασφαλώς όχι. Πίσω από τις προτάσεις βρίσκεται ο άνθρωπος και συχνότατα ο άνθρωπος, μπροστά στο κακώς νοούμενο συμφέρον, δεν σέβεται ούτε τους άλλους ούτε τον εαυτό του.
Η εκμετάλλευση, οι ανακρίβειες, οι υπερβολές, η απόκρυψη στοιχείων, η άγνοια είναι συχνότατα προβλήματα. Όλα αυτά επομένως, είναι ένας ακόμα λόγος όταν ενδιαφέρομαι για βότανα ή συμπληρώματα, να προσφύγω σε όσους αληθινά γνωρίζουν. Και στο σημείο αυτό παίρνω την ευκαιρία να τονίσω ότι αν όλοι οι γιατροί ενδιαφέρονταν και γνώριζαν, όλα τα παραπάνω θα περιορίζονταν αισθητά.
Ερώτημα 6ο . Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές προτάσεις. Είναι ισάξιες και αξιόπιστες όλες;
Όχι. Τα βότανα και τα συμπληρώματα δεν έχουν την υποχρέωση να παίρνουν άδεια όπως έχουν τα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει έλεγχος και υπάρχει πολύς χώρος, πώς να το πω, ‘’ευελιξίας’’. Να μην μιλήσω για απάτη, αλλά ας πω πως βάζουν νερό στο κρασί τους για να μειώσουν τα κόστη ή να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή. Έτσι χρειάζεται προσοχή. Απευθυνθείτε σε κορυφαίες εταιρείες που καταξιώθηκαν με τον καιρό και δεν παίζουν με το καλό τους όνομα. Αν πρόκειται για χύμα προϊόντα να είστε επίσης προσεκτικοί. Ειδικά όταν πρόκειται για μείγματα. Σε κάθε περίπτωση πάρτε έγκυρες πληροφορίες διαβάζοντας ή επικοινωνώντας με κάποιον που πραγματικά ξέρει.
Ερώτημα 7ο . Για τον καρκίνο ειδικότερα. Η ερώτηση γίνεται συχνά και λέει: ‘’Μπορώ να αφήσω μια θεραπεία επικίνδυνη ή μη αρεστή στον ασθενή και να αντιμετωπίσω το πρόβλημα μόνο με βότανα και συμπληρώματα’’;
Η απάντηση είναι Όχι. Κάθετα και κατηγορηματικά όχι.
Την στιγμή που θα το κάνετε θα έχετε κάνει ένα τρομακτικό λάθος. Παραβλέπετε ότι οι θεραπείες της κλασικής ιατρικής είναι προϊόντα μελέτης, εμπειρίας, στατιστικής, μαθηματικής ανάλυσης, κλινικών παρατηρήσεων δεκαετιών. Για να καταξιωθεί μια κλασική θεραπεία, χρειάζονται έρευνες πολλών ετών.
Μπορείτε όμως να συνδυάσετε τις θεραπείες και να κερδίσετε αρκετά πράγματα τόσο σε ποιότητα όσο και χρονική διάρκεια της ζωής.
Αν στο σημείο αυτό πρέπει να πω ακόμα κάτι, είναι πως υπαρκτά πλεονεκτήματα και υπάρχουσες γνώσεις γύρω από θεραπείες με βότανα και συμπληρώματα, δεν βρίσκουν δυστυχώς εφαρμογή όταν το φέρει η ανάγκη
Ερώτημα 8ο . Από τα όσα συμπληρώματα και βότανα που δρουν αντικαρκινικά ποια είναι τα καλλίτερα; Και με ποιο κριτήριο θα επιλέξω.
Στο σημείο αυτό καθίσταται απόλυτα σαφής η ανάγκη της βοήθειας από κάποιον που ξέρει. Δηλαδή γνωρίζει αρκετά περί των βοτάνων και των συμπληρωμάτων και αρκετά από τα ερευνητικά δεδομένα που ήδη υπάρχουν. Πέραν αυτού κάτοχο και πληροφοριών που σχετίζονται με τον πάσχοντα, την ενδεχόμενη συνύπαρξη άλλων παθολογικών καταστάσεων, την ιστολογική μορφή του καρκίνου, την νεφρική λειτουργία του ασθενούς κλπ. δυστυχώς, πάρα πολύ συχνά η άγνοια και η προχειρότητα υποκαθιστούν την γνώση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.